10 moduri bizare in care visele si realitatea se intersecteaza

Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:00
39421 citiri
10 moduri bizare in care visele si realitatea se intersecteaza
Foto: Listverse

Desi de multe ori consideram ca visele nu sunt decat niste imagini care nu au nicio legatura cu realitatea, specialistii tin sa ne contrazica. Mai multe studii vin sa demonstreze faptul ca visele si realitatea se intersecteaza in cele mai bizare moduri.

Citeste mai jos care sunt 10 dintre aceste modalitati ciudate prin care visele influenteaza realitatea si invers, conform Listverse:

Singuraticii viseaza mai mult

In 2001, neurologul Patrick McNamara a inceput sa studieze legatura dintre vise si capacitatea unei persoane de a se atasa si de a se implica intr-o relatie. Participantii la studiu au fost catalogati "siguri" sau "nesiguri" din acest punct de vedere. Cei care prezentau o anumita reticenta si nesiguranta in ceea ce priveste atasamentul si intimitatea au raportat mai multe vise pe noapte. Cu cat mai mare acest grad de nesiguranta, cu atat si visele au fost mai agitate, intense, mai pline de detalii, mai morbide.

Jocurile video determina visele lucide

Visul lucid reprezinta abilitatea de a recunoaste ca esti intr-un vis, reusind astfel sa controlezi ceea ce visezi. Jayne Gackenbach de la Universitatea MacEwan crede ca jocurile video iti dezvolta controlul asupra mediului si constientizarea spatiala. Aceste abilitati transforma modul in care percepi visul si te ajuta sa detii controlul si in cadrul acestuia.

Studiile arata, de exemplu, ca jucatorii au in general mai putine cosmaruri tocmai pentru ca transforma amenintarile din vis in provocari sau obstacole pe care apoi le depasesc.

Animalele isi amintesc ceea ce viseaza

Cercetatorul Matthew Wilson a demonstrat ca animalele isi amintesc visele. Astfel, in cadrul studiului, sobolanii au fost instruiti sa alerge pe o pista circulara. Activitatea creierului lor a urmat un tipar specific, inregistrat si in timpul somnului. Sobolanii alergau si in vis. Wilson crede ca una dintre principalele functii ale visului este aceea de a solidifica amintiri.

Tocmai de aceea, tinem minte mult mai bine ceea ce invatam seara.

Amnezicii au cele mai ciudate vise

Multi oameni de stiinta s-au intrebat daca si cum viseaza amnezicii. Se pare ca acestia pot stoca fapte specifice referitoare la timp sau alte amintiri episodice. In cadrul unui studiu, amnezicii au fost instruiti sa joace jocul Tetris. S-a constatat ca, mai tarziu, acestia au avut vise bizare, in care se regaseau foarte multe detalii ale jocului, desi nu aveau niciun context al memoriei.

Visele bizare sunt de fapt un proces de sortare

Acelasi studiu ce implica persoanele cu amnezie a avansat si alte ipoteze interesante cu privire la detaliile din timpul visului. Dr. Robert Stickgold sustine ca ciudatenia unui vis este data de fapt de referintele incrucisate pe care le face creierul. Acesta incearca sa creeze conexiuni intre detalii si imagini diferite stocate de memorie, iar "nepotrivirile" schiteaza de fapt ceea ce noi numim un vis bizar.

Visele pot prezice viitorul

Cei mai multi cred ca explicatia viselor asa zise premonitorii consta in "legea numerelor mari" - cand o multime de factori diferiti se aduna exista o sansa mai mare de coincidente.

Cu toate astea, o multime de cercetari atesta faptul ca visele pot prezice viitorul. Dovada stau "testele paranormale" facute in anii '60 de catre specialistii de la Maimonides Medical Center din New York sau investigatia psihologului John Barker din aceeasi perioada.

In urma unui eveniment tragic din Aberfan, Tara Galilor, cand peste 100 de oameni au murit, Barker a aflat ca mai multi locuitori ai orasului avusesera vise premonitorii.

Visezi mai mult decat crezi

Desi se crede ca visele apar doar in timpul etapei somnului REM, adevarul este cu totul altul. Astfel, se pare ca visam in toate cele 5 stagii ale somnului, insa celelalte vise nu sunt atat de reale sau de importante. Oamenii tind sa isi aminteasca doar visele neobisnuite, bizare, cosmarurile, fiindca acestea au un efect mai mare asupra lor.

Iti poti schimba visele prin miros

Este binecunoscut faptul ca stimuli externi precum lumina, mirosul sau sunetul pot afecta cursul evenimentelor dintr-un vis. In timp ce visau, participantilor la un studiu le-a fost pulverizata o substanta care mirosea a oua clocite. La final, s-a constatat ca mirosul respingator a afectat negativ visul, dar subiectii nu au visat nimic legat de miros, nu-si aminteau de vreun iz din timpul somnului.

Cosmarurile iti pot afecta starea de spirit

147 de studenti au fost rugati sa completeze un chestionar in fiecare dimineata, timp de doua saptamani, pentru a masura frecventa cosmarurilor avute. La sfarsitul celor doua saptamani, le-a fost evaluata si starea psihologica. Astfel, oamenii de stiinta au gasit o legatura intre numarul cosmarurilor si starea de spirit, cei care visasera urat in mai multe randuri inregistrand scoruri mici la evaluarea psihologica.

Visarea este o doza de schizofrenie

Se crede ca visele sunt foarte similare cu starea de delir experimentata de schizofrenici. Cu alte cuvinte, creierele schizofrenicilor "nu inchid" la timp visul.

Visele iluzorii sau cele ciudate ar putea fi rezultatul unor circuite neuronale modificate. In cazul schizofrenicilor, acest fenomen nu apare doar in vis, ci si pe parcursul zilei.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#legatura vis realitate, #influenta vis realitate, #cosmaruri cauze, #amnezici vise, #miros vis, #legatura stare spirit vis, #vise ciudate explicatie , #studii