10 caracteristici umane explicate de evolutie

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 12:37
11842 citiri
10 caracteristici umane explicate de evolutie
Foto: ListVerse

Specia umana are propriile trasaturi, explicate de-a lungul timpului de numerosi cercetatori si studii elaborate. Unele dintre acestea reprezinta o reminiscenta a unor trasaturi, in timp ce altele inseamna o evolutie a altor caracteristici a stramosilor nostri.

Iata 10 caracteristici umane explicate de evolutie, conform Listverse.

Spasmul buzei superioare

Atunci cand sunt furiosi sau se simt amenintati, oamenii se pot confrunta cu acest spasm al marginii buzei superioare. Desi multi il explica drept un reflex minor, oamenii de stiinta cred ca acest gest este o reminiscenta din trecut. De altfel, lupii, ursii sau cimpanzeii fac un gest asemenator ori de cate ori simt prezenta unui intrus.

Vederea in culori

Fiind o specie diurna, oamenii sunt printre rarele mamifere care pot vedea in culori. Mult timp s-a crezut ca acest aspect s-a dezvoltat pentru ca oamenii sa poata localiza si alege mai bine hrana. Studii recente, insa, asociaza aceasta caracteristica cu absenta parului de pe corp.

"Nuditatea" faciala expune fluxul de sange, aflat in stransa legatura cu emotiile, vizibile la oameni pe chip si pe partea superioara a corpului. Aceste aspecte sunt sesizate corect doar cu ajutorul unei vederi in culori.

Parul de pe cap

Oamenii si-au pierdut parul pentru a pastra o temperatura mai scazuta a corpului, in vreme ce si-au pastrat parul de pe cap pentru ca acesta ii ferea de pericolul reprezentat de razele solare. Odata cu mersul biped, pozitia verticala ii expunea mai mult, asa ca parul de pe cap era util.

Barbia

Desi barbia este rareori considerata o trasatura umana definitorie, suntem singura specie care poseda barbie, in adevaratul sens al cuvantului. Cu cat oamenii au evoluat, creierul s-a dezvoltat mai mult, la fel ca si dexteritatea. Astfel, stramosii nostri au reusit sa nu se mai hraneasca cu radacini fibroase sau oase. Asadar, falcile au devenit si ele mai mici.

Oamenii de stiinta cred ca am evoluat ajungand sa avem barbie ca un fel de contrapondere pentru a bloca maxilarul, pastrandu-i insa puterea.

Ridicarea picioarelor, atunci cand suntem speriati

Ori de cate ori experimentam frica sau ne aflam in situatii limita suntem tentati sa ridicam picioarele sau sa urcam la un nivel superior. Desi acest comportament pare lipsit de sens sau poate fi interpretat doar ca o reactie nervoasa, specialistii cred ca el deriva tot din trecut.

Majoritatea animalelor de prada sunt terestre, in vreme ce animalele vanate cauta un refugiu in copaci, deci intr-un plan superior. Asadar, ridicarea picioarelor in situatii limita pare a fi o reminiscenta a acelui instinct.

Caderea majoritatii parului de pe corp

Lipsa partiala a parului de pe corp este o trasatura care a nedumerit multi biologi. Totusi, aceasta caracteristica se explica prin migrarea omului din savana in regiuni de campie, unde corpul era mult mai expus.

Subtierea parului a venit de la sine pentru a permite omului sa transpire si sa evite supraincalzirea. Ca rezultat al mersului biped, oamenii au fost mai putin expusi la soare.

Mersul biped

Exista numeroase teorii asupra originii mersului biped. Cea mai veridica este aceea a migrarii omului din paduri in regiunea pasunilor. Pentru a acoperi cu privirea distante mari, omul a devenit treptat biped. Pe masura ce oamenii au evoluat, bratele au inceput sa fie folosite pentru vanatoarea cu sulita sau alte indeletniciri realizate mult mai usor in pozitie verticala.

Baculum sau osul penisului

Mai multe mamifere au acest os al penisului, numit baculum. Se pare ca la om, selectia sexuala a facut ca acest os sa dispara. Cercetatorii cred ca lipsa acelui os ii permite penisului sa revina la o dimensiune mai mica dupa contactul sexual.

Trasaturile rotunde ale fetei

Oamenii sunt perceputi ca specie evoluata, iar cercetatorii cred ca una dintre trasaturile definitorii este si capul mai mare, rotund, si inteligenta. Ei bine, cercetatorii au descoperit ca aceste trasaturi rotunde ale fetei seamana cu trasaturile puilor de cimpanzeu. Asadar, aceasta trasatura ar fi putut fi pastrata printr-o selectie de acest fel.

Imbujorarea

De multe ori, oamenii tind sa isi ascunda emotiile. In mod ciudat, procesele evolutive favorizeaza semnalele legate de sinceritate. Schimbarea culorii fetei indica si schimbarea starii de spirit.

Cand ne confruntam cu o situatie jenanta, incercam sa ne controlam, insa unii nu reusesc sa faca asta. Studiile au aratat ca imbujorarea serveste uneori la atenuarea unor raspunsuri ostile deoarece trezeste simpatia celor din jur.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#specie umana evolutie, #caracteristici umane explicatie evolutie , #specie