Ce au găsit polițiștii în ascunzătoarea mafiotului Messina Denaro. Cum a reuşit ”Naşul” să nu fie prins timp de 30 de ani

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 16:33
5528 citiri
Ce au găsit polițiștii în ascunzătoarea mafiotului Messina Denaro. Cum a reuşit ”Naşul” să nu fie prins timp de 30 de ani
Messina Denaro FOTO Twitter

Parfumuri şi haine de firmă au fost găsite marţi într-un apartament despre care anchetatorii cred că a fost ultima ascunzătoare a şefului mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, în vârstă de 60 de ani, care a fost arestat luni în timp ce venise pentru tratament la o clinică medicală privată din Palermo, relatează Reuters şi AFP.

Messina Denaro a fost prins luni la Palermo după ce timp de 30 de ani reuşise să fugă de poliţie. Apartamentul percheziţionat este situat într-o clădire modestă din apropierea centrului localităţii Campobello di Mazara, un orăşel din provincia Trapani, din vestul Siciliei, aflat la doar câţiva kilometri de Castelvetrano, localitatea unde s-a născut Messina Denaro.

Campobello di Mazara este un orăşel cu 10.000 de locuitori. Acolo poliţia a percheziţionat o casă cu două etaje, aparent modestă, vopsită în galben. Naşul mafiot ar fi locuit însă acolo într-un apartament confortabil şi mobilat cu gust. În interior, anchetatorii nu au găsit arme, ci parfumuri şi haine scumpe.

Matteo Messina Denaro se prezentase vecinilor drept Andrea Bonafede. Avea o carte de identitate valabilă şi a pretins că este medic. Acum, casa este supravegheată permanent de poliţie. Se crede că locuinţa a fost folosită în mod continuu în ultimele săptămâni, dar anchetatorii caută în continuare şi alte locuri în care şeful mafiei şi-ar fi petrecut timpul.

"În acest caz, este o casă care ne permite să ne facem o idee despre cum trăia naşul - şi trăia bine", a declarat procurorul din Palermo, Maurizio De Lucia.

Messina Denaro era cunoscut pentru gustul său pentru bunuri de lux, inclusiv pentru ochelari de soare şi haine scumpe. Poliţia a declarat că purta un ceas în valoare de 35.000 de euro atunci când a fost arestat.

Anchetatorii cred că Messina Denaro a fost transportat luni de la casa din Campobello di Mazara la spitalul La Maddalena din Palermo, o instituţie renumită, pentru a fi tratat, sub un nume fals, de cancer la colon. În Palermo locuia presupusul său locotenent, Giovanni Luppino, care a fost arestat împreună cu el. De asemenea, medicul său, Alfonso Tumbarello, în vârstă de 70 de ani, este anchetat şi el.

Deținut într-o închisoare de maximă siguranță

Messina Denaro este deţinut în prezent în oraşul L'Aquila, din centrul Italiei, a precizat procurorul din Palermo, fiind transferat din Sicilia chiar în ziua arestării sale. El a fost transportat cu un elicopter militar, luni seara, în Abruzzo, regiunea la est de Roma cu vedere la Marea Adriatică, unde a fost închis în închisoarea de înaltă securitate din L'Aquila.

În ciuda bolii sale, procurorii au declarat că Messina Denaro este suficient de apt pentru a-şi ispăşi pedeapsa în închisoare, unde îşi va continua tratamentul împotriva cancerului. Cariera lui Matteo Messina Denaro, un ucigaş crud care era stăpân peste un adevărat imperiu economic, este asemănătoare cu cea a liderilor istorici ai Cosa Nostra, Toto Riina şi Bernardo Provenzano, care au murit în închisoare în 2017 şi, respectiv, 2016.

Potrivit cotidianului Il Messaggero, averea acumulată de Messina Denaro ar ajunge până la 4 miliarde de euro, obţinută din trafic de droguri, şantaj şi spălare de bani.

Poreclit şi "'U Siccu" (Slăbănogul), Messina Denaro are 20 de condamnări la închisoare pe viaţă pentru rolul său într-o serie de crime mafiote, inclusiv pentru atacurile cu bombă care i-au ucis pe procurorii antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino în 1992. Procesele s-au desfăşurat în lipsa acuzatului, care era fugar de mai bine de trei decenii.

A reuşit să se ascundă atâta vreme pentru că "a beneficiat de protecţii importante, iar ancheta se concentrează asupra acestor protecţii", a subliniat Maurizio De Lucia, şeful Parchetului din Palermo, într-o conferinţă de presă susţinută luni seara.

Ancheta va trebui să stabilească dacă "ultimul naş al clanului Corleone" - un clan făcut celebru în filme precum "The Godfather" (Naşul) - a rămas pe insulă în tot acest timp sau dacă a stat şi în străinătate.

Pe lista întocmită de Ministerul italian de Interne cu cei mai căutaţi şase infractori din Italia, Matteo Messina Denaro, născut în aprilie 1962, se afla pe primul loc. A fost condamnat în lipsă în anul 2000 la închisoare pe viaţă pentru crimă, iar în 2020 pentru asasinarea judecătorului antimafia Giovanni Falcone, ucis la ordinul Cosa Nostra în 1992.

Matteo Messina Denaro este una dintre ultimele mari figuri ale Cosa Nostra, mafie în mare parte decimată de operaţiunile statului italian după asasinarea judecătorilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Internaționalul român din Italia, atacat de presa din peninsulă. Speranța este în noul antrenor
Internaționalul român din Italia, atacat de presa din peninsulă. Speranța este în noul antrenor
Presa din Italia a luat în discuție situația echipei de Serie B Bari care suferă extrem de mult la capitolul ofensivă. Atacanții au fost criticați de jurnaliști iar românul George...
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
#mafiot, #Italia, #sicilia, #denaro , #Italia