Dubiosul rus investitor în vinării și proiecte imobiliare din România. Este asociat cu socrul șefului celei mai temute grupări de hackeri din Rusia

Marti, 10 Mai 2022, ora 03:00
30427 citiri
Dubiosul rus investitor în vinării și proiecte imobiliare din România. Este asociat cu socrul șefului celei mai temute grupări de hackeri din Rusia
Serghei Magidov, rusul care a asistat la devalizarea a cinci bănci și a șapte fonduri de pensii din Rusia, investitor în România

Fost asociat cu un devalizator de bănci și fonduri de pensii, un rus a investit în România în proiecte rezidențiale și o cramă de vinuri.

Bănci și fonduri de pensii

Sergey Magidov a fost, în anii '90, director în banca rusească Globex, deținută de oligarhul Anatoly Motylev. În urma crizei financiare de la începutul anilor 2000, banca a intrat în incapacitate de plată. De fapt, au existat suspiciuni că banca fusese devalizată de Motylev și angajații săi apropiați, dar frauda a fost mușamalizată.

Cu toate acestea, în 2009, statul a preluat banca prin fondul de investiții de stat VEB injectând în ea 80 de miliarde de ruble (în jur de 5 miliarde de dolari) în încercarea de a o salva. Câțiva ani mai târziu, Globex a fost închisă definitiv.

La sfîrșitul aceluiași an 2009, câțiva foști angajați de la Globex Bank (printre care și Sergey Magidov) au cumpărat, pentru fostul lor patron Motylev, RBC Bank. La scurt timp, noua achiziție a fost redenumită AMB, adică inițialele lui Anatoly Motylev și Bank.

Apoi, Motylev preia încă trei bănci: Tula Industrialist, M-Bank și Rossiyskiy Kredit Bank. Motylev figura ca acționar doar la ultima bancă, restul fiind deținute prin interpuși. În total patru bănci.

Între 2013 și 2014, Motylev continuă investițiile financiare și câștigă controlul, direct sau prin interpuși (inclusiv prin Magidov), asupra a șapte fonduri private de pensii rusești (cel mai mare fiind Sberfond RESO) construind o adevărată piramidă financiară. Șapte fonduri de pensii care dețineau economiile a peste un milion de ruși, în valoare de 60 de miliarde de ruble.

Fondurile de pensii au fost pentru Motylev nimic mai mult decât un mijloc de a-și finanța băncile cu banii oamenilor.

În 2015, statul rus retrage licențele băncilor după ce descoperă o serie de fraude și de deturnări de fonduri. În același an, statul retrage autorizațiile și pentru cele șapte fonduri de pensie care nici măcar nu fuseseră acceptate în fodul de garantare.

În cele din urmă, Motylev, stabilit între timp la Londra, a fost acuzat de delapidarea a 126 miliarde de ruble și pus pe lista urmăriților internațional.

Acum un an și jumătate, Înalta Curte din Londra a început procedura de faliment în Marea Britanie împotriva lui Anatoly Motylev. Instanța a emis, de asemenea, o serie de ordine, inclusiv confiscarea bunurilor, blocarea firmelor și percheziția locuinței sale.

Afacerile din România

Devalizarea Globex coincide cu o serie de investiții pe care Sergey Magidov, fost director în banca rusească administrată de Motylev, le-a făcut în România.

În anul 2006, Megidov împreună cu rusul Sergey Glukhov deschid firma Macony Trade House SRL. Alături de ei, era prezent și moldoveanul Vitalie Munteanu.

În anii 2007 și 2008, Macony Trade House SRL a fost finanțată de către Lastor Invest Corp din Belize, deținută acum de Sergey Glukhov, prin credite de 12 milioane lei, cu o dobândă de 7% pe an. Firma românească a garantat împrumutul cu un teren pe care demarează renumitul proiect imobiliar Renaissance din Iași.

La scurt timp, Macony Trade House SRL este devalizată de milioane de euro și băgată în faliment lăsând statului român o pagubă de aproape 3 milioane de lei.

Firma a fost radiată și, în 2017, trei dintre foștii administratori (Vitalie Munteanu, Afanasii Salinschi și Vaceslav Pârsacă) au fost obligați de instanță să restituie aproximativ 10 milioane de euro pe care îi sustrăseseră din firmă.

O operațiune tipică de spălare de bani sau pur și simplu moldovenii l-au furat pe rusul Magidov. Cert este că banii nu au mai fost recuperați niciodată, iar Vitalie Munteanu, unul dintre acuzați, continuă să fie asociat în afacerile rușilor.

Complexul rezidențial

În 2013, Alexandru Palii înființează firma Lastor Invest Corp SRL la Lețcani, în curtea fabricii Elkas Home SRL, deținută de rusul Glukhov. De altfel, Palii este și administrator la firma lui Glukhov.

La nici două luni de la înființare, firma lui Palii preia creanțele deținute de firma lui Glukhov din Belize (Lastor Invest Corp) la Macony Trade House, adică dreptul asupra terenului în suprafață de 12.030 metri pătrați pe care se începuse construirea complexului rezidențial.

Astfel, Lastor Invest Corp SRL a adjudecat complexul rezidențial în contul creanțelor care le avea de recuperat de la Macony Trade Home și afacerea rămânea în același cerc de afaceriști care continua dezvoltarea proiectului.

Redenumit River Towers, proiectul Renaissance a fost deja vândut noilor proprietari care s-au și mutat în apartamente, dar nu poate fi făcută intabularea pentru că nu au fost finalizate toate lucrările la care se obligase dezvoltatorul.

Presa locală a scris că Palii a trebuit să plătească o șpagă enormă pentru ca Primăria Iași să facă recepția finală deși lucrările nu erau terminate și se mai construise și cîte un etaj în plus față de proiectul inițial.

Lastor Invest Corp SRL este deținută de moldoveanul Alexandru Palii (care o perioadă a fost și administrator la firma Macony Trade Home și acum este administrator la firma Elkas Home), implicat în retelele de afaceriști ruși care au devalizat mai multe fabrici si firme de stat din România, printre care și UPET Târgoviște.

Pe internet circulă o listă în care Palii figurează ca fiind informator KGB cu numele de cod „Palme”. „Nu domnule, lista respectivă este o făcătură”, s-a aparat afaceristul în presa de peste Prut.

Cea mai mare firmă rusească

Inițial, acționariatul firmei Elkas Home SRL era format din rușii Sergey Magidov (acționar majoritar) și Sergey Glukhov și moldovenii Vitalie Munteanu, Afanasii Salinschi și Corneliu Lucaci.

În prezent, Elkas Home SRL, înființată în anul 2008 îi are ca acționari doar pe rusul Sergey Glukhov (99,9894%) și moldoveanul Vitalie Munteanu (0.0106%).

Elkas Home SRL este cea mai mare firmă cu acționariat rusesc din județul Iași. Cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 10 milioane de lei, firma deține o fabrică de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice în satul Lețcani.

Glukhov a deținut acțiuni al fabrica rusească de betoane Alviko, dar și președintele fabricii moldovenești Combinatul de Materiale de Construcții MACON SA. MACON SA la care este și acționar prin off-shore-ul Lastor Invest Corp din Belize.

În 2017, aflat în conflict de interese, Glukhov a trebuit să-și vândă părțile sociale din Alviko către celălalt acționar, compania Kalushkoe Napravlenie din Rusia.

Glukhov mai deține în România și firma Trading Elkas Home SRL, înființată în 2011 în cadrul fabricii din Lețcani.

Vinăriile

O altă afacere în care au fost implicați rușii Glukov și Magidov a fost Crama Ceptura.

În 2008, Crama Ceptura era deținută de moldovenii Victor Bostan și Marcel Grăjdieru și rușii Serghey Magidov, Sergey Glukhov și Dimitry Smirnov (Glukhov și Smirnov mai dețin și firma Hayberry Limited din Londra). Aceștia și-au cesionat toate părțile sociale către offshore-ul cipriot Bostavan Wineries Limited care devine astfel acționar unic.

Bostavan Wineries Limited a fost inființată în 2007 de Victor Bostan și Detroit Investments Limited (tot din Cipru) și și-a schimbat de mai multe ori denumirea. Acum, compania cipriotă se numește Purcari Wineries Public Limited. De-a lungul timpului, în acționariatul Cramei Ceptura au avut loc mai multe permutări cu firme offshore.

În prezent, cele mai multe părți la Crama Ceptura sunt deținute de firma Amboselt Universal INC din Cipru, al cărui acționar majoritar este Victor Bostan. Prin acționariatul Amboselt Universal a mai trecut și unul dintre proprietarii firmei ieșene Elkas Home SRL, probabil Magidov sau Glukhov.

Același grup care controlează Crama Ceptura este prezent și în Republica Moldova la Vinăria Purcari și la Vinăria Bostavan (în Găgăuzia).

Evil Corp

Sergey Magidov este un ahtiat jucător de tenis și un împătimit vânător. El este membru și sponsor al Clubului Vânătorilor de Munte din Rusia, organizație care promovează vânătoarea sportivă.

Fondatorul clubului vânătoresc este Eduard Bendersky, fost luptător în trupele special Vympel (trupe care au aparținut KGB, apoi Ministerului Afacerilor Interne, apoi FSB).

Alături de Magidov, din club mai fac parte numeroși oameni de afaceri, politicieni și membri ai guvernului rus. Probabil că din acest motiv, clubul obține autorizații de a vâna și specii pe cale de dispariție. Sau pentru că fondatorul lui este un susținător și un apropiat al multor membri de seamă ai partidului lui Putin, Rusia Unită.

Pe lângă clubul de vânătoare, Bendersky deține și o companie privată de securitate denumită tot Vympel, ca și trupele speciale. La această firmă sunt angajați mai mulți luptători din cadrul Vympel și ALFA și presa rusă a scris că a desfășurat multe activități ilegale pentru unii șefi din FSB și că este conectată cu lumea interlopă (recuperări, bătăi, răpiri de persoane, asasinate etc).

Ba mai mult, angajații companiei de securitate ar fi participat, alături de trupele FSB, la evenimentele din 2002 de la Teatrul Dubrovka când 850 de civili au fost luați ostatici de 40 de militanți ceceni. În fapt, presa rusă a dezvăluit că în spatele afacerii cu firma de securitate sunt șefi ai forțelor speciale ale FSB.

Bendersky este socrul lui Maxim Yakubets, șeful celei mai temute grupări de hackeri ruși, Evil Corp. Yakubets, al cărui nume online este „Aqua”, a implementat variantele de malware Dridex și Zeus prin campanii de phishing prin e-mail.

Conform autorităților din SUA și Marea Britanie, Evil Corp, care a semnat mai multe atacuri cibernetice asupra unor servere de peste ocean, este „cea mai rău intenționată și prolifică organizație criminală cibernetică din lume”.

Potrivit acestora, de-a lungul celor peste zece ani de existență, Evil Corp a furat sute de milioane de dolari din conturile cetățenilor.

Anchetatorii spun că hackerii operează din cafenelele din Moscova, iar FBI a pus o recompense de cinci milioane de dolari pentru informațiile care duc la prinderea șefului grupării.

Din dragoste pentru vânătoare, Sergey Magidov și Eduard Bendersky au cumpărat, în 2017, pe numele nevestelor, compania rusească Wild Television și au lansat trei canale cu plată dedicate plăcerii lor: Wild, Wild Hunt și Wild Fishing.

În prezent, Magidov mai deține la Moscova cinci firme, majoritatea cu afaceri imobiliare și și-a extins afacerile și în Letonia unde s-a asociat, în 2014, în firma de construcții MS Developments.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#mafia rusa, #Serghei Magidov, #devalizare banci, #fonduri de pensii rusia , #constructii