Reacția MAE privind afirmațiile lui Aleksandr Lukașenko ce vizează țara noastră: ”România este membru NATO și beneficiază de securitate”

Duminica, 18 Septembrie 2022, ora 14:32
6995 citiri
Reacția MAE privind afirmațiile lui Aleksandr Lukașenko ce vizează țara noastră: ”România este membru NATO și beneficiază de securitate”
Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului FOTO Twitter

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizări duminică, 18 septembrie, privind o serie de declarații ale lui Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, în cadrul cărora a vorbit inclusiv despre România.

Astfel, MAE a întărit faptul că România este membru NATO, drept urmare ”beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut”.

”Ca urmare a declarațiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziție:

Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, a transmis MAE.

Aleksandr Lukașenko: ”Mâine va fi Moldova, Polonia sau România”

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a declarat că Statele Unite ale Americii împing Europa spre o confruntare militară cu Rusia pentru a distruge Ucraina și Belarus și pentru a slăbi Federația Rusă.

"Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu își ascund planurile. Contractele au fost deja încheiate pentru anii următori. Adică Ucraina va fi distrusă până la pământ. Și obiectivul este să slăbim Rusia și să distrugem Belarus”, a spus Lukașenko sâmbătă, 17 septembrie, la un forum patriotic de pe Arena Minsk dedicat Zilei Unității Naționale, potrivit Interfax.

Lukașenko și-a exprimat încrederea că Statele Unite sunt instigatorii tuturor conflictelor militare din regiunea europeană.

"America este singura țară care beneficiază de ceea ce se întâmplă aici: pune Europa la locul ei și înlătură concurenții. Azi Ucraina - mâine va fi Moldova sau țările baltice, Polonia sau România. Statele duc un război în Kosovo, încercând să facă presiune asupra Serbiei, aruncând cărbuni într-un conflict mocnit în Karabakh, tulburând apele din Siria”, a spus el.

Un apropiat al lui Putin vede șanse de pace în Ucraina. ”Ar putea fi o catastrofă dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere”
Un apropiat al lui Putin vede șanse de pace în Ucraina. ”Ar putea fi o catastrofă dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere”
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi, 25 aprilie, că în prezent există condiţii propice pentru ca Ucraina şi Rusia să înceapă tratative de pace întrucât există un...
Lui Putin i se ia din mână ”arma” ce teroriza Europa. Două țări NATO și una neutră imploră Ucraina
Lui Putin i se ia din mână ”arma” ce teroriza Europa. Două țări NATO și una neutră imploră Ucraina
Rusia a vizat de mult infrastructura cheie a Ucrainei, dar evoluțiile recente sunt mult mai grave și mult mai devastatoare. În același timp, în scurt timp, lui Putin i se ia ”arma” din...
#MAE, #Aleksandr Lukasenko, #razboi Ucraina , #stiri politice