Fost campion la inot, intors in tara dupa 30 de ani, dupa ce a scolit vedete ca Bruce Willis - Avem ce invata de la americani?

Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 07:40
12559 citiri
Fost campion la inot, intors in tara dupa 30 de ani, dupa ce a scolit vedete ca Bruce Willis - Avem ce invata de la americani?
Foto: Facebook/Cursuri, lectii de inot, Swimming lessons Sibiu / Hermannstadt Ro. EU & USA

Adrian Ginju, fost campion national la inot si component al Echipei Olimpice a Romaniei, a petrecut in SUA 30 de ani. Desi succesul nu a venit imediat, in cele din urma, a venit. Prin mainile sale au trecut, ca elevi ai sai, copiii Madonnei, dar si actorii Bruce Willis ori Robin Williams, cel din urma decedat intre timp.

Revenit de ceva vreme in Romania, dupa mai bine de jumatate de viata petrecuta peste Ocean, acesta vede obiectiv realitatea de aici, mai cu seama ca nu s-a intors pentru tara, in sine, ci pentru o femeie - fata care i-a placut din clasa I pana intr-a VIII-a.

A plecat in SUA la finele anilor '70, cand a realizat ca "scoala nu mi-o placut deloc, o uram", cand "incepusem sa ma cam las de inot - bine, eram si adolescent" si cand si-a dat seama ca in Romania nu prea avea ce sa faca, dupa cum a declarat el pentru Ziare.com.

Cererea i s-a aprobat si a luat drumul Americii, dupa ce a trecut prin Roma. Totul se intampla in '79, isi aminteste el. La New York, el si mai multi tineri, cu care plecase, erau asteptati de "un popa", un roman de la Biserica Ortodoxa din New York. Acesta a fost cel care le-a dat tinerilor cate 10 dolari de fiecare, bani de buzunar, cazandu-i la un hotel din Manhattan.

Fara bani in buzunar si fara sa stie o iota engleza

Intrebat cu cati bani a mers in America, Adrian Ginju raspunde zambind ca nu avea nimic in buzunar: "zero". In plus, nici limba n-o cunostea: "habar n-aveam limba, tufa de Venetia", povesteste el.

Cat despre cei 10 dolari primiti de la preot, acestia au rezistat in buzunarul sau 10 minute, fiind cheltuiti intr-un "coffee shop", unde avea "romanian stake" si "filet mignon".

Primul sentiment avut in America a fost: "'Bai, baiete, imi place aici!'. Am avut o atractie, m-am simtit ca acasa, in largul meu, chiar daca nu stiam o iota (din limba engleza - n. red.) ".

Intrebat daca a avut, fie si pentru un moment, senzatia de discriminare, Adrian Ginju raspunde prompt ca avea doar 19 ani: "Imi pasa mie ca erau discriminati romanii? Nici nu stiam ce-i aia discriminare!".

In doua saptamani si-a gasit si un loc de munca, ca piccolo, la restaurantul "Patria Mia", a carui denumire recunoaste ca l-a atras. "A inceput lumea sa ma placa si am facut bani frumosi", povesteste el. A urmat o perioada petrecuta in Texas, unde a stat patru ani, apoi o vreme petrecuta in Germania, dupa care reintoarcerea in America, dar in New York si California.

"Faceam tot felul de servicii, lucram prin restaurante, dar nimic nu iesea ca lumea. Eram asa: 'Iar trebuie sa ma duc la munca...' Trecusera deja vreo 20 de ani. Peste tot si nicaieri", isi aminteste el.

In tot acest timp, nu a revenit in tara nici macar o data, chiar daca s-a incercat aducerea sa, prin intermediul unei emisiuni, cand i-ar fi fost platit inclusiv drumul. Nu a vrut insa sa revina in tara fara un rost al sau.

"Dupa care am luat o hotarare. 'Ce stiu eu sa fac? Sa inot!" - acesta a fost punctul de plecare pentru tot ce a urmat. "Dupa atatia ani, am realizat ca pot sa fac ceva bine", marturiseste el. A fost momentul cand s-a angajat salvamar la primaria orasului New York.

Urmatorul pas, firesc, a fost sa-si deschida propria firma. Nu a fost deloc vreo mare bataie de cap: 300 de dolari si a dat drumul afacerii. A facut un website (Aqua Skills) si a inceput sa posteze, isi aminteste el. "In doua saptamani aveam 20 de clienti", declara Adrian Ginju.

Am sarit direct in galusca: printre clienti, copiii Madonnei si Robin Williams

In New York-ul anilor 2001 - 2002, in intreaga metropola adultii nu aveau unde sa ia lectii de inot, cluburile avand cursuri doar pentru copii. "Am gasit bazin de inot, plateam chiria, a inceput lumea sa vina", declara instructorul de inot, care a decis atunci sa se adreseze doar adultilor. "Am sarit direct in galusca!", afirma el.

Recunoaste, insa, ca cerea "foarte multi bani": "In America, la fel ca peste tot, e psihologie; daca e ieftin, nu vine nimeni. Cu cat e mai scump, cu atat vor mai multi". Asa a avut insa ocazia sa-si selectioneze si clientela.

"Intr-o dimineata, suna telefonul. Eram mahmur, dupa o seara de party. 'Sunt Madonna'. I-am recunoscut vocea", isi aminteste el. Vedeta dorea cursuri de inot pentru unul dintre baietii ei. Chiar daca nu organiza cursuri pentru copii, a facut o exceptie. "Pentru Madonna fac orice, trebuie sa fiu nebun (sa nu procedez astfel - n. red.)! ", afirma amuzat Adrian Ginju.

A doua zi, soferul i-a adus elevul, pe unul dintre copiii Madonnei, si pe babysitter. "Erau si vreo patru bodyguarzi, s-a inchis bazinul", povesteste instructorul de inot. Pentru ca elevul a fost foarte multumit, mama sa l-a sunat din nou pe instructor, cerand o serie de 10 lectii.

Cat costa o ora de inot la scoala din New York a romanului? 150 de dolari si se plateste pentru minimum 10 sedinte. Insa, merita, afirma Adrian Ginju, pentru ca e "singurul sport care salveaza viata", un sport "fara contraindicatii".

Cea mai varstnica dintre cursantele sale avea 85 de ani. "Inainte sa intre in apa, mi-a dat banii", isi aminteste el.

Iar lectiile decurg in felul urmator: "Ma bag in apa cu clientul, ma adaptez dupa nevoile lui. Daca exista chimie, lectiile continua".

Asa a ajuns sa-l scoleasca si pe regretatul actor Robin Williams, care dorea sa participe la triatlonul Ironman, care presupunea ca participantii sa inoate, sa mearga cu bicicleta si sa alerge. Cum la ultimele doua probe actorul era pregatit, mai ramnea de perfectionat inotul.

Adrian Ginju isi aminteste ca s-a intalnit intamplator intr-un restaurant de pe Madison Avenue, al romanului Nelu Balan, cu Robin Williams. In localul extrem de popular frecventat de Adrian Ginju veneau in mod curent celebritati ale Hollywood-ului. Curtenitor si foarte deschis, Robin Williams a intrat in vorba cu romanul, asa cum proceda cu multa lume, si in scurt timp au cazut de acord sa inceapa cursurile.

Robin Williams avea nevoie sa isi controleze respiratia in apa si sa isi imbunatateasca stilul de a inota, ceea ce a si invatat la bazin, alaturi de instructorul roman de inot.

"M-am imprietenit cu Robin Williams. Dar chiar m-am imprietenit!", declara Adrian Ginju.

Nu doar vedete de la Hollywood au trecut prin bazinul lui - si oameni importanti de pe Wall Street, de la Merrill Lynch, de exemplu, veniti cu fobie de apa. Nu poate da amanunte, insa, din cauza contractelor de confidentialitate semnate.

Si actorul Bruce Willis a trecut prin mainile sale, acesta dorind de asemenea sa-si imbunatateasca tehnica de inot si de respiratie. "A luat vreo 4 - 5 lectii. Sunt intr-adevar niste vedete, au niste energii extraordinare. Sunt, intr-adevar, niste oameni foarte buni".

Intrebat ce parere are despre vedetele din Romania, raspunsul a fost prompt: "La noi sunt zero vedete. Zero, niciuna! Scuze, e Angela Gheorghiu! Si mai sunt niste surori prin Oas, dar alea-s vedete pentru noi, nu au acces nicaieri prin lume. Si Fratii Petreus! In rest caput, zero!".

"Ce vedem noi la TV... nimic. Ce ne baga pe gat luni, marti, miercuri... nu stiu ce Chef... Total dezastru! Apoi XXX Factor, mi-e lehamite!", declara romanul intors din America dupa 30 de ani.

"Nu vreau sa spun ca romanii nu au talent; sunt cei mai talentati! Dar ceea ce vedem noi la TV, ce ne arata si cei care apar pe scena nici nu ar trebui aratati", continua el.

Intrebat de ce s-a intors in Romania, Adrian Ginju recunoaste ca, atunci cand a revenit prima oara in tara, "imi mergea bine in America, aveam bani". Trebuia, insa, "sa-mi rezolv problema mea din copilarie". "Problema" celui care reusise la mii de kilometri distanta de tara, intr-un loc a carui limba nu o cunostea, era o fosta colega de scoala. "Din clasa I pana in clasa a VIII-a imi placea de o colega, dar nu puteam sa-i spun", povesteste instructorul de inot.

In cele din urma, "mi-am luat inima in dinti si am cautat-o". Apoi a revenit in America, dar au inceput telefoanele catre Romania: "Cum se face orezul, tocana cu cartofi; motive... Si uite asa, de la una la alta, am venit iar in Romania". Povestea de dragoste se legase. "Am inceput sa fac naveta, veneam de cinci ori pe an in Romania. Doua luni in America, doua saptamani in Romania. Parca am fi fost impreuna toata viata", povestete entuziasmat instructorul de inot.

Cum nici nu se punea problema ca romanca sa plece in SUA, avand copiii aici, Adrian Ginju a ajuns sa dea America pe Romania. Chiar reintors in Romania, ii vede defectele: "Oamenii aici sunt in alt fel, e alta cultura. Este o societate de turma, toata lumea gandeste ce i se spune. Niciunul nu ia taurul de coarne.

Sunt foarte multi oameni talentati si inteligenti si cu scoala si sunt tarati pe la cozi. Acum fac si eu parte din aceasta societate, dar sunt destul de instruit, am scoala vietii. Stiu ca nu pot schimba nimic, doar eu pe mine".

Una peste alta, insa, "pentru mine e bine aici. O am pe Luana mea, e bine!", declara el, afirmand raspicat ca nu s-a intors in Romania pentru Romania, ci pentru cineva. Asta, chiar daca "Sibiul e cel mai frumos oras din lume, e un oras special; mic, dar nu asa de mic". In Sibiu, Adrian Ginju preda cursuri de inot, unde sunt asteptati atat copiii, cat si adultii.

Nici drumurile in SUA nu s-au terminat, pentru ca scoala de inot de acolo functioneaza inca.

Ce s-a schimbat in Romania in 20 de ani: Mai multe lumini in centru, mai multe case de prostitutie si magazine de ierburi

Intrebat ce-a gasit schimbat in Romania la prima intoarcere in tara, in 2000, dupa 20 de ani, Adrian Ginju afirma ca "absolut nimic", fata de momentul in care plecase. Poate doar faptul ca "erau mai multe lumini in centru, mai multe restaurante, foarte multe case de prostitutie, magazine cu ierburi, lumea zapacita, baruri cu femei care danseaza la bara".

De atunci, insa, "s-au schimbat foarte, foarte multe, care m-au influentat sa ma intorc. S-au facut schimbari radicale in bine. Incetul cu incetul, tarisoara asta, daca ar avea lideri buni, ar fi in top 3.

Nu vreau sa fac politica, dar s-au schimbat foarte multe. Iar acum vad ca tineretul (15 - 16 ani) incepe sa caste ochii si sunt mai revolutionari, vor sa fie mai intreprinzatori. Gandesc mai liber, au acces la informatie, ceea ce e foarte important, vor sa faca ceva". Din pacate, insa, "profesorii, care au ramas de pe vremea lui Pazvante Chioru', nu mai corespund", remarca el.

Privind obiectiv, romanul reintors din Tara Fagaduintei afirma: "opinia mea personala e ca in Romania se traieste foarte bine si romanul de rand nu stie el ce e greu; nu vorbesc despre cei din satele din Moldova, de pe campuri".

"Oamenii sunt foarte civilizati in Romania, doar ca noi nu stim sa ne administram. Si generatiile vechi inca sunt spalate pe creier. Schimbarea este in timp. Vad bine de tot (viitorul Romaniei - n. red.), se poate si o sa fie!", mai afirma el.

Intrebat daca ar sfatui tinerii sa plece in SUA, asa cum a procedat el, cu multi ani in urma, Adrian Ginju raspunde: "Acum nu stiu daca in SUA, ca nici acolo nu mai e cum a fost odata.

Daca are ceva extraordinar de facut, este un geniu, da, absolut, l-as sfatui sa plece la o companie mare, unde sa fie bine platit, dupa aia sa aduca banii in Romania. Nu locul face omul, omul face locul!".

Atatia ani departe de tara si nicio nostalgie in tot acest timp? - l-am intrebat pe Adrian Ginju. Nu, niciuna. Poate doar dor de locurile copilariei, recunoaste el. "Nu prea multe nostalgii, pentru ca stiam cat de greu se misca lucrurile, pana faci ceva si apoi, cand faci, te suna toata lumea sa platesti taxe, asa ca ramai cu 50 de lei in buzunar. E greu aici, inca e greu".

Pe scurt, diferenta dintre Romania si America este urmatoarea, in opinia sa: "daca ai talent, bunavointa, esti disciplinat, acolo esti apreciat, pe cand aici, nu.

Trebuie sa treci pe acolo ca sa ajungi sa fii apreciat aici. In loc aici sa se descopere, aici sa se investeasca in acesti oameni, aici sa se intample... si lasa-i sa te cumpere acolo si sa faci bani. Sa vina ei aici, nu sa mergem noi acolo!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Adrian Ginju instructor inot, #Adrian Ginju campion national inot, #Adrian Ginju lot olimpic inot, #Adrian Ginju scoala inot, #Adrian Ginju scoala inot New York, #Adrian Ginju vedete SUA , #stiri Madonna