Mădălin Voicu, parlamentar de 20 de ani, instaurat din nou la ministerul Culturii . Cum a ajuns să fie acuzat în trecut de spălare de bani

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 21:50
4494 citiri
Mădălin Voicu, parlamentar de 20 de ani, instaurat din nou la ministerul Culturii . Cum a ajuns să fie acuzat în trecut de spălare de bani
Mădălin Voicu a fost timp de 20 de ani parlamentar FOTO Facebook / Mădălin Voicu

Debarcat din funcție în 2019 de către PNL, social-democratul Mădălin Voicu a fost instaurat din nou în funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii, sub semnătura premierului liberal Nicolae Ciucă. Dirijor de profesie, Voicu a ocupat fotoliu de parlamentar timp de 20 de ani, perioadă în care a fost implicat în mai multe scandaluri și controverse.

Decizia privind numirea lui Mădălin Voicu în funcția de secretar de stat a fost publicată joi, 6 ianuarie, în Monitorul Oficial, sub semnătura premierului PNL Nicolae Ciucă, în ciuda faptului că Voicu a fost înlăturat din aceeași funcție în 2019, sub semnătura premierului liberal de la acea dată - Ludovic Orban. Inițial, muzicantul a fost numit în această funcție în 2017 de către prim-ministrul de atunci, Sorin Grindeanu. În prezent, Grindeanu este vicepremier în guvernul Ciucă. La momentul numirii sale, Voicu era urmărit penal în dosarul „Fraudă la Partida Romilor” alături de un alt fost deputat, Nicolae Păun.

Voicu a mers pe urmele tatălui său, devenind violonist și mai apoi dirijor, însă în 1996 se implică în politică și obține un mandat de parlamentar din partea Partidei Romilor. Dirijorul se reorientează apoi către PSD, care îl ține în fotoliul de deputat încă 16 ani, din anul 2000 până în 2016.

În perioada în care a fost parlamentar, Voicu a fost implicat în mai multe controverse și scandaluri. În 2012, acesta a depus alături de parlamentarul Nicolae Păun un proiect legislativ de grațiere a pedepselor cu închisoare de până la 6 ani. Inițiativa a picat însă la vot.

„Să moară copiii mei, când ies afară, dacă nu dau două cuțite în gât la procurori”

În ultimul său an de mandat ca parlamentar, Voicu a fost acuzat de către DNA de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani, toate în formă continuată. Procurorul-șef al DNA de atunci, Laura Codruța Kovesi, cerea conducerii Camerei Deputaților să-i ridice imunitatea parlamentară a lui Mădălin Voicu și Nicolae Păun pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a celor doi.

În aceeași perioadă presa scria despre o serie de stenograme ale DNA în care Păun îl sună pe Voicu și aduce mai multe amenințări grave la adresa procurorilor. „Nu avem nimic de ascuns… (cuvinte obscene). Auzi, măi? Fac câțiva ani de viață, de pârnaie, da’ să moară copiii mei, când ies afară, dacă nu dau două cuțite în gât la procurori și mă p** pe ei”, i se adresează Nicolae Păun lui Mădălin Voicu.

La votul pentru ridicarea imunității celor doi, deputații l-au salvat pe Voicu în timp ce pe Păun l-au lăsat pe mâna procurorilor. Președintele Camerei Deputaților de la acea vreme, Liviu Dragnea, recunoștea că Voicu a fost salvat din simpatie. „Astăzi, de dimineață, discutând cu unii colegi de la Senat, chiar asta mi-au spus, că din ce au simțit, din ce au vorbit cu colegii mei, a existat o oarecare simpatie și se pare că asta a contat”, afirma Dragnea.

Dosarul celor doi a fost în cele din urmă trimis în judecată de către procurori, însă, pe 26 noiembrie 2016, instanța supremă lua hotărârea de a retrimite dosarul la DNA pentru refacerea urmăririi penale.

Averea lui Voicu

Conform unei declarații de avere de la finalul anului 2019, Mădălin Voicu nu deține terenuri, locuințe, vreun autovehicul și nici măcar un cont în bancă. Deține însă bijuterii de familie cu o valoare estimată de circa 15.000 de euro.

La perioada respectivă, Voicu primea o leafă anuală de la Ministerul Culturii de peste 100.000 de lei, la care se adăuga mai multe contracte cu Filarmonica din Craiova care i-au adus 45.000 de lei, o pensie de 38.000 de lei dar și o pensie specială de fost parlamentar de peste 110.000 de lei. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost însă desființate la începutul anului trecut, Mădălin Voicu fiind printre cei care s-au luptat pentru a o recupera.

În vârstă de 70 de ani, noul secretar de stat a fost căsătorit de trei ori și are șapte copii. În tinerețe acesta a fost prieten bun cu fiul cel mic al lui Nicolae Ceaușescu, Nicu, dar și cu Serghei Mizil, fiul fostului ministru al Finanțelor din perioada PCR, Paul Niculescu-Mizil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Madalin Voicu, #PSD, #secretar de stat, #Ministerul Culturii, #Sorin Grindeanu, #nicolae ciuca , #stiri Madalin Voicu