Macron vrea o plafonare a prețului la energie: ”SUA, Norvegia, nu vom plăti gazele naturale de patru ori mai scump decât le vindeți industriașilor voștri”

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 16:02
3523 citiri
Macron vrea o plafonare a prețului la energie: ”SUA, Norvegia, nu vom plăti gazele naturale de patru ori mai scump decât le vindeți industriașilor voștri”
Liderul de la Paris FOTO / facebook Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să-i ”convingă” pe ceilalţi europeni - pentru a depăşi astfel reticenţe ale Germaniei - în favoarea unui mecanism de plafonare comună a preţului gazelor naturale folosite în producerea electricităţii, relatează AFP.

”Susţinem mult acest lucru”, a declarat preşedintele francez la o reuniune a antreprenorilor, organizată de Banca Publică de Investiţii, la Paris.

”Îi vom convinge pe ceilalţi europeni”, ”cel mai târziu” până la summitul UE din perioada 21-21 octombrie, la Bruxelles, a dat asigurări şeful statului francez.

”Vom implementa un sistem care face ca gazele naturale pe care le folosim pentru a produce electricitate să fie plafonate ca preţ”, ceea ce ar ”permite o scădere” a ”preţului electricităţii produse”, a pledat el.

El a evocat ”mecanismul iberic” după modelul implementat de Spania şi Portugalia ”de câteva luni” şi care ”merge destul de bine”.

În opinia lui Emmanuel Macron, acest lucru va contribui la obţinerea - până la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie” - a unor preţuri ”într-o zonă care este mult mai acceptabilă” şi unor contracte de furnizare de gaze naurale şi electricitate ”mai rezonabile”.

COMISIA EUROEANĂ, PREGĂTITĂ SĂ ”REEXAMINEZE” O PLAFONARE A PREŢURILOR

Comisia Europeană (CE) s-a declarat miercuri pregătită ”să reexeamineze” o plafonare a preţului gazelor naturale pe piaţa europeană, pentru a face faţă creşterii facturilor energetice cauzată de războiul rus din Ucraina.

Ea face acest lucru din cauza presiunii la care este supusă de către o majoritate a statelor membre ale Uniunii Euroepene (UE) - între care Franţa, Italia şi Polonia -, care sunt favorabile unui astfel de mecanism.

Uniunea Europeană urmează să discute despre acest lucru zilele acestea, în cadrul unui summit informal, la Praga.

Germania - care era cea mai dependentă ţară de gazele naturale ruseşti - şi alte state membre UE au respins, până acum, ideea unei plafonări mai generale a preţurilor pe piaţa angro a gazelor naturale.

”Alături de asta vom implementa mecanisme de finanţare solidară europeană, aşa cum am făcut în timpul crizei covid-19, pentru a evita ca piaţa europeană să explodeze în această criză”, a dat asigurări Macron.

El estimează că statele membre UE este necesar să se aşeze ”toate împreună” pentru a negocia preţurile pe piaţa gazelor naturale, pentru a ”cântări” mai mult.

”Le vom spune cu multă prietenie prietenilor americani, norvegieni că «sunteţi super, ne furnizaţi energie din gaza naturale, dar e un truc care nu poate merge mult timp, adică nu vom plăti noi gazele naturale de patru ori mai scump decât le vindeţi voi industriaşilor voştri»”, a denunţat Emmanuel Macron.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#macron, #Macron presedinte Franta, #gaze naturale, #plafonare pret gaze, #Norvegia, #SUA , #gaze Rusia