Emmanuel Macron la Baza Mihail Kogălniceanu: ”România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta” VIDEO

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 07:31
4836 citiri
Emmanuel Macron la Baza Mihail Kogălniceanu: ”România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta” VIDEO
Președintele Franței, Emmanuel Macron FOTO / Hepta

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, face declarații de presă miercuri, 15 iunie, la Baza Mihail Kogălniceanu, cu șeful de stat al României, Klaus Iohannis.

UPDATE 11.40 ”Rusia este o putere de temut și noi nu ne dorim un război cu poporul rus”, a amintit Macron, la întrebările jurnaliștilor.

”Sancționăm Rusia, dar să fim lucizi, noi nu ne lansăm într-un război, nu suntem într-un război cu Rusia. Sunt frapat să văd că este o escaladare verbală”, a mai declarat Macron.

UPDATE 11.28 Macron a afirmat că această deplasare vine într-un context grav, războiul din Ucraina, ”aproape de aici”.

El a spus că s-a întâlnit cu soldații francezi din România.

”Avem un parteneriat strategic solid”, a declarat Macron despre colaborarea cu România.

”Suntem mândri să ne aflăm aici, dorim să continuă alături de dvs și de toate armatele aliaților care permit securizarea teritoriului României și a flancului estic și al NATO”, adaugă șeful de stat francez, subliind prietenia de două secole dintre cele două țări.

"România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei.

Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare", a mai spus preşedintele francez, citat de Agerpres.

Macron a precizat că Franța și România au o viziune comună în privința războiului din Ucraina.

UPDATE 11.19 Iohannis a declarat că România și Franța au un ”parteneriat strategic autentic”. El amintește despre necesitatea consolidării apărării NATO pe flancul estic, la Marea Neagră, despre perspectiva aderării Suediei și Finlandei la NATO, despre situația din Ucraina și blocada alimentară impusă de Rusia.

”Mă bucură că după vizita din România domnia sa (n. r. Macron) va merge în Chișinău”, a declarat Iohannis.

Alte teme discutate de cei doi președinți au fost extinderea spațiului Schengen și sprijinirea Republicii Moldova.

”Am arătat sprijinul României la aderarea la UE a Republicii Moldova, Georgia și Ucraina”, adaugă șeful de stat român.

UPDATE 11.14 După discuții de mai bine de o oră, Macron și Iohannis îi salută pe militarii dislocați - francezi, americani, belgieni, britanici, români - la Baza Mihail Kogălniceanu.

UPDATE 10.48 Cei doi șefi de stat sunt așteptați să facă declarații comune.

UPDATE 10.42 Iohannis i-a urat în franceză, pe Twitter, ”bun venit în România” lui președintelui Franței.

UPDATE 9.45 Președintele Franței s-a întâlnit cu Klaus Iohannis la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din Constanța. S-au intonat de asemenea imnurile naţionale ale celor două state.

Cei doi şefi de stat urmează să aibă convorbiri oficiale, o întâlnire cu militarii dislocaţi în bază şi o declaraţie de presă comună.

Știre inițială

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Alte teme de discuţie vizează aderarea României la Spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

O atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

De asemenea, ei vor discuta despre evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

Cei doi şefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

Miercuri, la vizita la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

Emmanuel Macron a ajuns, marţi seară, la Baza Kogălniceanu, el fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Macron s-a întâlnit apoi cu militarii francezi de la Baza ”Mihail Kogălniceanu”, afirmând că vor fi depuse toate eforturile pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a ajuta ucrainenii şi armata lor şi pentru a continua negocierile. ”Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenţi”, le-a mai spus el militarilor francezi. De asemenea, el a mulţumit Armatei române pentru primire şi cooperare.

Din România, Emmanuel Macron va pleca spre Chişinău.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
#macron, #Macron presedinte Franta, #Macron vizita Romania, #Iohannis, #vizita Romania , #presedinte Franta