Lider din Africa repetă la Paris declarația lui Putin: ”Macron este important pentru a pune capăt războiului”

Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 22:17
2583 citiri
Lider din Africa repetă la Paris declarația lui Putin: ”Macron este important pentru a pune capăt războiului”
Emmanuel Macron vorbind la telefon FOTO / Facebook Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut vineri, 11 noiembrie, la Forumul pentru Pace pe care îl găzduieşte la Paris, un schimb de opinii cu liderii unor ţări care cer „negocieri” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ale cărui consecinţe se simt în întreaga lume, relatează „Le Figaro”.

„Nu este un război al ţărilor din Nord, este şi un război al ţărilor din Sud”, a declarat preşedintele argentinian Alberto Fernandez în timpul discuţiei cu şeful statului francez. El a făcut apel la deschiderea „unor negocieri pentru a obţine pacea”, asigurând că şi America Latină este dispusă să se aşeze la o astfel de masă a negocierilor.

„Etica ne impune să cerem pace”, a insistat el. „Este important să punem în valoare din nou cuvântul pace, chiar şi atunci când putem crede că este o naivitate să cerem pace”, a spus liderul argentinian. „Nu există nimic mai revoluţionar decât să cerem pace”, a adăugat Alberto Fernandez.

Omologul său din Guineea Bissau, Umaro Sissoco Embalo, care prezidează în prezent Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), regretă că pentru comunitatea internaţională, „singurul lucru de pe ordinea de zi” este conflictul dintre Ucraina şi Rusia, în timp ce în Africa au loc mai multe războaie. Cu toate acestea, „am impresia că, dacă ar exista un dialog serios, războiul s-ar putea încheia foarte repede”, a spus el.

Liderul african a fost la Moscova la sfârşitul lunii octombrie şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Preşedintele rus i-a spus să îi dea „o îmbrăţişare mare fratelui Macron” şi s-a arătat pregătit pentru dialog, susţine Umaro Sissoco Embalo. Liderul ECOWAS a fost şi la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „I-am spus lui Zelenski: Trebuie să vorbeşti cu Putin, am impresia că Putin a vorbit serios”, a dezvăluit Umaro Sissoco Embalo. El susţine că Vladimir Putin i-ar fi spus că „Macron este important pentru a pune capăt războiului”.

Aceşti lideri din emisfera sudică, invitaţi de preşedintele francez la o discuţie, par să exprime ceea ce el însuşi vrea să audă. De luni de zile, Emmanuel Macron are o voce distinctă în tabăra occidentală, insistând asupra necesităţii unei „păci” negociate între ucraineni şi ruşi, „atunci când poporul ucrainean şi liderii săi vor decide acest lucru, în termenii pe care ei i-au decis”. Aceste apeluri la negocieri au deranjat foarte mult Ucraina.

Recent însă, şi şeful Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, a declarat, la rândul său, că speră în negocieri pentru a pune capăt conflictului, deoarece nu crede că o victorie militară este posibilă nici pentru Moscova, nici pentru Kiev, menţionează „Le Figaro”.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Ministerul Apărării din Franța a denunțat joi, 28 martie, pe X, un fals site care folosește logoul instituţiei și care cere ca 200.000 de francezi să se angajeze în Ucraina. ”URL-ul...
#macron, #Franta, #negocieri, #pace, #Ucraina, #Rusia, #razboi Ucraina , #Franta