Lukoil nu pleaca: Rafinaria Petrotel isi reia activitatea

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 10:43
14336 citiri
Lukoil nu pleaca: Rafinaria Petrotel isi reia activitatea

Rafinaria Petrotel-Lukoil din Ploiesti va reporni, avand in vedere ca Garda de Mediu Prahova a primit, vineri, o notificare in acest sens.

Activitatea rafinariei a fost oprita pentru cateva zile, dupa ce procurorii au pus sechestru pe bunuri, conform Digi 24.

In documentul transmis Garzii de Mediu se precizeaza ca instalatiile vor fi repornite incepand de vineri si ca reprezentantii companiei se obliga sa respecte toate procedurile privind protectia mediului.

Notificarea reprezinta o procedura obligatorie in astfel de cazuri, insa nu se stie daca rafinaria isi va relua integral activitatea sau doar partial.

Fostul director al Lukoil Romania, Constantin Tampiza, a declarat ca daca rafinaria se va inchide, atunci afacerea rusilor din tara noastra va fi pusa in pericol, avand in vedere ca vor fi afectate toate ramurile business-ului.

"Ar fi o mare greseala daca Lukoil va decide sa inchida rafinaria. (...) Partea rusa trebuie sa manifeste un comportament civilizat, e business-ul lor care va fi afectat, iar in situatii de presiune, Lukoil trebuie sa fie mai retinut", a explicat Tampiza, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Decizia vine la doar o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa preia rafinaria in cazul in care aceasta nu isi va relua activitatea la finalul saptamanii.

Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria

"Daca maine (vineri - n.red.) Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti. Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca, daca asta ii este abordarea. Lukoil trebuie sa hotarasca: respecta legile statului roman sau daca vrea legile de la Moscova, se se duca acolo, nu in Romania", a declarat, joi, Traian Basescu.

Vineri expira ultimatumul dat de prim-vicepresedintele grupului rus, Vladimir Nekrasov, care a precizat ca Lukoil va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti daca procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei.

Lukoil, ultimatum pentru procurori: Altfel inchidem definitiv rafinaria de la Ploiesti

Ponta si Basescu, sicane pe tema Lukoil

Seful statului a criticat atitudinea Guvernului fata de compania ruseasca.

"Lukoil i-a dat banii lui Ponta, i-a dat banii din acciza. Lukoil n-a avut profituri, asa arata declaratiile lor din ultimii cinci ani, din care sa fi dat statului roman. Cele 700 de milioane de euro sunt accizele pentru statul roman. Oricine, cumulat, ar fi dat aceeasi acciza statului roman", a sustinut presedintele Basescu, care a vorbit de atitudinea Lokoil ca despre "un santaj".

In replica, premierul Victor Ponta a spus ca declaratiile sefului statului sunt facute "la tulburare, la nervi, in stare precara" si ca nu ajuta cu nimic Romania.

Ponta: Declaratiile lui Basescu despre Lukoil, facute la tulburare, la nervi, in stare precara

Dosarul Lukoil

Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput perchezitiile la sediul rafinariei Lukoil din Ploiesti, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori ar fi de aproximativ 200 de milioane de euro.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea perchezitiilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

La aflarea deciziei luate de procurorul DNA, premierul Victor Ponta a reactionat, transmitandu-i ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in spinare.

Ulterior a avertizat ca "la Petrotel lucreaza 3.500 de muncitori care vineri trebuie sa-si primeasca salariile".

Marti, 7 octombrie, reprezentantii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au anuntat ca directorul general al Petrotel-Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Totodata, procurorii au precizat ca, in aceeasi zi, a fost ridicat partial sechestrul asigurator insituit in 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere. Ulterior, insa, ei au pus sechestru pe o alta cantitate de titei.

Dosarul Lukoil: Sechestru ridicat de pe unele cantitati de petrol, dar pus pe altele (Video)

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#rafinarie Lukoil repornire , #Romania