Basescu, avertizat de un senator PSD: Amenintarile cu nationalizarea sperie investitorii

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 18:54
2539 citiri
Basescu, avertizat de un senator PSD: Amenintarile cu nationalizarea sperie investitorii
Foto: Facebook/Psd Prahova

Senatorul PSD Daniel Savu sustine ca amenintarile facute de presedintele Traian Basescu referitoare la o posibila nationalizare a rafinariei Petrotel-Lukoil au menirea de a speria investitorii.

"In dosarul Lukoil, principala grija a Guvernului Ponta trebuie sa fie soarta celor 3.500 de angajati ai companiei. Inca nu stim daca Lukoil a facut sau nu evaziune fiscala, este datoria justitiei, a procurorilor si a judecatorilor, sa ne ofere raspunsul la aceasta intrebare. Stim insa cu siguranta ca, daca Lukoil se va retrage din Romania, va lasa 3.500 de oameni fara un loc de munca.

Iesirile lui Traian Basescu si amenintarile cu nationalizarea au un efect extrem de negativ asupra perceptiei investitorilor straini despre tara noastra. Cine ar fi dispus sa investeasca intr-o tara in care exista riscul ca, oricand, presedintele sa iasa public si sa solicite Guvernului nationalizarea afacerilor, pe baza unui dosar aflat in curs de cercetare?", a sustinut senatorul PSD Daniel Savu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

El considera ca daca cei de la Lukoil au facut evaziune, atunci vor trebui sa suporte consecintele legale.

"Insa pana la pronuntarea unei sentinte definitive, trebuie sa luam in calcul efectele sociale. Din acest motiv, comportamentul lui Traian Basescu este complet inacceptabil, mai ales venind de la o persoana care vorbeste in numele statului roman", a adaugat social-democratul.

Ce a cerut seful statului

Joi, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa preia rafinaria Petrotel-Lukoil in cazul in care aceasta nu isi va relua activitatea la finalul saptamanii.

Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria

"Daca maine (vineri - n.red.) Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti. Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca, daca asta ii este abordarea. Lukoil trebuie sa hotarasca: respecta legile statului roman sau daca vrea legile de la Moscova, se se duca acolo, nu in Romania", a declarat, joi, Traian Basescu.

Vineri expira ultimatumul dat de prim-vicepresedintele grupului rus, Vladimir Nekrasov, care a precizat ca Lukoil va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti daca procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei.

Lukoil, ultimatum pentru procurori: Altfel inchidem definitiv rafinaria de la Ploiesti

Totusi, vineri, Garda de Mediu a prmit un document din partea companiei Lukoilin care se precizeaza ca instalatiile vor fi repornite si ca reprezentantii companiei se obliga sa respecte toate procedurile privind protectia mediului.

Lukoil nu pleaca: Rafinaria Petrotel isi reia activitatea

Ponta si Basescu, sicane pe tema Lukoil

Seful statului a criticat atitudinea Guvernului fata de compania ruseasca.

"Lukoil i-a dat banii lui Ponta, i-a dat banii din acciza. Lukoil n-a avut profituri, asa arata declaratiile lor din ultimii cinci ani, din care sa fi dat statului roman. Cele 700 de milioane de euro sunt accizele pentru statul roman. Oricine, cumulat, ar fi dat aceeasi acciza statului roman", a sustinut presedintele Basescu, care a vorbit de atitudinea Lokoil ca despre "un santaj".

In replica, premierul Victor Ponta a spus ca declaratiile sefului statului sunt facute "la tulburare, la nervi, in stare precara" si ca nu ajuta cu nimic Romania.

Ponta: Declaratiile lui Basescu despre Lukoil, facute la tulburare, la nervi, in stare precara

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#senator PSD nationalizare rafinarie Lukoil, #nationalizare rafinarie Lukoil, #rafinarie Lukoil , #Romania