Șansele de reușită politică a noului partid condus de Ludovic Orban. Cum arată comparația cu ALDE sau Pro România. „Scopul nu este să reziste în timp”

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 21:30
8345 citiri
Șansele de reușită politică a noului partid condus de Ludovic Orban. Cum arată comparația cu ALDE sau Pro România. „Scopul nu este să reziste în timp”
Fostul președinte PNL Ludovic Orban are șanse să intre în Parlament cu noua sa formațiune FOTO Facebook / Ludovic Orban

Fostul lider al PNL Ludovic Orban a anunțat marți, 14 decembrie, că urmează să înființeze oficial un nou partid, numit „Forța Dreptei”, ca urmare a demisiei sale din formațiunea condusă de Florin Cîțu. Conform analiștilor politici consultați de Ziare.com, noul partid al lui Orban are șanse să intre în Parlament, însă scopul său este altul.

Orban a declarat marți că urmează să semneze actul constitutiv iar luni va depune documentele de înregistrare a partidului „Forța Dreptei” la Tribunalul București. ”Nu noi am părăsit PNL, ci conducerea PNL i-a părăsit pe oamenii care au avut încredere în noi. Ei au săvârşit o gravă trădare faţă de aceşti oameni, preferând să stea în bagajele la guvernare ale PSD”, a precizat fostul lider PNL.

Despre noul partid a vorbit și Violeta Alexandru, fostul președinte al PNL București, care a acuzat actuala conducere a liberalilor că a cumpărat favoruri din partea primarilor cu bani publici.

„Ne vom lua România înapoi, noi, cei care am mai și greșit, dar nu am păcălit niciodată și care avem forța să curățăm și să facem treabă alături de toți cei care muncesc cu seriozitate, își văd de treabă uitându-se cu dezamăgire cum, astăzi, cuvântul pare că nu mai înseamnă nimic în politică. Eu spun că trebuie să însemne. Ajungem noi acolo”, a afirmat Violeta Alexandru.

Obiectivul lui Orban: Erodarea lui Cîțu

Întrebat despre șansele de reușită a noii formațiuni fondate de Ludovic Orban, analistul politic Alfred Bulai a precizat pentru Ziare.com că scopul său nu este să reziste în timp, ci așteaptă ca actuala conducere a PNL să erodeze pentru ca mai apoi să caute o fuziune.

„Nu are intenții să reziste neapărat pe o perioadă mare de timp. Are nevoie de un vehicul politic pentru el și pentru o parte din cei de la PNL care nu sunt în grațiile noii conduceri. Speranța e să fuzioneze din nou cu PNL-ul la un moment dat, cum au făcut alte mișcări liberale. S-a făcut chestia asta din anii ‘90 chiar”, a explicat Alfred Bulai.

Foștii colegi liberali ai lui Orban au dat șanse minime pentru „Forța Dreptei” și spun că va avea aceeași soartă ca și ALDE, partid fondat de Călin Popescu Tăriceanu. Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a precizat marți că noua formațiune nu prezintă un interes pentru români.

„Nu suntem deloc interesaţi de acest nou partid al domnului Orban, cum la fel nu cred că ar fi românii interesaţi despre acest subiect. În altă ordine de idei, domnul Orban şi colegii dânsului care astăzi înfiinţează acest partid nou e bine de menţionat că au ajuns în Parlament prin munca şi pe listele PNL. După ce domnul Orban a pierdut alegerile, a plecat din partid şi avem mari semne de întrebare că ar avea acelaşi succes pe care l-a avut, dacă s-ar prezenta singur în alegeri cu noul partid. Au mai existat episoade de genul acesta. O să dau un singur exemplu, al domnului Tăriceanu. Probabil că şi acest episod va avea acelaşi deznodământ”, a precizat Ionuţ Stroe.

Diferențele între partidul lui Orban și ALDE sau Pro România

Alfred Bulai îl contrazice însă pe liberal și explică că, aflat la guvernare, PNL se va eroda, iar între Forța Dreptei și Pro România sau ALDE există asemănări dar și diferențe.

„Ăsta este scopul. Ca acum, la următoarele alegeri, peste trei ani de zile să aibă vehiculul cu care să reușească el și cei din jurul lui. Ăsta este scopul, nu ca să ajungă mare partid. Și există această șansă, pentru că PNL se erodează la guvernare. La fel a făcut și domnul Ponta. Însă el a bifat mai mult decât e cazul și s-au stricat treburile în momentul în care Dragnea a fost arestat, și, evident, motivul pentru care unii au plecat din PSD a dispărut, și mai mult, unii s-au întors.

La ALDE a fost scopul să înlocuiască PNL, chiar crescuse la un moment dat, dar dispariția de pe prima scenă și datul înapoi cu un pas al lui Tăriceanu a dus ca partidul să-și piardă șansele. La fel se poate întâmpla și cu domnul Orban”, a adăugat Alfred Bulai.

Politologul mai precizează că formațiunea lui Orban mai poate crește și în contextul în care în prezent există doar două partide de opoziție, iar nemulțumirea populară se va acumula în următorii trei ani de zile. Depinde însă cum se vor comporta și celelalte partide în acest timp. De asemenea și Liviu Dragnea ar putea să revină cu partidul pe care îl conduce în mod neoficial - Alianța Pentru Patrie. „Domnul Orban, față de ceilalți, va fi activ în perioada următoare. Probabil că și domnul Dragnea are același țel, să aibă un vehicul cu care la un moment dat să poată negocia”, a conchis analistul.

Pol de putere în Parlament

Decizia lui Ludovic Orban de a părăsi PNL s-a produs în momentul în care PNL a oficializat alianţa cu PSD. Anterior, acesta a părăsit, în luna octombrie, grupul parlamentar al PNL, devenind deputat neafiliat. De partea sa s-au alăturat alți 15 parlamentari PNL.

”Începând de astăzi, pentru mine Partidul Naţional Liberal a murit, e adevărat, în pat cu PSD!”, afirma Orban.

Ceilalţi parlamentari care şi-au înregistrat demisia din PNL sunt: Alexandru Kocsis (deputat), Ovidiu Florean (senator), Ion Ştefan (deputat), Ionel Dancă (deputat), Constantin Şovaială (deputat), George Ionescu (deputat), Adrian Oros (senator), Bogdan Bola (deputat), Claudiu Chira (deputat), Nicolae Giugea (deputat), Antonel Tănase (deputat), Gabriel Plăiaşu (deputat), Ion Iordache (senator), Violeta Alexandru (deputat) şi Adrian Miuţescu (deputat).

Conform aritmeticii parlamentare, Ludovic Orban poate forma, în noua sesiune parlamentară, un nou grup la Camera Deputaților dar și la Parlament, devenind astfel un nou pol de putere. Conform unor surse politice, numărul parlamentarilor liberali de partea sa ar fi 41. Totodată, fostul lider PNL ar avea de partea sa și mai mulți primari, care însă nu pot demisiona deocamdată din partid pe motiv că și-ar pierde scaunul de primar.

Ludovic Orban, abandonat de Filiala Sălaj: "Părăsim organizaţia Forţa Dreptei alături de 342 de membri. Nu mai corespunde cu viziunea şi valorile noastre"
Ludovic Orban, abandonat de Filiala Sălaj: "Părăsim organizaţia Forţa Dreptei alături de 342 de membri. Nu mai corespunde cu viziunea şi valorile noastre"
Preşedintele Organizaţiei Forţa Dreptei Sălaj, Sorin-Alin Pop, a demisionat din partid, împreună cu secretarul general Puşcaş Florin Mihai şi alţi 342 de membri, motivul constituindu-l...
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul "Viitorul Moldovei în UE'' organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că "de când a apărut...
#Ludovic Orban, #partid ludovic orban, #forta dreptei, #presedinte PNL, #scindare pnl, #florin citu presedinte pnl , #Stiri Ludovic Orban