Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 14:15
4896 citiri
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Susținătorii lui Ludovic Orban spun că doar acesta poate aduce stabilitate FOTO Captură Video / Facebook / PNL

Peste 50 de parlamentari, 13 primari și viceprimari de municipii, doi europarlamentari și doi președinți de CJ din echipa lui Ludovic Orban s-au reunit pentru a-i solocita lui Florin Cîțu să-și dea demisia din funcția de premier.

Aceștia susțin că doar Ludovic Orban poate să aducă stabilitatea coaliției de guvernare.

Apelul a fost făcut marți, 21 septembrie, fiind citit de către deputatul Ionel Dancă. Liberalii cer ca Ludovic Orban să redevină premier pentru a reface unitatea PNL.

„Președintele Partidului Național Liberal este cel îndreptățit să asigure conducerea Guvernului în calitate de prim-ministru. Pledăm răspicat pentru refacerea unității Partidului Național Liberal și suntem pe deplin constienți că singurul care poate garanta coeziunea partidului este Ludovic Orban”, a transmis Dancă.

Apelul la care face referire deputatul a fost semnat de către 51 de parlamentari, 13 primari și viceprimari de municipii, doi europarlamentari și doi președinți de CJ. Aceștia subliniază că Ludovic Orban este „cel care poate reface majoritatea parlamentară”, precum și cel care poate aduce pacea în coaliția de guvernare.

„Avem deplină convingere că Ludovic Orban este cel care poate reface majoritatea parlamentară, respectând votul exprimat la alegerila parlamentare, pentru a relansa guvernarea și pentru a menține PNL ca principal partid de guvernământ, astfel încât să aibă forța de a pune în aplicare planul pentru dezvoltarea și modernizarea României”, se mai arată în apelul liberalilor. Dancă a mai relatat apoi că Ludovic Orban este cel mai în măsură pentru a fi noul premier.

„Apelul nostru către liderii partidelor politice și toți actorii instituționali este acela de a acționa în cel mai scurt timp, cu responsabilitate, pentru depășirea crizei politice în care ne aflăm, prin refacerea coaliției de guvernare între PNL, USR PLUS și UDMR, cu sprijinul grupului minorităților naționale. (...) Respingem în mod categoric orice formulă de colaborare cu PSD, explicită sau implicită, întrucât această alternativă presupune ca PNL se va face prizonierul PSD, iar România va deraia din nou de la parcursul pentru care PNL și forțele democratice au luptat în ultimii ani de zile. (...) Președintele PNL este cel mai îndreptățit să asigure conducerea guvernului în calitate de prim-ministru. Suntem pe deplin conștienți că singurul care poate garanta coeziunea partidului este Ludovic Orban”, se mai arată în apelul citit de Dancă.

Orban a luat cuvant apoi si i-a cerut lui Florin Citu sa isi asume rasounderea pentru declansarea crizei si „sa actioneze in consecinta”.

Ulterior a luat cuvântul și Ludovic Orban care a lansat un atac subtil la adresa premierului Florin Cîțu.

„Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt, culege furtună. Cine poartă răspunderea pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să-și asumerăspunderea și să acționeze în consecință”, a afirmat Orban.

În paralel, președintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, 25 septembrie, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii și a anunțat clar pe cine susține.

Cu privire la criza guvernamentală, el a arătat, marţi, 21 septembrie, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, că aceasta se va tranşa după congresele PNL şi USR PLUS.

"Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat că întotdeauna au existat curente diverse în PNL care s-au tranşat după alegerile interne, fie prin alinierea în spatele câştigătorului, fie prin trecerea la un alt partid, context în care a dat exemplul fostului lider liberal, Călin Popescu-Tăriceanu.

Şeful statului a afirmat că mai are discuţii cu preşedintele PNL, Ludovic Orban. "Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic", a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care are loc la New York.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite...
#PNL, #PNL guvernare, #Ludovic Orban PNL, #premier, #Florin Citu premier, #congres PNL, #alegeri PNL , #Stiri Ludovic Orban