Parlamentarii din tabăra Orban, scrisoare prin care cer propunerea sa ca premier. Câți aleși liberali au rămas de partea fostului președinte PNL

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 17:29 5545 citiri
Tabăra Orban încă speră FOTO Facebook / Ludovic Orban

Mai mulți parlamentari liberali au transmis marți, 5 octombrie, o scrisoare, odată cu căderea guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, în care cer refacerea coaliției de guvernare și subliniază că cea mai bună opțiune în acest sens este fostul președinte PNL Ludovic Orban.

Scrisoarea a fost semnată de către 41 de parlamentari din PNL, din tabăra Orban. Aceștia subliniază că se delimitează de cei care „se fac răspunzători” de actuala criză politică și cer să se refacă coaliția cu USR PLUS și UDMR.

„România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament.

Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății românești.

Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc: soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față conjuncturii extreme în care se află România!

Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD”, se arată în scrisoarea transmisă de cei 41 de liberali.

Parlamentarii mai susțin că persoana „cea mai potrivită” pentru a negocia refacerea coaliției este Ludovic Orban.

„Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului”, au mai transmis liberalii care au rămas loiali fostului președinte PNL.

Cine sunt liberalii care au semnat scrisoarea:

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și sprijinită de USR și AUR a trecut marți, 5 octombrie, cu 281 de voturi favorabile, 47 peste limita majorității.

Premierul Florin Cîțu suferă prima lovitură la nici două săptămâni de când a preluat șefia PNL. Cu toate că opoziția nu a avut emoții la vot, circul din Parlament a dovedit că criza politică va continua.

Următorul pas după remanierea guvernului Cîțu va fi ca președintele Klaus Iohannis să țină consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanți de la toate partidele, urmând apoi ca șeful statului să anunțe nominalizarea sa de premier. Cu toate astea, la dezbaterile de marți toate partidele, în afară de UDMR, s-au atacat între ele, fără a se întrevedea o soluție pașnică.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News