Ludovic Orban: „Iohannis mi-a cerut să-l dau afară pe Raed Arafat”. Motivul pentru care a refuzat

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 11:43 6281 citiri
Klaus Iohannis și Raed Arafat FOTO Hepta

Fostul premier Ludovic Orban a declarat duminică, 14 noiembrie, că i s-a cerut de către mai multe persoane, inclusiv de către preşedintele Klaus Iohannis, schimbarea din funcţia a lui Raed Arafat, lucru pe care nu l-a luat niciodată în calcul. Orban a explicat că a refuzat să facă acest lucru, deoarece sistemul de situaţii de urgenţă este construit în jurul lui Raed Arafat şi depinde de acesta. ”Dacă ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem”, afirmă Orban.

Ludovic Orban a fost întrebat, duminică, la Prima TV, dacă i s-a cerut vreodată, în calitate de premier, să-l schimbe din funcţie pe Raed Arafat şi a confirmat.

"Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mai mulţi. Mi-au cerut mai mulţi liberali", a declarat Orban.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demiterea şefului DSU, Orban a afirmat: "Da. Numai că demiterea era atributul premierului".

Orban a explicat că s-a opus demiterii pentru că ştie foarte bine cum funcţionează sistemul de urgenţe în România.

"Ştiam la data respectivă că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală", a declarat Orban.

Fostul premier a adăugat că dacă "ne prindea pandemia fără Arafat", s-ar fi repus în funcţiune foarte greu sistemul de urgenţe.

"O astfel de decizie nu poţi să o iei într-un guvern interimar care are maxim un an de existenţă, pentru că noi ne doream anticipatele. Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat, dacă îl demiteam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem. Din păcate aşa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el", a declarat Orban.

Orban a mai precizat că, doar pentru că s-a auzit ca se doreşte înlocuirea lui Arafat, a primit o listă cu mii de semnături de susţinere a acestuia.

"De altfel, numai pentru că s-a auzit că se doreşte schimbarea lui Arafat, aduceţi-vă aminte că au fost luate inclusiv poziţii publice pe tema respectivă. Eu m-am trezit cu o listă de mii de semnături de susţinere a lui Arafat în 48 de ore de când s-a auzit prima oară. Din toate categoriile, în special din zona pompieri. Dacă nu erau Unităţile de Primiri Urgenţe în stadiu de pregătire şi de funcţionalitate maximă, aşa cum erau şi cum au fost puse al punct de Arafat, noi am fi făcut faţă cu mult mai mare greutate.

Deşi noi am crescut constant numărul de paturi la ATI, astfel încât să putem creşte capacitatea de tratare în secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid, fără să afectăm foarte mult celelalte cazuri non-Covid în Terapiile Intensive, UPU au constituit locul unde pacienţii, până să li se disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen, de tratament profesionist. Noi chiar dacă aveam permanent paturi disponibile, nu erau în aceeaşi zonă, noi a trebuit să ducem pacienţi din Bucureşti, să îi ducem la Timişoara, a trebuit să ducem pacienţi din Cluj, la Târgu Mureş. Toate aceste mişcări ale unor pacienţi aflaţi în situaţii critice, au fost coordonate operativ", a declarat Orban.

Întrebat ce i-a reproşat Klaus Iohannis lui Raed Arafat, Orban a declarat că nu a existat o discuţie "aprofundată".

"Nu am avut o discuţie foarte aprofundată pe tema asta. A existat o discuţie în care a existat un soi de acord, nu neapărat o cerere. Da, că poate fi schimbat Arafat", a declarat Orban.

Ludovic Orban a mai declarat că la discuţia cu şeful statului despre schimbarea lui Raed Arafat a fost prezent şi ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela.

Orban a declarat că tot ceea ce s-a întâmplat în România după alegerile din 6 decembrie se datorează dorinței lui Iohannis de a fi premier după finalizarea mandatului de la Cotroceni.

„Klaus Iohannis este autorul moral a tot ceea ce s-a întâmplat în România după data de 1 iunie, de când și-a anunțat Cîțu candidatura. Cîțu nu ar fi candidat dacă nu i-ar fi cerut Iohannis. Eu am avut o întelegere cu Florin Cîțu pe care a încalcat-o”, a spus Orban.

Orban anunță că e gata să-și facă partid

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a declarat vineri, 12 noiembrie, că este gata să pornească o nouă construcție poltică, după ce Biroul Național al formațiunii a votat pentru excluderea sa din PNL.

Ludovic Orban a lansat un atac grav la adresa lui Klaus Iohannis și a lui Florin Cîțu, despre care spune că au făcut „praf” coaliția de guvernare.

„Această gașcă demolatoare pilotată din ce în ce mai vizibil de Klaus Iohannis e cea care a făcut praf PNL, a făcut praf democrația, drepturile și libertățile membrilor PNL care au fost împiedicați să-și exercite liber dreptul de vot. A făcut praf coaliția de guvernare și iată și-a desăvârșit dorința de a distruge dorința de guvernare liberală prin aducerea PSD.

Klaus Iohannis ar trebui să-și ceară scuze pentru cei 6 milioane și jumătate de români față de care și-a bătut joc. Aici nu e o întâmplare ce s-a întâmplat. Iohannis a intervenit în mod nedemocratic pentru a mă schimba din funcția de președinte al PNL pentru că eu nu aș fi acceptat niciodată o înțelegere cu PSD. Aici avem de a face cu premeditare și de ce nu, trădare. Trădarea cetățenilor români, înșelarea speranțelor și așteptările oamenilor care au crezut în Iohannis și PNL. Astăzi, spre deosebire de mine, care sunt complet disculpat prin această decizie, Iohannis și cu slugile lui din conducerea PNL, după ce au promis că vor scăpa România de PSD, aduc PSD-ul la putere”, a afirmat Ludovic Orban.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com