Cum poate Ludovic Orban să-și facă grup parlamentar cu disidenții din PNL. Modelul folosit în trecut de Victor Ponta

Sambata, 06 Noiembrie 2021, ora 11:15 7043 citiri
Ludovic Orban are de partea sa încă 13 deputați care au fost aleși pe listele PNL FOTO Hepta

Ludovic Orban ar putea să formeze un grup parlamentar separat la Camera Deputaților alături de liberalii care au decis să-l urmeze.

În condițiile în care regulamentul Camerei Deputaților nu este explicit, Ludovic Orban s-ar putea folosi de precedentul Ponta, care a format un grup parlamentar pentru ProRomânia racolând deputați PSD.

La Camera Deputaților, pentru formarea unui grup parlamentar e nevoie de 10 deputați “care au candidat în alegeri pe lista aceluiași partid politic”, potrivit articolului 13, alineatul 1, din regulamentul Camerei Deputaților.

În acest moment, Ludovic Orban are de partea sa încă 13 deputați care au fost aleși pe listele PNL, dar care au demisionat în ultimele zile din grupul parlamentar liberal.

Teoretic, Ludovic Orban ar putea crea un grup parlamentar separat cu 10 deputați liberali, deși mutarea ar forța regulamentul. Practic, s-ar ajunge în situația în care deputați aleși pe lista aceluiași partid ar forma două grupuri parlamentare distincte, fapt interzis de lege.

“Deputaţii unui partid politic sau ai unei formaţiuni politice nu pot constitui decât un singur grup parlamentar”, arată articolul 13, alineatul 2, din Regulamentul Camerei Deputaților.

Totuși, Ludovic Orban are de partea sa precedentul ProRomânia. În 2019, Victor Ponta “a transferat” 16 deputați de la PSD și a format grupul parlamentar Pro Europa, care ulterior și-a schimbat numele în ProRomânia. Ca argument juridic, Victor Ponta a invocat atunci că deputații care formează noul grup parlamentar au fost aleși la scrutinul din 2016 pe lista aceluiași partid: PSD.

Oricum, formarea unui nou grup parlamentar poate fi anunțată doar la începutul sesiunii, deci Ludovic Orban trebuie să aștepte data de 1 februarie. Până atunci, fostul președinte al Camerei Deputaților speră să adune măcar 20 de deputați PNL și 7 senatori, susțin surse politice.

Pentru a avea grup și la Senat, Ludovic Orban are nevoie de cel puțin 7 senatori aleși pe listele PNL.

Fostul lider PNL plănuiește crearea unui nou partid numit Forța liberală, susțin sursele citate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com