Tabăra Cîțu a pus ochii pe postul de președinte al Camerei Deputaților. Ce nume sunt vehiculate pentru fotoliul lui Orban

Joi, 12 August 2021, ora 03:40
5557 citiri
Tabăra Cîțu a pus ochii pe postul de președinte al Camerei Deputaților. Ce nume sunt vehiculate pentru fotoliul lui Orban
Ce nume sunt vehiculate pentru fotoliul lui Orban FOTO Facebook/ Ludovic Orban

Vestea că Ludovic Orban va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă va pierde bătălia pentru poziția de președinte al PNL nu a fost o mare surpriză în formațiunea politică, au precizat surse liberale pentru Ziare.com

Liberalii se așteaptă ca după Congresul din 25 septembrie premierul Florin Cîțu să reorganizeze posturile ocupate de susținători ai lui Ludovic Orban și chiar cel al actualului lider al PNL. Astfel, în această perioadă în partid au început să apară mai multe nume care ar putea ocupa postul de președinte al Camerei Deputaților. Printre acestea se regăsesc Cătălin Predoiu, Florin Roman sau chiar Raluca Turcan.

„Bursa zvonurilor din PNL anunță vreo 3-4 concurenți la postul de președinte al Camerei Deputaților, dacă Ludovic Orban va pierde la Congres. Se aude despre Raluca Turcan, Predoiu, Roman sau chiar Vîlceanu. Încă se joacă”, au precizat surse liberale. 

De cealaltă parte, însă, se pare că premierul ia în calcul o renegociere a posturilor cu cei de la USRPLUS. Astfel, USRPLUS ar putea lua șefia Camerei Deputaților, la schimb cu șefia Senatului, acolo unde favorită este Alina Gorghiu, fost președinte al PNL. O altă modificare luată în calcul de premier este ca Ministerul Finanțelor să le revină celor de la USRPLUS, în vreme ce Ministerul Justiției să fie preluat de PNL, prin liberalul Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției.

Amintim că liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că, în eventualitatea în care va pierde alegerile interne din partid, va demisiona din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. “Aici este o chestiune de onoare. Eu, dacă pierd alegerile, îmi scriu înainte de 25 septembrie demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Asta este o chestiune de legitimitate democratică. Dacă un premier care candidează la funcţia de preşedinte al PNL, ce autoritate şi ce legitimitate mai are să exercite funcţia respectivă în condiţiile în care partidul nu-l mai sprijină? Cine îl mai ascultă?

Acum, vă spun sincer că asta e o chestiune de legitimitate într-o democraţie: un om, ca să poată să exercite o funcţie de o asemenea importanţă în stat, trebuie să aibă legitimitate, trebuie să aibă o autoritate, care este construită. Păi tu, dacă pierzi în interiorul propriului partid care te-a susţinut pentru poziţia de prim-ministru...”, a spus Ludovic Orban.

Totodată, Orban a invocat şi faptul că Florin Cîţu şi-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de preşedinte al PNL la aproximativ două luni după el.

„Ca să nu mai spun de context. Florin Cîţu a luat decizia să candideze la funcţia de preşedinte al PNL ştiind foarte bine că va fi în competiţie cu mine, pentru că eu îmi anunţasem intenţia de a candida pentru un nou mandat cu cel puţin două luni de zile înainte ca premierul să îşi anunţe candidatura, cu celebra poză.

Aici, decizia de a candida şi de a intra în competiţie cu mine este o decizie apres. Dacă eu nu mi-aş fi anunţat candidatura şi premierul îşi anunţa intenţia de a candida la funcţia de preşedinte al PNL, era cu totul şi cu totul altceva. Era o oarecare diferenţă dacă eu nu mi-aş fi anunţat intenţia de a candida. Dar eu, preşedintele în funcţie, preşedintele care a condus partidul şi care a condus negocierile şi care practic a fost factorul determinat care a dus la instalarea domnului Florin Cîţu în funcţia de premier...”, a declarat liderul PNL.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Ludovic Orban presedinte PNL, #Florin Citu premier, #congres PNL , #Stiri Ludovic Orban