Sinecuri de partid. La Loteria Română, norocul surâde clientelei politice

Sambata, 11 Decembrie 2021, ora 21:30
10914 citiri
Sinecuri de partid. La Loteria Română, norocul surâde clientelei politice
Daniela Nicolescu, protejata lui Ludovic Orban - sursa foto - facebook.com

Loteria Română are o tradiție de 125 de ani fiind înființată în anul 1906. Însă, căpușarea ei de către politicieni este un obicei mai recent.

Compania Națională Loteria Română S.A., deținută în totalitate de Statul Român prin Ministerul Economiei, deține drepturi exclusive de organizare și exploatare a jocurilor de noroc de tip loto.

Jocurile au la bază licențe și autorizații plătite către bugetul de stat. Loteria are drept de organizare și exploatare și a celorlalte jocuri de noroc din piața concurențială pentru care se achită drepturi de licențiere și autorizare.

Loteria Română spune că desfășoară activitate de interes public în domeniul jocurilor de noroc și realizează cadrul organizat pentru satisfacerea cererii naturale de joc în rândul populației. Scopul ar fi crearea fondurilor necesare finanțării obiectivelor de interes public național. Profitul Loteriei pe anul 2020 a fost de aproape 23,5 milioane lei.

Nu am găsit niciun obiectiv de interes public național finanțat de Loteria Română, decât poate remunerațiile generoase primite de clientela politică înșurubată în funcții călduțe. Să vedem cine administrează CN Loteria Română SA. Consiliul de administrație este acum unul interimar (numit în septembrie) și numără cinci persoane care încasează lunar, fiecare, suma de 4120 lei net.

Protejata lui Orban

Daniela Nicolescu a fost o înfocată susținătoare ale lui Ludovic Orban și, după ce au ajuns la putere, a fost răsplătită, pe lângă postul de la Loterie, cu mai multe funcții remunerate: Secretar de stat în Ministerul Economiei, membru CA la Engie și președinte CA Conversim (societate care se ocupă de închiderea minelor).

Daniela Nicolescu a devenit membru PNL după fuziunea cu PDL. Ca afaceri personale, doamna Nicolescu mai deține firma Unisphere Impex SRL care mai mult a pierdut decât a produs.

Nici fiul doamnei, Radu Nicolescu, nu a scăpat de mărinimia lui Ludovic Orban care l-a desemnat consilier de stat în cancelaria sa, pe când era premier. Radu a mai lucrat la Senat, la Camera Deputaților, la Ministerul Comunicațiilor, și la Compania Municipală Managementul Traficului București.

Radu Nicolescu a avut un rol important în campanie electorală pentru prezidențiale. Firma Etis Design, pe care o deține, a sponsorizat cu 25.000 lei postările Facebook despre acțiunile electorale ale lui Iohannis și ale PNL. Pe de altă parte, Etis Design SRL, a primit peste 1,73 de milioane de lei de la PNL, bani care au ajuns la diverse site-uri sau pentru promovare pe Facebook. Cum se spune, familia Nicolescu a luat, dar a și dat.

Radu Nicolescu mai este asociat în firma NIDAC IMPEX SRL, alături de Nicolescu Claudiu Vasile.

În 2020, membri PNL și-au arătat nemulțumirea când primarul Ciucu de la Sectorul 6 i-a impus consilieri pe Adina Nicolescu și pe Lucian Dubălaru, soția și respectiv nașul lui Radu Nicolescu. Nici mama Diana nu este străină de sectorul 6 unde a a fost în trecut consilier local.

Umbra Elenei Udrea la Loterie

Carmen Moraru spune că este membru neafiliat politic în CA al Loterie. Probabil că nu este membru niciunui partid politic dar acum se învârte numai printre liberali.

Înainte, Carmen Moraru a fost director în Ministerul Turismului în mandatul Elenei Udrea și omul de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute. Ea a fost martor în dosarul instrumentat de DNA despre Gala Bute și a făcut parte din Comisia de negociere care a atribuit firmei Europlus Computers, controlată de Rudel Obreja, contractul pentru organizarea evenimentului sportiv.

Un raport OLAF din 2013 arăta că Moraru a participat la încercarea nereușită de a deconta ilegal 1,5 milioane de euro din bani europeni pentru Gala Bute.

În 2013, Carmen Moraru a fost angajată, de Ramona Mănescu (ministru al Transporturilor de atunci), ca director general al Organismului Interimar pentru Transporturi.

În 2018, ministrul PSD al Transporturilor, Lucian Șova, a promovat-o pe Carmen Moraru în funcția de vicepreședinte al grupului de lucru Working Party on Transport-Intermodal Questions and Networks, un format de lucru al UE. Doamna Moraru a ocupat postul pe perioada în care România a deținut președinția rotativă a Consiliului UE.

Pe Carmen Moraru o mai regăsim, conform declarației de interese, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în funcția de secretar general adjunct, membru în CA al Tarom și la Fondul Român de Dezvoltare Socială (asta înseamnă 17.655 lei pe lună plus banii de la Loterie).

Patroana de ziar

Ioana Maria Tîra spune că nici domnia sa nu este afiliată politic. Lucrează ca economist la Loterie din 2009 cu o întrerupere de doi ani (2015-2017) când a ocupat funcția de director de cabinet al președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

O perioadă a lucrat și la Ministerul Turismului unde a fost director general al Centrului Național de Învătământ Turistic. În prezent, conform ultimei sale declarații de interese, doamna Tîra încasează aproape 17 mii lei lunar de la stat activând la Loteria Naținală, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA, Compania Municipală Agrement SA și Societatea Telecomunicații CFR SA. Ioana Maria Tîra mai este salariată și la firma Proger Global Network SRL, deținută de cetățeanul turc Salom Enis.

Tîra a fost și patroana firmei Silver Media SRL (radiată în 2012), firmă care a editat ziarul Gardianul de Transilvania (administrat de cunoscutul realizator TV Silviu Mănăstire).

Gabriel Florin Nicolescu este un alt membru al CA-ului. Nicolescu este acum membru PNL și consilier județean la Olt. Nicolescu lucrează în mediul privat, iar în 2016 a candidat la Camera Deputaților pe listele PNL Olt.

Traseistul

Fănică Bârlă este și el membru al CA. În prezent, domnul Fănică este membru PMP și inginer la SDEE Muntenia Nord Buzău (fost director). Dar Bârlă a fost consilier municipal, viceprimar (o perioadă alături de Marcel Ciolacu care era celălalt viceprimar) și viceprimar cu atribuții de primar la Primăria Buzău (până în 2016) din partea PSD. Fănică Bârlă este un apropiat al fostului primar PSD din Buzău, Constantin Boşcodeală (condamnat la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu), iar în CA al Loteriei a fost numit la propunerea ALDE, în 2020. În 2017, ANI a comunicat că Fănică Bârlă s-a aflat în incompatibilitate, în perioada 2013 – 2016, când a fost viceprimar dar și angajat al unei firme de transport.

Loteria Română propune noi câștiguri. Cât va costa Lozul "Team Romania"
Loteria Română propune noi câștiguri. Cât va costa Lozul "Team Romania"
Lozul "Team Romania" va fi lansat de Loteria Română pentru a fi alături de sportivii români care au obţinut performanţe şi reprezintă România la cea de-a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Loteria Romana, #clientela politica, #Ludovic Orban , #Stiri Ludovic Orban