Trece Guvernul Orban? Tehnica Sevil

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 07:49
25023 citiri
Trece Guvernul Orban? Tehnica Sevil

Pentru PNL si PSD ar fi fost avantajos sa duca aceasta criza politica in doi pana in turul al doilea al prezidentialelor si sa topeasca in continuare miza alegerii presedintelui in miza schimbarii Guvernului. Adica scenariul care deja i-a adus Vioricai Dancila o oarecare mobilizare a propriului electorat.

Dar chestiunea comisarului european a devenit extrem de presanta. Practic, Romania a ajuns sa tina in loc intreg calendarul numirii noii Comisii Europene, iar semnalele de nerabdare ale Ursulei von der Leyen, ea insasi intr-o pozitie delicata, sunt clare.

Asa ca fara o desemnare rapida a unui nou guvern este posibil ca dna von der Leyen sa accepte ce e pe masa deja, ceea ce pentru presedintele Iohannis ar constitui o inacceptabila infrangere politica si ar aduce la suprafata in cel mai neplacut moment felul in care initial a abandonat prerogativa implicarii in propunerea comisarului roman, afirmand, prin iulie, ca este exclusiv treaba Guvernului.

Prin urmare, mobilizarea pentru trecerea Guvernului e maxima si, dincolo de acordurile deja semnate, restul de voturi ar urma sa vina de la parlamentari Pro Romania si PSD, exista deja semnale in acest sens desi Victor Ponta sustine ca aceia care vor iesi din decizia partidului de neparticipare la vot, vor parasi Pro Romania.

Dincolo de timing, cam toata lumea, inclusiv o parte din PSD, are interesul ca Vorica Dancila sa plece, unii pentru a se instala la puterea demult ravnita, altii pentru a incepe campania pentru localele si parlamentarele de anul viitor din Opozitie.

Dar ar merita acest guvern sa treaca?

Daca ne raportam strict la comparatia cu prezentul, e greu sa gasesti ceva mai inadecvat decat Guvernul Dancila. Dar cum PNL se profileaza ca solutie pe termen lung, dincolo de mandatul limitat al acestui cabinet, aceasta guvernare este pana la urma si o mostra pentru ceea ce ar trebui sa votam sau nu anul viitor.

Sub aspectul prioritatilor pe care si le propune acest guvern, el proiecteaza mai degraba o baltire intr-un status quo comod pentru PNL si PSD. Cum dl Orban a anuntat, aberant din punctul meu de vedere, ca in niciun domeniu nu va exista nici OUG, nici asumare de raspundere, este clar ca nu vor exista niciun fel de reforme, iar lucrurile vor curge dupa cum a dorit majoritatea anterioara, care nu ma indoiesc ca se va conserva pentru a pastra cele mai importante "realizari" ale sale.

Deci, indiferent de vorbele mestesugite cu care dl Predoiu trebuie sa abureasca si asteptarea interna si pe cea externa, eu nu cred ca in Justitie se va face vreo reparatie, pentru simplul motiv ca nu va exista majoritate pentru vreo masura reparatorie, iar Ludovic Orban a apucat sa excluda restul variantelor in pofida faptului ca raportul MCV cere masuri imediate.

La fel cu alegerea primarilor in doua tururi, contrara intereselor ambelor partide mari care lucreaza impreuna pentru conservarea acestei bipolaritati atat de convenabile.

In ceea ce priveste componenta noului guvern, in mod cert exista vesti bune. Am vorbit despre ele, dar in cele mai multe cazuri audierile din comisii au relevat mai mult non-combatul PSD decat competenta candidatilor.

De departe cea mai grava situatie este in cazul viitorului ministru al Dezvoltarii.

Cum o iei, cum o sucesti, dl Stefan nu are ce sa caute in fruntea vreunui minister, cu atat mai mult a ministerului cu cel mai important buget. Daca ii credem, cu greu, povestea cu grinda, inseamna ca nici macar constructia propriei case nu a reusit sa o controleze.

Daca nu este adevarata inseamna ca este si mincinos, si evazionist, si blatist. Pentru ca numai un blatist este absolut sigur ca nu va veni nimeni peste el sa-l ia la intrebari privind casa.

Rares Bogdan il apara si spune ca are o declaratie de avere gresita. Nu e o scuza, e o vina in plus. La audieri, pana si Raluca Turcan, care l-a insotit, si-a pus la un moment dat mana in cap.

Trecutul de afaceri e sulfuros. Dl. Stefan a recunocut mai demult ca a facut afaceri cu Gigi Kent si cu un fost sef de vama condamnat penal. Nu l-am auzit rectractand aceasta declaratie.

Obstinatia cu care Ludovic Orban tine de Ion Stefan e stranie. Surse politice spun ca, pana in preziua anuntarii listei, titulara portofoliului a fost Raluca Turcan, inlocuirea fiind decisa de Ludovic Orban fara explicatii.

Eu vad in aceasta obstinatie un fel de tactica Sevil Shhaideh, adica un control total al sefului de partid, in acest caz si de guvern, asupra unui minister cheie printr-o marioneta. Minister cheie pentru ca acolo e pusculita primarilor prin PNDL-ul la care dl Orban a anuntat deja ca nu renunta. Deci am scapat de Dragnea ca sa mentinem practicile lui Dragnea?

Si chiar asa fiind, chiar atat de slaba e resursa de fideli ai lui Ludovic Orban incat nu gasea pe cineva mai de "Doamne ajuta" decat omul cu costumul prea mare? Daca prima teza e grava, a doua este de-a dreptul derizorie.

Daca isi rupea de la inima sa-l inlocuiasca pe dl Stefan, Ludovic Orban dadea un important semnal in primul rand in privinta criteriilor si exigentelor pentru echipa sa.

In plus, daca tot te arati atat de respectuos cu Parlamentul incat refuzi pana si ideea de OUG sau asumare de raspundere, ar fi bine sa incepi manifestarea acestui respect prin respectarea unui aviz negativ cand el in mod evident se justifica. Sfidarea argumentelor si a evidentelor nu il ajuta cu nimic pe dl Orban.

Deci, daca ar fi sa tragem linie, cred ca Guvernul va trece, dar ca el nu va aduce decat o minima imbunatatire, strict in raport cu Viorica Dancila, ceea ce este extrem de putin. Si, vrea, nu vrea, presedintele Iohannis isi asuma in egala masura acest guvern pestrit, cu dl Stefan cu tot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#guvern orban vot investitura , #premier