Sefa socialistilor din PE ii avertizeaza pe liberalii romani sa nu mearga pe calea Poloniei si Ungariei: Ce replica a primit

Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 16:37 16424 citiri
Foto: Facebook / Iratxe Garcia Perez

Iratxe Garcia Perez, sefa grupului socialistilor din Parlamentul European, i-a avertizat pe guvernantii liberali de la Bucuresti sa nu o ia pe urmele Poloniei si Ungariei, prin modificarea legislatiei electorale cu putin timp inainte de alegeri. "PSD a fost singurul partid romanesc care a afectat statul de drept", a fost replica data de europarlamentarul Siegfried Muresan (PNL).

"Guvernul roman (PPE) sa tina cont de observatiile Comisiei de la Venetia, care interzice schimbarea legislatiei electorale cu un an inainte de alegeri. Nu mergeti pe aceeasi cale ca Polonia si Ungaria, subminand statul de drept!", a scris luni pe Twitter Iratxe Garcia Perez.

In replica, europarlamentarul PNL Siegfried Muresan, vicepresedinte al grupului PPE din Parlamentul European, i-a transmis sefei socialistilor ca "singurul partid romanesc care a afectat statul de drept in ultimii ani a fost PSD, membru al PES".

"Noul guvern de centru-dreapta din Romania va respecta INTOTDEAUNA toate standardele internationale", a adaugat Siegfried Muresan in comentariul sau postat pe Twitter.

PSD a decis sa sesizeze forurile internationale si partenerii externi ai Romaniei cu privire la faptul ca guvernul PNL a decis sa modifice legea alegerilor locale cu doar cateva luni inainte de scrutin, care ar trebui sa se desfasoare la inceput de iunie. Chiar daca recomandarile Comisiei de la Venetia nu sunt obligatorii, o guvernare care se respecta tine cont de ele.

"Nici Constitutia si nici legile Romaniei nu interzic aceste modificari, este doar o recomandare a Comisiei de la Venetia. Sigur ca recomandarea asta nu te baga la inchisoare daca nu o respecti, dar dai prost in ochii lumii, in ochii Europei. Cand ne convine ce spun ei, invocam cat ne tine gura de mare, cand nu ne convine, zicem ca nu e obligatoriu", a declarat pentru Ziare.com fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean.

In ciuda opozitiei PSD, Guvernul Orban a decis sa isi angajeze raspunderea pe modificarea legii electorale, introducand alegerea primarilor in doua tururi, cu sprijinul declarat al presedintelui Iohannis.

Pentru angajarea raspunderii Guvernului va fi convocata o sesiune extraordinara a Parlamentului, in perioada 28-31 ianuarie. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ca au fost deja stranse semnaturile necesare pentru depunerea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Orban.

C.B.

Ne pute╚Ťi urm─âri ╚Öi pe  pagina noastr─â de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com