Premierul francez saluta solidaritatea Romaniei dupa ''atacurile defaimatoare'' lansate de Erdogan impotriva lui Macron

Luni, 26 Octombrie 2020, ora 20:24
4702 citiri
Premierul francez saluta solidaritatea Romaniei dupa ''atacurile defaimatoare'' lansate de Erdogan impotriva lui Macron
Foto: Facebook.com

Premierul francez Jean Castex a salutat luni solidaritatea si sprijinul Romaniei, exprimate de prim-ministrul Ludovic Orban in cadrul unei intrevederi la Paris, dupa "atacurile defaimatoare" ale presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan impotriva presedintelui francez Emmanuel Macron, in urma afirmatiilor liderului de la Elysee despre caricaturile cu profetul Mahomed.

"Sunt extrem de onorat si bucuros sa il primesc astazi pe premierul unei mari tari prietene a Frantei. Domnul prim-ministru Ludovic Orban a exprimat intreaga solidaritate si intregul sprijin din partea Romaniei dupa atacurile defaimatoare ale presedintelui Erdogan impotriva presedintelui Republicii Franceze", a afirmat Castex intr-o declaratie comuna cu Orban la Paris, evocand recentul atentat islamist in care un profesor a fost decapitat pentru ca a aratat caricaturi cu profetul Mahomed la clasa.

Intr-un discurs in cadrul unei ceremonii de omagiere a profesorului ucis, Macron a vorbit despre "separatismul islamist" si a aparat libertatea de exprimare ce permite prezentarea caricaturala a profetului Mahomed.

Declaratiile sale au starnit furie in lumea musulmana.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a facut apel la boicotarea produselor franceze, dupa ce a pus sub semnul intrebarii "sanatatea mintala" a omologului sau francez.

"Este extrem de important ca partenerii nostri europeni sa fie alaturi de noi pentru a ne apara valorile comune, cum sunt libertatea de exprimare si de constiinta si lupta impotriva apelurilor la ura si impotriva terorismului. Aceasta crima odioasa a fost comisa exact impotriva acestor valori fundamentale", a mai spus Castex.

Premierul francez a precizat de asemenea ca el si omologul sau roman au salutat implinirea a 140 de ani de relatie Franta-Romania si au decis sa intareasca aceasta relatie, "in special in domenii precum energia nucleara, apararea, telecomunicatiile, agricultura, sanatatea sau cultura".

"Este obiectul foii de parcurs pe care am semnat-o impreuna cu prim-ministrul, precum si al declaratiei de intentie in domeniul nuclear civil", a mai declarat seful guvernului francez, adaugand in incheiere ca la intrevedere au fost evocate totodata numeroase subiecte europene asupra carora Franta si Romania au pozitii convergente.

Premierul Ludovic Orban a inceput luni o vizita oficiala de doua zile in Franta, fiind insotit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, si ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#Ludovic Orban, #Jean Castex, #Recep Tayyip Erdogan, #Emmanuel Macron , #premier