Cine are cele mai mari sanse sa devina noul presedinte al PNL

Sambata, 17 Iunie 2017, ora 08:17
9630 citiri
Cine are cele mai mari sanse sa devina noul presedinte al PNL
Foto: Arhiva site PNL

Partidul National Liberal isi alege, sambata, noul presedinte in cadrul primului congres al formatiunii dupa fuziunea cu PDL.

Congresul PNL va avea loc sambata la Romexpo incepand cu ora 11:00 in prezenta a peste 5.000 de delegati. Principalul punct pe ordinea de zi a reuniunii va fi alegerea noului presedinte al partidului, dupa ce ultimul sef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis in iunie 2014.

Presedintia PNL este disputata de Ludovic Orban, cu motiunea "Partidul National Liberal - Forta Dreptei" si Cristian Busoi, cu motiunea "PNL - partidul viitorului. Pentru o Romanie dreapta, echilibrata si puternica!".

Pentru functia de presedinte al PNL si-a depus candidatura si Viorel Catarama, dar motiunea sa, intitulata "Politica nationala - Calea liberala", nu a intrunit conditiile statutare pentru a fi spusa dezbaterii si votului in cadrul Congresului PNL, intrucat nu a fost validata de Comitetele Directoare Judetene din cel putin 10 filiale ale partidului.

Majoritatea organizatiilor judetene ale PNL si-au declarat sustinerea pentru Ludovic Orban.

Presedintele organizatiei judetene a PNL Giurgiu, Marin Anton, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa ca echipa de la Giurgiu va fi in echipa castigatoare si numele celui pe care liberalii giurgiuveni il sustin la presedintia partidului incepe cu litera "O" si se termina cu "rban".

De asemenea, presedintele PNL Olt, Ion Moisescu, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca filiala liberala din judetul Olt il sustine tot pe Ludovic Orban pentru presedintia partidului.

Liberalii sibieni il sustin tot pe Ludovic Orban, a declarat prim-vicepresedintele organizatiei judetene, Daniela Cimpean. Si presedintele interimar al PNL si liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan, a anuntat la inceputul lunii iunie, cand Ludovic Orban si-a prezentat motiunea la Sibiu, ca il sustine pe acesta.

La fel, filiala PNL Gorj il sustine pe Ludovic Orban la functia de presedinte al formatiunii politice, decizia fiind luata prin vot secret in cadrul sedintei Colegiului Director Judetean.

Si filialele Alba, Galati, Botosani, Tulcea, Satu Mare, Hunedoara, Arad vor vota tot cu Ludovic Orban.

Cine si-a anuntat sustinerea pentru Cristian Busoi

In schimb, presedintele PNL Maramures, Ionel Bogdan a declarat, joi, ca organizatia judeteana va sustine la Congresul National al PNL motiunea Busoi.

"Filiala din Maramures sustine motiunea Busoi, iar argumentul e unul foarte simplu si se bazeaza pe experienta acestuia, dar si pe faptul ca eu, personal, am lucrat o perioada de timp alaturi de Cristian Busoi. Consider fara nicio retinere ca viitorul nostru liberal se bazeaza pe oamenii care au dobandit o anumita experienta politica", a spus Ionel Bogdan.

La randul sau, presedintele PNL Mures, senatorul Cristian Chirtes, a declarat joi, ca organizatia judeteana nu a impus delegatilor la congres pe cine anume sa voteze, insa el il va sustine pe Cristian Busoi.

De asemenea, presedintele PNL Targu Mures, Ovidiu Moldovan, a anuntat ca il va vota tot pe Cristian Busoi la sefia Partidului National Liberal.

Presedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a declarat, miercuri, ca organizatia pe care o conduce nu va sustine pe cineva anume la presedintia PNL si ca fiecare delegat va vota cum va crede de cuviinta.

"Biroul politic a luat decizia - singura, in opinia mea, legala si statutara - ca fiecare membru al delegatiei sa voteze conform propriei constiinte, dupa ce va asculta prezentarea motiunilor la congres", a subliniat Daniel Buda.

Filiala PNL Suceava va avea cea mai mare reprezentare la congresul partidului de sambata in cadrul caruia va fi aleasa noua conducere centrala, iar liderul ei, Gheorghe Flutur, a spus ca isi doreste "un PNL mai puternic in opozitie, pentru a sanctiona derapajele PSD si abaterile de la programul de guvernare", dar nu a dat un nume de presedinte favorit.

Si delegatii organizatiei PNL Harghita vor vota dupa cum le va dicta constiinta, intrucat niciuna dintre motiunile candidatilor nu a intrunit numarul majoritar de voturi, in sedinta Comitetului Director Judetean, au anuntat liderii filialei.

Duminica se aleg vicepresedintii

La congresul de sambata, pe langa liderul partidului, vor fi alesi si presedintele Curtii de Arbitraj si cel al Comisiei Nationale de Revizie si Cenzori.

Congresul va fi urmat duminica de sedinta Consiliului National care va alege echipa centrala a conducerii PNL, Biroul Executiv. Acesta cuprinde patru prim-vicepresedinti, 16 vicepresedinti si 16 membri, care urmeaza sa fie alesi duminica, 18 iunie, in cadrul Consiliului National.

Nu mai putin de 108 membri ai PNL si-au depus candidaturile pentru aceste functii, 8 candidand pentru cele 4 functii de prim-vicepresedinte, 51 pentru cele 16 functii de vicepresedinte si 49 pentru celelalte 16 functii de membru simplu.

Pentru functia de trezorier s-a inscris un singur candidat, Antonel Tanase, considerat un apropiat al lui Ludovic Orban.

In ceea ce priveste secretarul general, acesta urmeaza sa fie ales tot pe 18 iunie in cadrul Consiliului National, dar el va fi propus de noul presedinte PNL care va fi ales sambata de congres.

Printre cei 8 candidati la functiile de prim-vicepresedinte se numara Ilie Bolojan, care candideaza impotriva lui Viorel Catarama pentru functia de prim-vicepresedinte pe strategii politice; Raluca Turcan, care candideaza impotriva lui Alin Tise pentru functia de prim-vicepresedinte pe comunicare; Iulian Dumitrescu si Nicolae Robu candideaza pentru functia de prim-vicepresedinte pentru mediul de afaceri si societate civila, iar Mircea Hava si Mugur Cozmanciuc candideaza pentru functia de prim-vicepresedinte pentru relatii internationale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Orban candidat presedinte PNL, #filiale sustinere Orban Busoi presedinte , #PNL