PNL depune azi motiunea de cenzura. Orban: Cei care au semnat sigur vor vota

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 12:27
4155 citiri
PNL depune azi motiunea de cenzura. Orban: Cei care au semnat sigur vor vota
Foto: Facebook/Epoch Times Romania (captura video)

PNL va depune marti motiunea de cenzura, a anuntat liderul partidului Ludovic Orban, precizand ca este sigur ca demersul va avea succes.

"Vom depune azi motiunea de cenzura, la o ora pe care urmeaza sa o stabilim. Pentru dezbatere si vot noi vom propune un calendar de bun simt, luni, marti sau miercuri, dar suntem dispusi sa fim mobilizati in orice zi se va stabili", a declarat Ludovic Orban.

Presedintele PNL a subliniat ca nu are niciun fel de temere ca motiunea de cenzura nu va trece, fiind convins ca toti parlamentarii care au semnat vor vota.

Ludovic Orban nu a precizat insa cate semnaturi au fost stranse, afirmand ca va face public acest lucru in momentul in care motiunea va fi depusa.

"Nu am nicio temere. Consider ca cineva cand a semnat a decis sa voteze motiunea. Veti afla numarul total de semnaturi in momentul in care o vom depune. Va spuneam joi ca avem 237 de semnaturi si ca suntem in continuare in discutii si negocieri", a mai spus Orban.

Intrebat ce se va intampla daca motiunea de cenzura va trece, Ludovic Orban a declarat ca prima optiune o reprezinta alegerile anticipate. In cazul in care nu va exista o vointa politica pentru anticipate, PNL isi va asuma guvernarea, subliniaza Orban.

"Prima noastra optiune este optiunea de a da puterea cetatenilor, prin intermediul alegerilor anticipate. Vom sustine acest punct de vedere, daca se va degaja o vointa politica in acest sens cu siguranta noi vom fi extrem de corecti si vom sustine procedura pentru declansarea anticipatelor.

In cazul in care nu va exista o vointa suficient de puternica pentru alegerile anticipate, PNL isi asuma raspunderea guvernarii, am anuntat acest lucru inca din debutul sesiunii parlamentare cand am anuntat depunerea motiunii de cenzura", a conchis Orban.

Dancila e optimista: Aceasta motiune nu va trece!

Luni seara, premierul Viorica Dancila s-a declarat convinsa ca motiunea de cenzura nu va trece, afirmand ca a mai vazut acest film.

"Acesti oameni duc o lupta totala cu tot ce e in interesul Romaniei. La fel ca partidele de dreapta, oamenii noi, care s-au chinuit luni de zile sa se puna de acord pentru textul motiunii de cenzura si daramarea guvernului - la fel de haotic ca acum 3 luni, la fel de slab, la fel de daunator pentru romani si societate. Am mai vazut acest film. Filmul vesnicei motiuni, care, pana acum, mai degraba a daramat si dezbinat opozitia decat guvernul", a spus Dancila.

Totodata, premierul a subliniat ca Opozitia a mai incercat sa depuna motiuni de cenzura si s-a facut de ras.

"Au mai incercat acest lucru si s-au facut de ras la vot. Pentru ca nu toti parlamentarii stau incolonati in spatele asa-zisului viitor premier, domnul Orban. Nu toti se regasesc in proiectia de austeritate a opozitiei, de taieri masive din veniturile oamenilor. Nu toti sunt confortabili cu lipsa totala de viziune si echipa. Si nu se simt reprezentati de aceasta alianta a oportunismului", a spus Dancila.

Ce i se reproseaza Guvernului Dancila

In motiunea intitiata de PNL, numita "Ca sa reconstruim Romania, Guvernul Dancila trebuie demis urgent", se vorbeste despre incompetenta premierului Viorica Dancila si sansele ratate de Romania in perioada guvernarii PSD.

Opozitia precizeaza ca Romania a pierdut aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate tarii noastre.

Totodata, in motiunea de cenzura se aminteste si de lipsa autostrazilor, taxele introduse prin Ordonanta 114, precum si recursul compensatoriu prin care au fost eliberate persoane condamnate pentru infractiuni cu violenta, care intre timp au si recidivat.

Care sunt efectele motiunii de cenzura

Pentru demiterea Guvernului sunt necesare 233 de voturi. Daca motiunea de cenzura primeste votul in Parlament, atunci se retrage votul de incredere pentru Guvern.

Potrivit Legii 90/2001 privind functionarea Guvernului si a ministerelor, principala consecinta este aceea ca Executivul nu mai poate emite ordonante de urgenta sau propuneri legislative catre Parlament, daca este retras votul de incredere in Parlament prin motiune de cenzura.

Si articolul 110, alineatul 2, din Constitutie spune ca "Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile".

Daca motiunea trece, se aplica apoi prevederile articolului 103, in care seful statului "desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#PNL motiune de cenzura , #PNL
Comentarii