DOCUMENT "Recladim Romania" - Planul de peste 100 de miliarde de euro ce prevede contructia a peste 3.400 de kilometri de autostrada, spitale regionale si milioane de lei granturi pentru firme

Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:45
6730 citiri
DOCUMENT "Recladim Romania" - Planul de peste 100 de miliarde de euro ce prevede contructia a peste 3.400 de kilometri de autostrada, spitale regionale si milioane de lei granturi pentru firme
FOTO Guvernul Romaniei

Premierul Ludovic Orban va prezenta miercuri Planul national de investitii si de relansare economica, "Recladim Romania" care va cuprinde investitii de peste 100 de miliarde de euro in scoli, spitale, gradinite, construirea a mii de kilometrii de autostrada si drumuri expres si inclusiv o line de metrou in Cluj.

Planul national de investitii si de relansare economica "Recladim Romania" propune un model de crestere economica axat pe stimularea si dezvoltarea capitalului autohton si a competitivitatii companiilor romanesti, investitii in domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitala a economiei si a administratiei publice, pregatirea economiei pentru noua revolutie tehnologica si tranzitia catre o economie durabila

Guvernul sustine ca noul model de dezvoltare va face ca Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard sa ajunga la 87% din media UE27, in 2025.

Guvernul vrea sa aloce o serie de granturi de sprijin pentru repornirea intreprinderilor, capital de lucru si investitii, pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor si pentru sprijinirea digitalizarii companiilor.

- Granturi de sprijin pentru microintreprinderi:

Valoare grant: 2000 Euro/SRL fara salariati; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillitati; Numar beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro

- Schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate de Covid-19

Finantarea chiriilor pentru perioada in care desfasuararea activitatii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectata pe perioada starii de urgenta sau de alerta: valoarea chiriei/beneficiar/luna, pentru o perioada de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.

- Capital de lucru pentru repornirea activitatilor economice pentru IMM-uri:

Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.

- Granturi pentru investitii si pentru reconversia economica a IMM-urilor:

Valoare grant: 50.000 - 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitara, farmaceutica, alimentara, auto, IT, energie, constructii, transport, turism, confectii; Cheltuieli: productie, achizitia de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.

- Granturi pentru investitii pentru microintreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezerva din Programul Operational Regional - Axa 2.1:

Grant: max. 200.000 euro; Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro;

- Granturi pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor prin alocarea suplimentara de fonduri prin Programul Operational Regional - Axa 2.2:

Grant: 200.000 - 1.000.000 euro; Buget (alocare initiala si supracontractare): 450 mil. euro

- Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finantarea investitiilor mari in cresterea productivitatii prin Programul Operational Regional:

Grant: 2.000.000 - 6.000.000 euro; Buget (alocare initiala si supracontractare): 550 mil. euro

- Granturi pentru start-up-uri pentru studenti in domenii competitive si inovative:

Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de munca create pana la 100.000 euro/5 locuri de munca create. Domeniile de activitate prevazute in Strategia Nationala de Competitivitate a Romaniei si in Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare; Buget: 150 mil. euro

- Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor

Valoare grant: 30.000 euro/proiect pana la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Buget: 150 mil. euro

- Star-Tech Innovation (Noul program Start - UP)

Obiectivul schemei este finantarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimata la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri

- Finantarea programelor de educatie digitala a angajatilor pentru IMM-uri

Valoare grant: 30.000 euro/proiect pana la 100.000 euro/ proiect; Buget: 30 mil. euro

De asemnea, Guvernul propune o serie de masuri de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii si a industriei agro-alimentare. Mai precis, Guvernul va finanta depozitelor de comercializare a produselor agricole, va oferi granturi pentru achizitia de echipamente pentru irigatii si de finantare pentru antreprenoriat rural si instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.

Masurile de sprijin pentru angajati si companii pentru reluarea activitatilor economice care vor fi luate de Guvern includ: prelungirea indemnizatiei de somaj tehnic, stimularea reluarii activitatilor economice si a ocuparii, sprijinirea pentru program flexibil de munca si oferirea de granturi pentru formarea profesionala a angajatilor.

In domeniul transportului, Guvernul isi propune finalizarea lucrarilor de infrastructura aflate in implementare, reprezentand 407,3 Km de autostrazi si drumuri expres, conectarea cu autostrazi a provinciilor istorice ale Romaniei si cu retelele de transport pan-europene pana in 2030, investitii in aproximativ 3.000 km de cale ferata, in perioada 2020 - 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro, lansarea tronsonului de metrou Gara de Nord - Otopeni, in dpocument reggpsindu-se si metroul Cluj Napoca.

In ceea ce priveste protectia sociale, Guvernul isi propune sa ofere pachete alimentare si de igiena corporala pentru persoanele vulnerabile, vouchere pentru masa calda pentru persoane in varsta si pentru elevi, protejarea lucratorilor sezonieri si stimularea ocuparii tinerilor, a persoanelor cu varsta de peste 50 ani si a romanilor intorsi din strainatate.

In domeniul sanatatii, Guvernul isi propune sa construiasca trei spitale regionale in perioada 2021 - 2027, cu o valoare totala de 1,64 miliarde euro.

Acestea sunt:

- Spitalul Regional de Urgenta Cluj - 539,59 milioane euro;

- Spitalul Regional de Urgenta Iasi - 500,35 milioane de euro;

- Spitalul Regional de Urgenta Craiova - 602,73 milioane euro.

Evenimentul de lansare este programat de la ora 18:00, la Clubul Diplomatic.

"Prezentarea programului economic va fi miercuri, alaturi de presedintele Romaniei, cu care am colaborat foarte apropiat", a anuntat, luni, premierul Ludovic Orban.

El a mai precizat ca, dupa prezentarea masurilor gandite, vor fi adoptate si actele normative necesare.

"Dupa prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca, in maxim o luna de zile, sa adoptam toate actele normative necesare pentru implmentarea masurilor din program", a mai subliniat premierul.

In 4 iunie, Ludovic Orban a cerut ministerelor sa lucreze pentru definitivarea actelor normative din pachetul de relansare economica.

In 1 iunie, Orban anunta ca Guvernul pregateste un plan de relansare a economiei, spunand ca ar putea majora de la 15 la 20 de miliarde de lei plafonul de garantare pentru programul IMM Invest, dar si ca ia in calcul crearea unui fond de investitii detinut "in prima faza" de statul roman, dar si in sustinerea investitiilor greenfield.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Ludovic Orban, #guvern, #Klaus Iohannis, #relansare economica , #Klaus Iohannis