Orban l-ar pune pe Ioan Cupsa la Justitie: E singurul liberal care a votat recursul compensatoriu, apoi s-a sucit

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 09:57
6395 citiri
Orban l-ar pune pe Ioan Cupsa la Justitie: E singurul liberal care a votat recursul compensatoriu, apoi s-a sucit
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat ca deputatul PNL Ioan Cupsa "poate fi" viitorul ministru al Justitiei.

Orban a evitat sa spuna exact daca Ioan Cupsa va fi propunerea PNL, insa a admis ca "poate fi", argumentand ca deputatul "are toate calitatile".

"Ioan Cupsa are toate calitatile, este presedintele Comisiei Juridice din PNL, a coordonat atacurile la CCR, poate fi. Nu va voi da nume. Vom decide formula finala, apoi prezentam nume.

Sunt oameni capabili in PNL, care pot gira conducerea unui minister, dar nu pot da numele unor persoane pentru a nu fi pusi in situatii neplacute. Am un sistem de evaluare complex. O alegere va fi dintre mai multe variante bune", a declarat Ludovic Orban, marti seara, la Digi24.

Precizam ca Ioan Cupsa este singurul parlamentar liberal care, in 2017, a votat Legea recursului compensatoriu.

Apoi, la inceputul acestui an, acelasi Cupsa a depus la Parlament o initiativa de abrogare a legii privind recursul compensatoriu (legea 169/2017).

Initiatorii sunt deputatii PNL Bode Lucian Nicolae, Cupsa Ioan, Gheorghe Tinel, Giugea Nicolae, Ionescu George, Leoreanu Laurentiu-Dan, Moldovan Sorin-Dan, Popescu Virgil-Daniel, Turcan Raluca si Vilceanu Dan.

Proiectul se afla in dezbaterea Parlamentului.

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca "fenomenul infractional in Romania - care cuprinde actele de coruptie, marea infractionalitate si mica infractionalitate - din pacate este scapat de sub control. Reactiile sociale ocazionate de particularitatile acestui fenomen sunt unele deosebit de intense, mai ales in ultima perioada de timp. Oamenii sunt preocupati in mod special de recidiva si infractiunile savarsite prin acte de violenta.

Asa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante in Romania, fie ca vorbim de recidiva propriu-zisa, fie de recidiva comuna, adica antecedenta penala. Daca recidiva propriu-zisa se intalneste in randul condamnatilor in proportie de aproximativ 40%, probabil cea mai mare rata din UE, antecedenta penala - recidiva improprie - ajunge la cote care depasesc 60%".

Faimoasa lege a recursului compensatoriu, adoptata de Parlament si promovata de fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader, a scos din puscarii in ultimii doi ani aproape 20.000 de infractori.

Printre cei eliberati se numara si criminali, violatori, talhari, hoti, traficanti de droguri sau de minori, care nu si-au ispasit in intregime pedepsele si apoi au recidivat.

Statistica infractorilor care au scapat de inchisoare gratie recursului compensatoriu: Aproape 1.000 de criminali si peste 500 de violatori

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Orban premier ministrul Justitiei, #Ioan Cupsa ministru justitie , #premier