Orban, reclamat de Guvern la DNA: Sesizarea pe Transalpina mi se pare puerila si fara fundament

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 18:14
3661 citiri
Orban, reclamat de Guvern la DNA: Sesizarea pe Transalpina mi se pare puerila si fara fundament

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, a declarat ca sesizarea Corpului de Control al premierului Victor Ponta la DNA cu privirea la modernizarea Transalpina este lipsita de fundament.

"Sesizarea Guvernului mi se pare puerila si lipsita de fundament", a precizat Orban intr-o interventie telefonica la Antena 3, spunand ca in orice caz el este la dispozitia procurorilor anticoruptie.

Corpul de Control al prim-ministrului a anuntat marti ca va sesiza DNA cu privire la demersurile facute de Ludovic Orban, ministru al Transporturilor la acea vreme, respectiv in anul 2008, cu privire la modernizarea drumului Transalpina.

Ludovic Orban si Vosganian, reclamati de Guvern la DNA - prejudiciu de sute de milioane de lei

Inspectorii sustin ca liberalul a promovat in Executiv incheierea unui contract de credit-furnizor cu firma Romstrade si ca doua hotarari de guvern au fost adoptate cu incalcarea dispozitiilor legale, fara a avea anumite avize.

Astfel, bugetul de stat a fost pagubit cu aproape 400 de milioane de lei, iar lucrarile de modernizare la Transalpina nu au fost finalizate nici pana in ziua de astazi, potrivit sesizarii Corpului de Control.

Explicatiile fostului ministru

"Contractul de credit-furnizor este un contract legal prin care o companie a statului care nu are resurse financiare gaseste un sistem de finantare, un contract in trei care se realizeaza intre CNADNR, constructor (Romstrade - n.red.) si o banca. Constructorul realizeaza lucrarea, urmand ca apoi Compania de Autostarzi sa plateasca o rata lunara la banca", a explicat Orban.

In sesizarea citata se mentioneaza ca fostul ministru al Transporturilor a dat o dispozitie prin care CNADNR a incheiat contractul respectiv cu Romstrade, insa Orban a declarat ca nu a existat un ordin semnat, ci o singura discutie cu seful Companiei de Drumuri si Autostrazi.

Ludovic Orban a declarat ca proiectul de modernizare a Transalpina a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei de guvern cu toate aprobarile necesare.

"Fara acordul SGG (Secretariatul General al Guvernului - n.red.) nu se poate trece pe ordinea de zi si fara aprobarae premierului (Calin Popescu Tariceanu la acea data - n.red.), el declarand introducerea pe ordinea de zi", a spus Orban, precizand ca procedura a urmat toti pasii necesari.

Ludovic Orban a mentionat ca in mandatul sau de ministru "nu s-au efectuat lucrari la acest drum, s-au efectuat la inceputul lui 2009 dupa stiinta mea si nu e finalizat nici pana azi".

Contractul cu Romstrade va fi rezilitat - firma nu a terminat lucrarile la Transalpina

"Nu e prima oara cand apar discutii pe tema asta cu Transalpina. Eu nu am vazut nicioadata, sub nicio forma - in conditiile in care o mare parte din lucrari sunt efectuate pe credit de la Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala sau alte tipuri de credite - n-am vazut sa se impute vreunui ordonator de credite costurile finantarii (...). Citesc acest raport al Corpului de Control si incerc sa-mi dau seama pe ce se bazeaza plangerea la DNA (...). Nu e nimic ilegal sa introduci pe ordinea de zi un act normativ", a explicat liberalul.

Intrebat daca are informatii ca proprietarul Romstrade, Nelu Iordache, judecat in prezent pentru fapte de coruptie legate de proiectul Transalpina, ar fi depus vreun denunt, Ludovic Orban a raspuns: "Nu stiu, nu cred ca ar avea ce sa denunte".

"Domnul Ponta vorbeste de povestea asta, seful ANAF, Sebi Ghita, au vorbit o gramada de pesedisti de povestea asta, unii dintre ei chiar amenintandu-ma", a conchis Orban, fara sa dea mai multe detalii.

Ponta, despre modernizarea Transalpinei: Orban trebuie sa raspunda juridic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ludovic Orban Guvern DNA, #Ludovic Orban Transalpina, #Ludovic Orban Transalpina DNA , #ministrul Transporturilor