Orban, mesaj ironic: ”Rusia nu desfăşoară activităţi de spionaj în România? Aviz amatorilor!”

Luni, 28 Martie 2022, ora 12:46
3195 citiri
Orban, mesaj ironic: ”Rusia nu desfăşoară activităţi de spionaj în România? Aviz amatorilor!”
Ludovic Orban, fostul lider PNL FOTO Facebook/ Ludovic Orban

Ludovic Orban a declarat luni, 28 martie, că de la începutul războiului din Ucraina, România nu a expulzat niciun diplomat rus suspectat de activități de spionaj, cu toate că multe țări au făcut-o deja.

”De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, noi nu am trimis acasă niciun diplomat rus suspectat de activităţi de spionaj. Întreb şi eu, mai mult retoric: Rusia nu desfăşoară activităţi de spionaj în România? Aviz amatorilor!", a declarat Orban.

Ostilitatea Rusiei faţă de ţările NATO şi UE este demonstrată clar de intensitatea activităţilor de spionaj desfăşurate de serviciile de informaţii ruseşti GRU (serviciul armatei), FSB (serviciul intern de securitate) şi SVR (serviciul de informaţii externe) în ţările democratice din occident, a afirmat, luni, deputatul independent Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, "dimensiunea activităţilor de spionaj poate fi evaluată după numărul foarte mare de expulzări de diplomaţi ruşi bănuiţi de activităţi de spionaj, mai ales din ultima perioadă".

"În octombrie 2021, NATO a luat decizia de a expulza 8 diplomaţi ruşi pentru activitate de spionaj. De la ONU au fost trimişi acasă de SUA, în 28 februarie 2022, 12 diplomaţi ruşi pentru activităţi care nu corespund statutului lor. SUA a expulzat 27 de diplomaţi ruşi cu familii cu tot din 30 ianuarie 2022. Alte ţări europene au luat decizii de expulzare, cum ar fi Italia, Germania, Olanda, Austria (până şi Austria, cunoscătorii ştiu de ce)", a scris Orban pe Facebook.

El a adăugat că cele mai multe expulzări au avut loc în ţările din Europa Centrală şi de Est, "ceea ce arată clar că ruşii au avut cea mai intensă activitate în flancul estic al NATO", exemplificând că "Cehia a dat afară din ţară nu mai puţin de 70 de angajaţi ai ambasadei Rusiei, reducând schema de personal, iar 18 diplomaţi au fost expulzaţi în mod expres. iar Bulgaria a avut mai multe runde de exmatriculări".

"După ce anul trecut au fost trimişi acasă 10 diplomaţi, în 18 martie 2022 alţi 10 diplomaţi au fost declaraţi persona non grata şi li s-au acordat 3 zile să părăsească Bulgaria. În 15 martie 2022, Slovacia a dat afară din ţară 3 diplomaţi ruşi pentru activităţi dovedite de spionaj, după ce mai expulzaseră anul trecut încă 3 diplomaţi. În Polonia, nu mai puţin de 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj urmează să fie expulzaţi, conform anunţului făcut de ministerul de externe polonez în 23 martie 2022.

Estonia, Letonia şi Lituania au expulzat şi ele 10 diplomaţi ruşi de la începerea invaziei ruse în Ucraina. România a expulzat un singur diplomat rus, pe Alexei Grişev, adjunctul ataşatului militar, dar a făcut-o mai mult ca un gest de solidaritate cu Cehia, în aprilie 2021. De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, noi nu am trimis acasă niciun diplomat rus suspectat de activităţi de spionaj. Întreb şi eu, mai mult retoric: Rusia nu desfăşoară activităţi de spionaj în România? Aviz amatorilor!", a susţinut fostul premier.

Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul "Viitorul Moldovei în UE'' organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că "de când a apărut...
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic, care a scris cărți despre dictatura lui Adolf Hitler din Germania nazistă, a dezvăluit imaginea președintelui rus ca ”marele protector” al țării sale, mai mult decât...
#Ludovic Orban, #razboi Ucraina, #spioni rusi , #stiri Ludovic Orban