Orban, intalnire cu Beniamin Netanyahu: "Prietenia noastra este foarte, foarte puternica de multi ani". Discutii pentru proiecte in domeniul energetic

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 16:48
2873 citiri
Orban, intalnire cu Beniamin Netanyahu: "Prietenia noastra este foarte, foarte puternica de multi ani". Discutii pentru proiecte in domeniul energetic
Foto: guv.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat marti ca interesul reciproc al Romaniei si Statului Israel este sa extinda si sa aprofundeze dialogul in diferite domenii de interes.

"Sunt foarte fericit ca aceasta vizita a putut fi organizata intr-o perioada extrem de grea, in care criza sanitara provocata de pandemia de COVID-19 ne-a pus in situatii extrem de dificile si ne-a fortat sa luam decizii dificile. Interesul reciproc al Romaniei si Statului Israel este sa extinda si sa aprofundeze dialogul comun in diferite domenii de interes", a afirmat Ludovic Orban, la Tel Aviv, in cadrul unor declaratii comune alaturi de prim-ministrul Netanyahu.

El si-a exprimat recunostinta pentru cooperarea excelenta pe care a avut-o cu autoritatile israeliene in privinta modului de gestionare a pandemiei. "Imi amintesc videoconferinta noastra, a fost foarte folositor si foarte interesant sa impartasim experienta in legatura cu lupta impotriva COVID-19. Astazi, vom explora modalitati de consolidare a dialogului politic deja consistent si extins, pe langa sectorul sanatatii, din dorinta de a dezvolta relatiile economice si sa intarim cooperarea noastra in domeniul apararii si al securitatii", a spus Orban.

Premierul roman a adaugat ca va discuta cu omologul sau israelian ordinea de zi de pe agenda reuniunii interguvernamentale romano-israeliene, care ar urma sa se desfasoare la jumatatea anului viitor. "Vom fi foarte fericiti sa gazduim aceasta intalnire foarte importanta a celor doua guverne, care sunt sigur ca va da rezultate concrete", a mai spus Orban.

El s-a referit si la Grupul de lucru economic Romania-Israel, lansat cu doar o luna in urma, care este deja activ in sectoare precum: agricultura, administrarea apelor, sanatate si noile tehnologii. "Trebuie pastrat ritmul colaborarii noastre, pentru a pregati proiecte comune pana la urmatoarea intalnire G2G, cu o contributie importanta din partea sectorului privat. De asemenea, sa subliniez oportunitatea dezvoltarii unui parteneriat pentru noi tehnologii si inovare antreprenoriala si sa salut interesul manifestat fata de proiectele comune din sectorul energetic", a evidentiat Orban.

Premierul l-a asigurat pe omologul sau ca Romania ramane angajata in lupta impotriva antisemitismului si discursului urii. El a precizat ca in cursul intrevederii cu partea israeliana va fi abordata si importanta deosebita pe care o are asigurarea unui mediu de securitate regionala stabil in Orientul Mijlociu.

"Romania si-a exprimat deja angajamentul ferm de a continua sa sprijine Israelul in obiectivul sau de consolidare a relatiilor sale cu Uniunea Europeana. Salut cu caldura decizia recenta de normalizare a relatiilor si de a stabili parteneriate noi intre Israel si Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Sudan. Aceste acorduri reprezinta o etapa importanta, care poate da un nou impuls Procesului de pace, de asemenea", a afirmat seful Executivului de la Bucuresti.

Prim-ministrul israelian i-a transmis, la randul sau, lui Ludovic Orban ca este un semn de mare prietenie ca in primul an de mandat ca premier a ales sa vina in vizita in Israel in aceasta perioada dominata de pandemia de coronavirus.

"Prietenia noastra este foarte, foarte puternica de multi, multi ani, intre poporul israelian si poporul roman. Sute de mii de romani au ajuns in Israel si constituie un pod uman care le permite israelienilor sa se familiarizeze cu cultura romana si le permite romanilor sa se familiarizeze cu cultura israeliana. Este o punte vie care sta la baza prieteniei noastre reciproce care nu face decat sa se intareasca. Ne angajam nu numai in trecutul nostru comun, ci si in viitor. Viitorul apartine celor care inoveaza. Inovatia este cheia asigurarii prosperitatii, securitatii si sanatatii popoarelor noastre in viitor. Israelul si Romania coopereaza in multe domenii: aparare cibernetica, gestionarea resurselor de apa, agricultura sanatate, spatiu si multe alte domenii", a declarat Netanyahu.

Premierul israelian a punctat ca si mai important este domeniul antreprenoriatului dezvoltat in colaborare in cele doua state. "Dar cel mai important lucru este ca permitem cooperarea intre sectorul nostru de afaceri, oamenii de afaceri si antreprenorii nostri - barbati si femei care promoveaza antreprenoriatul. Pentru a atinge acest obiectiv, astazi vom semna un tratat pentru evitarea dublei impuneri, ceea ce, din experienta mea, este ceva care creste intotdeauna comertul si investitiile foarte repede. Cred ca aceasta este o veste foarte buna pentru Romania si Israel", a declarat Netanyahu.

Premierul israelian a multumit, totodata, prim-ministrului Orban si Romaniei pentru ajutorul oferit de-a lungul anilor in a prezenta "un argument logic Uniunii Europene". "Suntem intr-un timp de pace. Facem pace. Am incheiat acorduri de pace si normalizare cu trei tari arabe in sase saptamani. Prin urmare, ei au in mod clar o viziune diferita asupra situatiei din Orientul Mijlociu decat unele dintre birocratiile traditionale ale UE. Vom aprecia in continuare asistenta dumneavoastra in informarea UE despre circumstantele in schimbare din Orientul Mijlociu, care promoveaza pacea si prosperitatea pentru toti", a mai afirmat Netanyahu.

La finalul declaratiei comune, cei doi sefi de guvern au semnat "Protocolul de amendare a Conventiei intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit".

Ludovic Orban si Benjamin Netanyahu au avut o intrevedere bilaterala. In vizita pe care o efectueaza in Israel, premierul Orban este insotit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, si de ministrul Apararii, Nicolae Ciuca

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Israelul a desfăşurat vineri, 19 aprilie, o operaţiune militară de represalii împotriva Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu care ameninţă să împingă...
#Orban, #vizita, #Israel, #declaratii, #intalniri, #Netanyahu , #premier