Orban ii cere sefei CSM, Lia Savonea, sa sesizeze CCR in cazul lui Tariceanu, care se sustrage din ancheta penala

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 17:30
4944 citiri
Orban ii cere sefei CSM, Lia Savonea, sa sesizeze CCR in cazul lui Tariceanu, care se sustrage din ancheta penala
Foto: Facebook Ludovic Orban

Ludovic Orban a transmis, intr-o scrisoare deschisa adresata Liei Savonea, in care i-a cerut presedintelui CSM sa sesizeze CCR in cazul lui Calin Popescu Tariceanu. Liderul PNL i-a comunicat acesteia ca seful Senatului se sustrage din ancheta penala.

"Ma adresez dumneavoastra, in cazul in care nu ati luat inca la cunostinta despre acest fapt, pentru a va evidentia o situatie extrem de grava si de relevanta cu care se confrunta sistemul de justitie din Romania - sustragerea din ancheta penala a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Tinand cont de faptul ca dumneavoastra va aflati la presedintia Consiliului Superior al Magistraturii, organism cu menirea constitutionala de a fi garant al independentei justitiei, consider ca aceasta pozitie pe care o detineti va obliga sa luati atitudine si sa utilizati parghiile legale necesare pentru a facilita infaptuirea justitiei", a transmis, in scrisoarea deschisa, Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presa remis, marti, MEDIAFAX.

Liderul liberalilor a adaugat ca senatorii majoritatii parlamentare PSD-ALDE au blocat in mod sistematic procedura, tergiversand cererea facute de DNA Parlamentului pentru inceperea urmarii penale a lui Calin Popescu Tariceanu.

"Inca din noiembrie 2018, adica in urma cu cinci luni de zile, Directia Nationala Anticoruptie, prin Parchetul General, a solicitat Senatului aprobarea cererii de incepere a urmarii penale in cazul fostului prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, actual presedinte al Senatului, pentru infractiuni de luare de mita. Senatorii PNL au cerut in repetate randuri punerea in dezbatere a solicitarii in cauza si supunerea la vot in plenul Senatului. In schimb, majoritatea parlamentara PSD-ALDE a blocat in mod sistematic aceasta procedura, tergiversand in mod intentionat raspunsul fata de cererea inaintata de DNA. Este straveziu faptul ca PSD si ALDE utilizeaza in mod politic majoritatea parlamentara pentru a sabota parcursul firesc al unei anchete penale, facand scut in jurul dnului Tariceanu si afectand in mod nepermis atributiile autoritatii judecatoresti", a explicat Orban.

El a mai spus ca rolul Parlamentului nu este sa decida prin vot vinovatia sau nevinovatia cuiva, ci sa dea ocazia instantelor de judecata sa decida, a persoanelor invinovatite sa se apere si a organelor de cercetare penala sa ancheteze.

"Asa cum a spus-o in repetetate randuri, PNL considera ca nu este rolul Parlamentului de a decide prin vot asupra vinovatiei/nevinovatiei unei persoane, intrucat singura institutie democratica abilitata in acest sens este instanta de judecata. Pe cale de consecinta, in toate cazurile, solicitarile inaintate Parlamentului trebuie sa fie acceptate tocmai pentru a oferi ocazia instantelor de judecata de a decide, persoanelor in cauza de a se apara, iar organelor de cercetare penala de a realiza anchetele pe care le considera intemeiate. De altfel, aceasta conduita valorifica tocmai principiul egalitatii in fata legii prevazut de Constitutie", a completat liderul PNL.

Orban reaminteste ca Senatul trebuie sa se pronunte asupra cererii DNA in cazul lui Tariceanu "intr-un termen rezonabil" care a fost depasit de cel putin cinci ori pana in prezent.

"Avand in vedere ca termenul prevazut de Regulamentul Senatului, cu statut de lege organica, rezultat din Articolul 161, a fost depasit de cel putin cinci ori, respectiv cu mult peste ceea ce poate fi considerat "termen rezonabil", va sugerez sa constatati un blocaj constitutional generat de refuzul Senatului de a raspunde solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind incalcat principiul colaborarii loiale intre institutiile si autoritatile statului. In calitate de presedinte al CSM apreciez ca este de datoria dumneavoastra exercitarea atributiei prevazuta de Legea 47/1992, Articolul 34, respectiv de a sesiza Curtea Constitutionala pentru solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, respectiv dintre Senatul Romaniei si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a conchis Ludovic Orban.

Scrisoarea deschisa a liderului PNL vine dupa ce comisia juridica a Senatului a depasit termenul limita pentru depunerea raportului asupra cererii DNA de incepere a urmaririi penale in cazul lui Calin Popescu Tariceanu. Potrivit unei decizii a Biroului Permanent, raportul trebuia dezbatut pana pe 2 aprilie.

Membrii Comisiei juridice au parasit sala de sedinta, dupa o ora si jumatate de discutii, constatand lipsa existentei cvorumului. Desi termenul limita pentru depunerea raportului asupra cererii DNA de incepere a urmaririi penale in cazul liderului ALDE, Calin Popescu Tariceanu, era data de 2 aprilie, potrivit deciziei conducerii Senatului, sedinta s-a incheiat fara ca acest subiect sa fie dezbatut in sedinta de marti.

In acest context, Biroul Permanent al Senatului va trebui sa dispuna un nou termen pentru depunerea raportului.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost audiat la finalul lunii noiembrie in comisie, depunand mai multe note.

DNA a solicitat Senatului incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Calin Popescu Tariceanu. Procurorii au anuntat ca presedintele Senatului este acuzat ca ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentantii unei companii austriece pentru a incheia mai multe acte aditionale la un contract comercial, banii fiind folositi pentru campania electorala.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Orban CSM sesizare CCR Tariceanu DNA , #presedinte PNL
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Bey frate, Sica e suparat rau! Cica din cauza ca Olguta nu l-a
Poza jelu
jelu
rank 4
Ori cu Lia Savonea ori cu Ana Pauker sa vorbesti,tot aia este!