Orban i-a scris lui Dancila pe tema aderarii la Zona euro: Demersul pe care il faceti este unul pur propagandistic

Joi, 05 Aprilie 2018, ora 13:25
5346 citiri
Orban i-a scris lui Dancila pe tema aderarii la Zona euro: Demersul pe care il faceti este unul pur propagandistic
Foto: Arhiva Facebook/ Ludovic Orban

Presedintele PNL, Ludovic Orban, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila, in care se arata surprins de invitatia de a desemna un reprezentant al PNL in grupul de lucru pentru adoptarea monedei Euro.

Orban sustine ca aderarea la Zona euro este un obiectiv fundamental al partidului, insa masurile luate de Guvern pana in prezent, comparativ cu criteriile de convergenta stabilite prin tratatul de la Maastricht, arata ca Executivul nu are acest obiectiv.

"Ne dam seama ca dumneavoastra si guvernul pe care il conduceti nu aveti acest obiectiv, iar demersul pe care il faceti este unul pur propagandistic", se arata in scrisoare deschisa remisa Ziare.com.

Orban enumara cateva dintre rezultatele si evolutiile din economia romaneasca care "umbresc credibilitatea demersului" Guvernului.

Printre altele, liderul PNL evoca nivelul inflatiei din Romania, deficitul din PIB, datoria Romaniei care a crescut cu 5,5 miliarde de euro, politicile economice de pana acum si lipsa de predictibilitate a acestora, dar si cresterea economica nesustenabila a tarii.

"Tinand cont de toate cele enumerate mai sus si in contextul mentinerii acelorasi politici economice ale guvernului, nu avem incredere ca guvernul PSD-ALDE este pregatit sa inceapa cu adevarat procesul de aderare la zona Euro", se arata in scrisoare.

Totusi, Orban anunta ca PNL va delega un reprezentant, dar pe o perioada de maximum 6 luni: Florin Citu, vicepresedinte economic al PNL si presedinte al Comisiei Economice a Senatului Romaniei.

In acest timp, PNL asteapta de la Guvern "un plan de masuri credibile care sa corecteze, la timp, tendintele gresite care ne indeparteaza de obiectivul aderarii si care sa ne creasca sansele de aderare la zona Euro".

Iata cateva masuri transmie in scrisoare presedintelui PNL:

  • Reechilibrarea mixului de politici economice prin luarea de masuri care sa reduca si, in final, sa elimine caracterul prociclic al politicii fiscal-bugetare,
  • Imbunatatirea structurii cheltuielilor publice,
  • Reluarea reformelor in sectorul companiilor de stat si numirea de manageri profesionisti,
  • Reducerea imixtiunii statului in economie,
  • Blocarea infiintarii Fondului Suveran de Investitii,
  • Demonstrarea vointei clare de a intari institutiile importante (BNR, ASF, Consiliul Fiscal, Consiliul Concurentei),
  • Abandonarea imediata a discursului anti-european al multora dintre liderii actualei coalitii PSD-ALDE, care dauneaza grav procesului de aderare la zona Euro,
  • Stoparea agresiunii permanente a PSD contra mediului de afaceri, contra sectorului financiar-bancar, contra companiilor romanesti cu capital strain, contra tuturor companiilor in general
  • Realizarea unui plan pentru a demonstra dorinta reala de intarire a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

Liderul PNL ameninta ca, "cazul in care nu veti da semne clare ca intentionati cu adevarat sa faceti pasi fermi in directia corecta, noi nu vom participa la acest simulacru si ne vom retrage reprezentantul".

A.D.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Orban scrisoare Dancila zona euro, #Orban scrisoare zona euro , #presedinte PNL