Orban, despre cazul directorului de la Apele Romane Mures: A fost o numire nepotrivita. Cine vrea sa faca o cariera in functia publica nu trebuie sa aiba legatura cu politica

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 18:03
6478 citiri
Orban, despre cazul directorului de la Apele Romane Mures: A fost o numire nepotrivita. Cine vrea sa faca o cariera in functia publica nu trebuie sa aiba legatura cu politica
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a afirmat, intrebat despre discutia avuta cu seful statului privind cazul de la Mures, ca a fost o numire nepotrivita si a dispus plecarea acelei persoane numite. Seful Executivului a precizat ca, in opinia sa, cine doreste sa faca o cariera intr-o functie publica nu trebuie sa aiba legatura cu politica.

"A fost o numire nepotrivita. De altfel am si dispus plecarea acelui om care a fost numit. Pozitia presedintelui si pozitia mea este foarte clara in privinta administratiei: noi ne dorim o administratie in care factorul politic sa aiba o influenta din ce in ce mai mica. Chiar punctul meu de vedere este ca cine vrea sa faca o cariera in functia publica nu trebuie sa aiba legatura cu politica. Toate functiile trebuie ocupate prin concurs. Noi, din pacate, nu am mai putut organiza niciun concurs, pentru ca in trecerea de la starea de urgenta la cea de alerta, majoritatea PSD din Parlament a blocat prin Legea 55 practic toate concursurile de ocupare a functiilor publice, atat cele de executie, cat si functii publice de conducere", a declarat Ludovic Orban, la vizita in Petresti, judetul Dambovita, la proiectul de investitii Iveco.

Prim-ministrul a mai spus ca Agentia Nationala a Functionarilor nu ar mai trebuie sa fie in subordinea Guvernului, ci sa aiba o autonomie care sa ii permita sa implementeze toata legislatia in domeniul functiei publice.

"Angajamentul nostru ferm este pentru o administratie bazata pe principiul competentei, meritocratiei, bazata pe selectarea functionarilor pe baza de concurs, organizat in conditii transparente. Evaluarea trebuie facuta nu doar de reprezentanti ai conducerii institutiei si trebuie implicati reprezentanti ai universitatilor, ai asociatiilor profesionale. Obiectivul nostru e sa depolitizam Agentia Nationala a Functionarilor Publici si chiar sa schimbam subordonarea actuala, pentru ca la ora actuala e subordonata Guvernului. Trebuie gasita o forma de organizare care sa nu mai necesite subordonarea catre Guvern, ci sa aiba autonomie, astfel incat sa poata sa implementeze toata legislatia in domeniul functiei publice. Cu cat angajatii institutiilor sunt mai bine pregatiti, cu atat sansa ca performanta institutiei sa creasca este mai mare", a completat Orban.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, printr-un comunicat de presa vineri, ca respinge categoric orice demers de numire in functii publice a unor persoane care nu intrunesc conditiile cerute de lege si care nu au experienta in domeniul in care sunt propuse, potrivit Administratiei Prezidentiale. Seful statului a mai anuntat ca a vorbit cu premierul Ludovic Orban, dupa cazul de la Mures, semnalat de mass-media, si i-a cerut accelerarea procesului de audit in sfera administratiei publice.

Recorder a relatat ca Ovidiu Ianculescu, inginer de profesie, a ajuns director al Sistemului de Gospodarire a Apelor Mures, institutie care gestioneaza infrastructura de apa din sase judete, nefiind membru al unui partid si dand concurs pe post. La inceputul acestui an, dupa ce conducerea Apelor Romane a fost preluata de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu sustine ca i s-a cerut sa demisioneze, functia fiind ocupata de Ionut Cengher.

In reportajul Recorder, directorul SGA Mures Ionut Cengher afirma ca a cerut o detasare la Apele Romane de la Senat.

Intrebat cum a ocupat acest post de director, neavand experienta ceruta pentru functie, Cengher a afirmat: "Eu nu am avut de unde sa stiu care sunt criteriile si cerintele pentru post". De asemenea, el a spus ca nu stie ce numar are Legea apelor, dar ca a citit-o. "Pozitia de director al Apelor Romane nu inseamna neaparat ca tu ca driector sa stii sa le faci absolut toate", a mai spus el. Apele Romane au anuntat, miercuri, ca Ionut Cengher a fost demis.

Cititi si:

Klaus Iohannis, prima reactie la cazul "directorului de carton" numit de PNL la Mures

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Orban, #Mures, #director, #apele romane, #ianculescu, #politic , #premier