Orban: Codul administrativ e cu dedicatie pentru linistea baronimii PSD; vom cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR

Marti, 25 Iunie 2019, ora 21:40
2845 citiri
Orban: Codul administrativ e cu dedicatie pentru linistea baronimii PSD; vom cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR
Foto: Facebook / Ludovic Orban

Presedintele PNL, Ludovic Orban, considera ca adoptarea prin OUG a Codului administrativ este dedicata "baronilor" PSD si reprezinta un "jaf national" si anunta ca liberalii vor sesiza Avocatul Poporului pentru a-i cere sa sesizeze acest act normativ la Curtea Constitutionala a Romaniei.

"Cu numai cateva zile inainte de Congresul PSD, Guvernul Dancila a adoptat prin ordonanta de urgenta, sfidand vointa exprimata de romani in 26 mai la referendum, un Cod administrativ cu dedicatie pentru linistea baronimii PSD-iste. Mesajul dat de romani a fost acela de a nu mai fi adoptate ordonante de urgenta a caror constitutionalitate nu poate fi verificata in timp util prin sesizarea altor autoritati in afara de Avocatul Poporului.

Or, Guvernul Dancila a procedat exact impotriva votului exercitat de romani, batjocorind vointa poporului intr-un mod nepermis. Codul administrativ, in forma adoptata prin ordonanta de urgenta, reprezinta un jaf national si un mod jenant in care actualul prim-ministru isi face campanie in interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate. (...) Partidul National Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curtii Constitutionale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte si nu justifica in niciun fel promovarea prin ordonanta de urgenta", afirma Orban, intr-un comunicat transmis marti presei.

El sustine ca acest act normativ "pune in pericol patrimoniul comunitatilor locale, permitand folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienti politici si nu in interesul public al localitatilor".

"Concomitent, este politizata intr-o maniera cu totul inacceptabila functia publica, urmarindu-se consolidarea unui aparat birocratic obedient, care sa fie predispus la abuz si la perpetuarea naravurilor unor baroni rosii", spune Orban.

Presedintele liberalilor subliniaza ca, in loc sa accepte propunerea PNL pentru actualizarea pensiilor primarilor pe baza contributivitatii, raportat la indemnizatii, actualul Guvern a optat pentru o solutie declarata in doua randuri neconstitutionala, care nu ofera nicio garantie pentru o pensie decenta pentru alesii locali.

"O problema serioasa si grava a Romaniei, care tine de capacitatea administrativa, a fost aruncata in derizoriu printr-un act de legiferare abuziv produs de niste carpaci, niste amatori, act care nu are ca obiectiv modernizarea administratiei sau imbunatatirea calitatii serviciului public catre cetatean. De altfel, proiectul anterior a fost declarat neconstitutional in integralitatea sa de Curtea Constitutionala, fapt care ar fi impus reluarea procesului legislativ pe cale parlamentara si nu tocmai pe calea ordonantei de urgenta", mai arata Ludovic Orban.

Executivul a adoptat in sedinta de marti, prin ordonanta de urgenta, Codul administrativ, fiind contestat de presedintele Klaus Iohannis.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#PNL ordonanta urgenta Cod administrativ, #Dancila ordonanta Cod administrativ , #presedinte PNL