Orban cere CCR sa-si recunoasca vina in cazul Kovesi si sa revizuiasca decizia de revocare: Niste indivizi in permanenta complicitate cu PSD!

Marti, 05 Mai 2020, ora 13:38
9580 citiri
Orban cere CCR sa-si recunoasca vina in cazul Kovesi si sa revizuiasca decizia de revocare: Niste indivizi in permanenta complicitate cu PSD!
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Ludovic Orban cere judecatorilor Curtii Constitutionale (CCR) sa reanalizeze si sa revizuiasca decizia referitoare la obligarea presedintelui Romaniei de a emite un decret intocmai cum considera CCR, "intrucat aceasta reprezinta o intruziune de neacceptat in atributiile sefului statului."

"Consider imperativ ca din partea Curtii Constitutionale sa existe o recunoastere a culpei atat in mod declarativ, cat si in mod formal. Romania are nevoie de o Curte Constitutionala credibila, nu de un numar de indivizi care se afla in permanenta complicitate cu PSD," declara premierul.

Solicitarea a fost facuta dupa ce CEDO i-a dat castig de cauza Laurei Codruta Kovesi si a constatat ca prin revocarea ei din functia de sef al DNA i s-au incalcat dreptul la un proces echitabil si dreptul la libera exprimare.

"Avem astazi confirmarea de la nivelul Curtii Europene a Drepturilor Omului a faptului ca in Curtea Constitutionala a Romaniei deciziile luate au avut alte considerente decat cele care ar trebui sa priveasca legea fundamentala.

Decizia de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi a fost luata de CCR pe baza unor umori si raportari subiective, dominate de influenta de la acel moment a lui Liviu Dragnea si a PSD," afirma Ludovic Orban.

Premierul arata ca a existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea in discutie a deciziilor Curtii Constitutionale, in sensul de a nu aduce atingere credibilitatea unei institutii fundamentale in statul roman, fiind obligati la respectarea deciziilor chiar si atunci cand le-au considerat nedrepte.

"Din pacate, nu a fost singura decizie discutabila, contaminata de influenta nefasta a PSD, a lui Liviu Dragnea si a acolitilor sai care inca populeaza politica romaneasca. Reamintesc numai episodul legat de modificarea Legilor Justitiei si refuzul de a sesiza si apoi de a tine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia," continua Orban.

"PSD este vinovat"

Conform acestuia, in acelasi timp, PSD se face vinovat de condamnarea Romaniei la CEDO, de punerea la colt intr-un mod complet nedrept.

"Toti aceia din PSD care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat impotriva statului de drept si a independentei justitiei, astazi, trebuie sa paraseasca scena politica, intrucat acum este dincolo de orice dubiu faptul ca au prejudiciat grav imaginea Romaniei si nu au nicio legatura cu interesele cetatenilor acestei tari.

Nu vreau sa se uite scenele incredibile petrecute in Parlamentul European, unde reprezentantii PSD faceau Romania de ras, atunci cand PNL milita pentru preluarea de catre Laura Codruta Kovesi a pozitiei de procuror-sef european," conchide Orban.

Birchall cere demisia unor judecatori CCR

Si fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, a avut o reactie in acest caz. Potrivit acesteia, decizia CEDO de astazi este o palma rusinoasa pentru CCR afectand grav credibilitatea Curtii Constitutionale a Romaniei.

"Este si un cartonas rosu devastator pentru presedintele CCR domnul Valer Dorneanu si judecatorii care au votat si au sustinut aceasta decizie care tine mai degraba de jocuri politice si nicidecum de lege si Constitutie!

Solicit ca toti cei care au sustinut si au votat pentru aceasta decizie: Dorneanu (fiind si raportor) Varga, Pivniceru sa isi dea demisia de onoare cu scuzele cuvenite romanilor. Aceleasi scuze le datoreaza si domnul Lazaroiu care a sustinut si votat pentru decizia CCR," afirma Birchall.

Fostul ministru al Justitiei sustine ca decizia CEDO este "o palma foarte grea si tot atat de rusinoasa" si pentru fostul ministru al Justitiei, domnul Tudorel Toader, "care a mai fost si judecator CCR peste 10 ani."

"Consider ca si domnul Tudorel Toader ar trebui sa isi dea demisia de onoare cu scuzele pe care le datoreaza romanilor si sistemului judiciar! Din decizia CEDO rezulta clar ca raportul domnului Tudorel Toader si decizia CCR au reprezentat o ingerinta grava in cariera unui procuror!," concluzioneaza Birchall.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ludovic Orban CEDO Kovesi, #Ludovic Orban CCR Kovesi PSD, #CCR Dragnea Orban , #premier