Ludovic Orban: Victor Ponta pune bazele unui stat politienesc - Interviu

Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 13:04
6316 citiri
Ludovic Orban: Victor Ponta pune bazele unui stat politienesc - Interviu
Foto: enational.ro

Ludovic Oban crede ca Victor Ponta "bate campii" atunci cand spune ca USL inca mai exista si ca unii liberali vor vota alaturi de PSD la alegerile din 25 mai, atata vreme cat premierul "a refuzat sistematic sa ia toate masurile de relansare economica cerute de PNL" si "pune bazele unui stat politienesc".

Deputatul PNL este de parere ca Victor Ciorbea ar putea sa le faca "surprize" celor din PSD in cazul in care va fi numit Avocat al Poporului si ca mandatul lui Mircea Diaconu nu va fi validat, explicand ca Inalta Curte nu i-a interzis sa candideze, dar i-a interzis sa ocupe o functie publica timp de trei ani.

Cat despre Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban crede ca "un om care se vinde pe atat de putin nu mai poate sa aiba increderea oamenilor de caracter".

Victor Ciorbea, colegul dvs. de partid, a renuntat la functia din ASF pentru a candida pentru functia de Avocat al Poporului, cu sustinerea PSD. Dansul spune ca vor fi si colegi din PNL care il vor vota. Ce credeti?

Nu cred ca e o alegere rea domnul Ciorbea. Il cunosc demult. E o persoana care ar putea sa faca surprize chiar si PSD. Functia esentiala a Avocatului Poporului este sa reprezinte drepturile si libertatile individuale ale cetatenilor si sa sustina cetatenii atunci cand aceste drepturi le sunt incalcate de institutiile statului sau de autoritatile locale.

Cred ca Victor Ciorbea ar putea sa transforme institutia intr-o institutie care sa actioneze in numele cetateanului si nu in numele partidului care il propune.

Probabil ca o sa luam o decizie in acest sens. Dar nu cred ca e prea inspirat PSD cu aceasta propunere, isi fac iluzii in privinta domnului Ciorbea (rade, n.red.).

Victor Ciorbea renunta la ASF la doar cateva zile de la numire - Vrea sa fie Avocatul Poporului (Video)

Ce parere aveti despre situatia lui Mircea Diaconu, fostul dvs. coleg de partid?

Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a constatat incompatibilitatea, ii da interdictie de a ocupa orice functie publica, nu ii da interdictia de a candida. Parerea mea este ca si daca va obtine numarul necesar de voturi pentru mandat, nu i se va valida mandatul pentru ca interdictia intra in functiune abia la validarea mandatului, cand se pune problema ocuparii efective a functiei publice.

Ca atare, nu cred ca se poate valida mandatul atat timp cat Inalta Curte a dat hotararea prin care interzice ocuparea functiei publice. Din acest motiv, exista riscul ca cei care ar vota cu Mircea Diaconu sa voteze nu degeaba, dar voturile lor sa se duca in alta parte. Sistemul de repartizare a voturilor neutilizate avantajeaza partidul care ia cele mai multe voturi, care isi ia partea leului.

Exista riscul ca aproape jumatate din voturile date pentru Mircea Diaconu, prin redistribuire, sa ajunga la PSD. Din acest motiv, cred ca cei care sunt inclinati sa il voteze pe Mircea Diaconu ar trebui sa se gandeasca de sapte ori inainte de a vota.

Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare, a decis Curtea de Apel Bucuresti

Plecand de la cazul Diaconu, Sorin Iliesiu, un alt fost coleg de partid, a cerut demisia de onoare a conducerii ANI, in frunte cu presedintele Horia Georgescu. De asemenea, se vorbeste despre o posibila discutie pe aceasta tema in Parlament. Ce parere aveti?

Eu sunt o victima a domnului Horia Georgescu si a practicilor domnului Horia Georgescu, a modului in care functioneaza institutia. Eu m-am trezit a doua zi dupa ce mi-am anuntat candidatura la Primaria Capitalei ca ANI a dat in toata media faptul ca sunt in conflict de interese, a inventat o intreaga poveste. Iar dupa trei ani de cercetare asidua nu au gasit nimic, in schimb m-au umplut de noroi chiar la startul campaniei electorale.

Nu sunt singura persoana care a fost afectata de partizanatul politic manifestat de domnul Horia Georgescu. Eu cred ca ANI poate sa functioneze foarte bine si fara un om ca Horia Georgescu, care este manat de mult prea multa pasiune politica si nu are nici statura morala, nici obiectivitatea necesara pentru a gira o functie de o asemenea importanta.

PNL pune punct definitiv: Cerem stergerea USL din registrul partidelor politice

In timp ce dvs. ati anuntat ca USL va fi desfiintata legal, Victor Ponta a declarat recent ca el crede ca "USL exista in continuare" si ca "sunt multi liberali care ne vor vota pe 25 mai". Pe cine sa credem?

Domnul Ponta bate campii! Cum ar putea un liberal sa il sprijine pe Victor Ponta, care pune bazele unui stat politienesc, care incearca sa adune toate serviciile de informatii, politia, politia de frontiera in subordinea lui directa. Care a incerat sa puna botnita televiziunilor si posturilor de radio care, din cand in cand, isi mai permit sa critice PSD?

Cum ar putea un liberal sa voteze un om care inca din prima zi de mandat si-a incalcat toate promisiunile electorale pe care le-a facut catre cetatenii care i-au incredintat votul?

Cum ar putea sa voteze un liberal PSD, care, prin Victor Ponta, a refuzat sistematic sa ia toate masurile de relansare economica pentru care au votat liberalii USL in 2012? Repet, Victor Ponta bate campii.

Dar atunci cum sa ne explicam ce a facut Calin Popescu Tariceanu? Nu puteti spune ca fostul presedinte al PNL nu este un liberal adevarat. Iata-l alaturi de PSD.

In momentul in care domnul Tariceanu i-a abandonat pe toti cei care l-au sustinut in 24 de ani, toti cei care au luptat alaturi de el in 24 de ani, toti cei care au contribuit la constructia imaginii sale, domnul Tariceanu a fost cel care s-a plasat practic in afara liberalismului, cu atat mai mult cu cat s-a dus imediat sa obtina o functie data de PSD.

Un om care se vinde pe atat de putin nu mai poate sa aiba increderea oamenilor de caracter. Va dati seama ca aproape toti cei care au avut incredere in Tariceanu astazi se simt tradati pentru ca nu pot sa accepte ca cel in care au avut incredere sa faca exact contrariul a ceea ce s-ar fi asteptat ei sa faca.

Nici macar domnul Tariceanu nu va reusi sa aduca vreun vot catre Victor Ponta si catre PSD, dovada cea mai buna fiind faptul ca niciun parlamentar liberal, niciun primar liberal din cei aproape 900 de primari, niciun presedinte de consiliu judetean, niciun lider de filiala locala nu l-au urmat pe Tariceanu. Si eu am convingerea ca niciun simpatizat liberal nu va putea vreodata sa voteze cu PSD.

Dragnea si Tariceanu, la coada la covrigi: Cum a vrut seful Senatului sa se puna bine cu presa

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ludovic Orban Ponta bate campii, #Orban Ciorbea Avocatul Poporului, #Orban Diaconu validare mandat , #PNL