Ludovic Orban si Vosganian, reclamati de Guvern la DNA - prejudiciu de sute de milioane de lei

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 15:288051 citiri
Ludovic Orban si Vosganian, reclamati de Guvern la DNA - prejudiciu de sute de milioane de lei

Corpul de Control al premierului Victor Ponta a informat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie cu privire la demersurile facute de prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, ministru al Transporturilor la acea vreme, respectiv in anul 2008, cu privire la modernizarea drumului Transalpina.

Astfel, Corpul de Control al Guvernului va sesiza DNA pentru incalcarea unor prevederi legale cu privire la contractul de modernizare a DN 67C Bengesti-Sebes, cunoscut sub numele de Transalpina, cu firma Romstrade, potrivit unui comunicat al Executivului remis marti Ziare.com.

Ludovic Orban, alaturi de fostul ministru al economiei Varujan Vosganian, in timpul mandatului de premier al lui Calin Popescu Tariceanu, ar fi promovat acest proiect care a provocat pagube la bugetul de stat in valoare de aproape 400 de milioane de lei.

Societatea Romstrade era condusa si la acea vreme de omul de afaceri Nelu Iordache, in prezent judecat pentru fapte de coruptie in acest contract.

Contractul cu Romstrade va fi rezilitat - firma nu a terminat lucrarile la Transalpina

Specialistii Guvernului sustin ca Ludovic Orban, printre altele, a dat o dispozitie de ministru prin care a creat premisele pentru modernizarea tronsonului Transalpina, respectiv "pentru majorarea pretului contractului avand ca obiect proiectarea si executarea lucrarilor prin includerea unor costuri suplimentare de finantare rezultate din rambursarea ulterioara a creditului-furnizor".

Inspectorii mai mentioneaza ca Orban a promovat in Guvern o hotarare care avea ca scop finantarea de la buget a proiectului de modernizare a Transalpina.

Ulterior, au fost adoptate doua hotarari de guvern pentru modernizarea drumului national "cu incalcarea dispozitiilor legale", fara a avea toate avizele necesare

Contactat de Realitatea Tv, Ludovic Orban a spus ca inainte de a avea o reactie trebuie sa se documenteze.

Premierul Victor Ponta spunea, in octombrie 2014, ca trebuie gasita o solutie ca Transalpina sa treaca din administrarea firmei Romstrade la Compania de Drumuri si Autostrazi.

Prim-ministrul preciza atunci ca Ludovic Orban ar trebui sa fie tras la raspundere juridic, pentru ca pe vremea sa a fost semnat contractul "ingrozitor" cu Romstrade, iar lucrarile nu au fost finalizate.

Ponta, despre modernizarea Transalpinei: Orban trebuie sa raspunda juridic

"La Transalpina o sa trebuiasca sa gasim o solutie legala pentru ca in acest moment drumul nu este al CNADNR, drumul este al companiei Romstrade, care este in faliment, si practic pe cine sa sanctionam, pe domnul Iordache, care nu stiu daca e liber sau nu acum, dar important este ca, din punct de vedere juridic, CNADNR nu a receptionat si nici nu avea cum sa receptioneze si atunci trebuie sa gasim solutia legala prin care sa treaca din nou la CNADNR si sa faca lucrarile de protectie necesara, pentru ca e un drum foarte periculos.

E si cel mai frumos drum din Romania, dar nefiind finalizat dupa acel contract ingrozitor semnat de ministrul Ludovic Orban, pentru care inca nu a raspuns juridic, desi ar trebui, ca de obicei o sa reparam noi ce au stricat altii", a declarat premierul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News