Ludovic Orban, după trântirea Guvernului Cîțu: „E momentul ca cei care au acționat mai mult din frustrare să facă un pas înapoi”

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 16:05
3818 citiri
Ludovic Orban, după trântirea Guvernului Cîțu: „E momentul ca cei care au acționat mai mult din frustrare să facă un pas înapoi”
Fostul premier Ludovic Orban l-a criticat din nou pe Florin Cîțu FOTO Facebook / Ludovic Orban

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat, marţi, 5 octombrie, după înlăturarea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, că singura soluție pentru refacerea coaliției de guvernare este alături de USR PLUS și l-a criticat pe Florin Cîțu pentru declarațiile dure de la tribuna Parlamentului.

„Poziția mea e clară. E nevoie de o majoritate parlamentară stabilă. Ea nu se poate realiza în condițiile politice date decât prin reformă. E momentul ca cei care au acționat mai mult din orgoliu, din ambiție personală, din frustrare, din dorința de a se afirma individual, să facă un pas înapoi, să-i lase pe oamenii raționali din PNL, USR PLUS și UDMR să se așeze la masa negocierilor.

Președintele trebuie să înțeleagă că rezultatele acestei crize politice au creat efecte dezastruase asupra vieții de zi cu zi a românilor. Cu viața românilor nimeni nu se mai poate juca. Orice încăpățânare într-un proiect politic nu face decât un rău României”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă Florin Cîțu mai poate conduce PNL după ce a pierdut guvernarea, Orban a amintit de promisiunile fostului său contracandidat la șefia partidului.

„La congres s-a promis patru ani de guvernare, că nu există niciun risc asupra guvernării. S-a demonstrat că promisiunile făcute de Cîțu și susținătorul său au fost minciuni. Azi minciuna s-a devoalat și a ieșit la iveală adevărul”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Fostul președinte PNL a precizat apoi că Florin Cîțu, prin atacurile de azi din Parlament la adresa USR PLUS, a dovedit că nu mai poate obține votul de învestitură.

„E evident pentru toată lumea că Florin Cîțu nu mai poate să obțină votul de învestitură. Azi a arătat că nu-și dorește lucrul ăsta prin atacuri în rafală împotriva potențialilor parteneri de la USR PLUS. Atacuri care au depășit limita parlamentarismului și la celelalte formațiuni politice. (...) De ce a trebuit să fie aruncată în aer această coaliție? Nu există nicio explicație logică pentru această aruncare în aer a coaliției de guvernare și a României”, a conchis Ludovic Orban.

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și sprijinită de USR și AUR a trecut marți, 5 octombrie, cu 281 de voturi favorabile, 47 peste limita majorității.

Premierul Florin Cîțu suferă prima lovitură la nici două săptămâni de când a preluat șefia PNL. Cu toate că opoziția nu a avut emoții la vot, circul din Parlament a dovedit că criza politică va continua.

Următorul pas după remanierea guvernului Cîțu va fi ca președintele Klaus Iohannis să țină consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanți de la toate partidele, urmând apoi ca șeful statului să anunțe nominalizarea sa de premier. Cu toate astea, la dezbaterile de marți toate partidele, în afară de UDMR, s-au atacat între ele, fără a se întrevedea o soluție pașnică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ludovic Orban PNL, #presedinte PNL, #Florin Citu premier, #motiune de cenzura PNL , #stiri Ludovic Orban