Ludovic Orban participă la ședința Biroului Politic Național al PNL, unde se decide coaliția cu PSD

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 18:19
4311 citiri
Ludovic Orban participă la ședința Biroului Politic Național al PNL, unde se decide coaliția cu PSD
Ludovic Orban va participa luni seară, 8 octombrie, la ședința Biroului Politic Național al PNL, care se desfășoară la Vila Lac 1 FOTO Hepta

Ludovic Orban va participa luni seară, 8 octombrie, la ședința Biroului Politic Național al PNL, care se desfășoară la Vila Lac 1.

Iniţial, liberalii urmau să se reunească la sediul central al PNL din Aleea Modrogan nr 1, unde au fost pe tot parcursul zilei, însă pe seară s-a decis ca şedinţa să aibă loc la Vila Lac.

Este prima şedinţă a conducerii PNL la care participă fostul preşedinte Ludovic Orban, de la Congresul din 25 septembrie.

Recent, Ludovic Orban afirma singura soluţie normală, onorabilă, decentă de guvernare e refacerea coaliţiei de centru-dreapta cu USR. El arăta că a avut o discuţie cu toţi colegi săi, atât cu cei care s-au retras, cât şi cu cei care se vor retrage în viitorul apropiat, iar decizia este foarte clară, şi anume că nu vor vota un guvern PNL-PSD.

Ședința decisivă pentru alianța cu PSD

Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament şi se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuţii, pe parcursul week-endului, iar social-democraţii au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali şi inclus într-un program comun.

Între timp, în PNL, mai mulţi lideri au transmis că nu doresc o guvernare alături de PSD, în timp ce, pe surse, este vehiculat ca premier tot Nicolae Ciucă, în timp ce Florin Cîţu ar urma să preia şefia Senatului.

Şedinţa BPN va avea loc de la ora 19.00, la sediul central al PNL şi se aşteaptă să fie una tensionată, pe fondul nemulţumirilor din partid privind o înţelegere cu PSD. Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu şi deputatul Cristian Băcanu sunt vocile care au anunţat că doresc refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR. Cu toate acestea, curentul majoritar, în partid, ar fi în favoarea unei majorităţi confortabile în Parlament cu cei de la PSD.

Surse din cadrul PNL au precizat însă că există un puternic curent de opinie în partid pentru o guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîţu preşedintele Senatului. Sursele citate au explicat pentru News.ro că mai mulţi lideri PNL au avertizat că există pericolul scindării formaţiunii dacă Florin Cîţu ar rămâne fără nicio funcţie publică, ci doar cu cea de şef al partidului.

”Nu există încă o decizie. Nu vom risca ruperea partidului, nici măcar dacă preşedintele Iohannis ne-ar împinge. Dacă partidul spune ”nu” unei alianţe cu PSD, mai bine mergem în opoziţie”, a precizat pentru News.ro unul din liderii partidului.

Potrivit acestuia, nici Florin Cîţu, nici Klaus Iohannis nu pot împinge PNL spre o alianţă cu PSD, acest lucru putându-se întâmpla doar la presiunea primarilor, a preşedinţilor de CJ şi a liderilor de organizaţii judeţene ”de a nu scoate partidul de la guvernare. ”Aritmetica bate influenţa”, a precizat unul dintre liderii PNL pentru News.ro.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#Ludovic Orban, #PNL, #sedinta PNL , #PNL