Ludovic Orban: Nicusor Dan, apropiat de valorile PNL - Interviu

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 00:20
5777 citiri
Ludovic Orban: Nicusor Dan, apropiat de valorile PNL - Interviu
Foto: Arhiva

Candidatul independent la Primaria Capitalei, Nicusor Dan, are politici si atitudine foarte apropiate de PNL, Liviu Negoita a pierdut Primaria Sectorului 3 pentru ca a plecat dintre oameni, iar Partidul Poporului este "o gogoasa fabricata in laboratoarele Palatului Cotroceni", crede parlamentarul liberal Ludovic Orban.

Deputatul PNL mai spune ca nu numai Elena Udrea, ci toti liderii PDL din ultimii ani trebuie sa-si dea demisia din viata publica, altfel "vor fi maturati de valul schimbarii", in timp ce alegerea lui Emil Boc la Primaria municipiului Cluj-Napoca ar trebui sa il determine pe acesta sa renunte la conducerea PDL.

Rezultate Alegeri Locale 2012

Scopurile USL dupa alegerile locale le reprezinta pregatirea parlamentarelor din toamna, dar si demararea masurilor de demitere a presedintelui Traian Basescu, iar premierul Ponta este singurul indreptatit sa reprezinte Romania la Consiliul European de la sfarsitul lunii iunie, mai spune Ludovic Orban, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Liviu Negoita - primarul care a plecat dintre oameni

Cum va explicati infrangerea lui Liviu Negoita, in alegerile pentru Primaria Sectorului 3?

N-am niciun fel de explicatie savanta diferita decat de faptul ca USL, ca si entitate politica, beneficiind de 65% la nivelul Bucurestiului, practic a reusit sa-si promoveze candidatii de primarii.

Liviu Negoita din al doilea mandat nu a mai fost Liviu Negoita din primul mandat. Liviu Negoita a disparut dintre oameni in ultimul mandat, Liviu Negoita nu si-a facut campanie. In plus, este evident ca Partidul Democrat l-a tras in jos foarte tare.

Aceeasi explicatie este valabila si pentru sectorul 6, unde si Cristian Poteras a pierdut?

In mod evident. Oricum, au pierdut la scor aproape dublu (aproape jumatate din numarul de voturi ale primului clasat - n. red.), iar ceea ce este semnificativ este ca am avut si candidati de primar care au fost acceptati de alegatorii pro USL, dovada ca diferenta intre scorul politic si scorul pentru primar nu este foarte mare. Dovada ca acesti candidati, atat Rares Manescu, cat si Robert Negoita, au fost bine desemnati, pentru ca au fost candidati care au fost acceptati de votantii PNL si PSD.

Era de asteptat o victorie atat de categorica a USL in Capitala?

Da. Eu sunt necajit ca nu am reusit si in sectorul 2 sa castigam. Acolo au fost niste neintelegeri, le-as spune. Dar daca si acolo s-ar fi optat pe candidatul cel mai bine plasat in sondajele de opinie si daca ar fi existat cu adevarat o sustinere unanima din partea ambelor organizatii - PNL si PSD - am fi putut castiga si in sectorul 2.

Rezultate alegeri Bucuresti 2012

Ar fi trebuit sa castige candidatul USL (Dragos Frumosu - n. red.), asa cum a castigat in toate celelalte sectoare. Numai ca a fost desemnat pe ultima suta de metri si intr-un fel problemele din organizatiile celor doua partide nu au generat o campanie puternica, profesionista, care sa poata sa determine castigarea alegerilor de catre candidatul USL.

Politicile si atitudinile lui Nicusor Dan - foarte apropiate de PNL, dar decizia este a lui

Cat de mult a surprins candidatul independent la Primaria Capitalei, Nicusor Dan, care a obtinut aproape 10%?

Nu m-a surprins. Exista in cadrul alegatorilor o tendinta de a vota cu oameni care nu sunt inregimentati politic. Sa nu uitam ca si Sorin Oprescu a fost ales primar fiind independent. Asa ca aceasta tendinta de insatisfactie fata de partidele politice existente s-a manifestat prin exprimarea unui vot, nu neaparat pentru Nicusor Dan, cat a unui vot impotriva partidelor politice existente.

Rezultate alegeri locale 2012 - Vezi cele mai noi date oficiale

Eu cred ca Nicusor Dan, prin ceea ce a prezentat in activitate, in campanie, si prin politicile sale publice este foarte apropiat ca si atitudine de valorile PNL. Dar este o decizie pe care o poate lua numai Nicusor Dan, nu putem noi in mod unilateral sa il inscriem.

Dar, va repet, ca si mesaj, ca si valori, ca si principii respectate, este extrem de apropiat de noi. Nu s-a facut niciun pas in sensul acesta, el a candidat independent totusi.

Traian Basescu - actionar majoritar al Partidului Poporului

O alta surpriza a fost si procentul de circa 10% pe care l-a obtinut si Partidul Poporului in Bucuresti.

Nu mi se pare o surpriza. Mi se pare faptul ca in sfarsit s-a dezumflat aceasta gogoasa numita Partidul Poporului, fabricata in laboratoarele Cotroceniului. Si de la scorurile astronomice care erau prezentate in diferite sondaje de opinie, s-a aratat ca este un mare fas acest Partid al Poporului.

Este partidul lui Dan Diaconescu la care actiunile majoritare le are Traian Basescu, dupa parerea mea.

Ar trebui sa-si dea demisia Elena Udrea, din functia de presedinte al PDL Bucuresti, dupa aceasta infrangere?

Treaba lor, dupa parerea mea ar trebui sa demisioneze din viata publica toti cei care au condus Partidul Democrat in ultimii patru ani, pentru ca si-au batut joc de Romania. Si daca nu isi vor da de buna voie demisia, vor fi maturati de valul schimbarii generat de vointa cetateanului de a fi respectat, apreciat si de vointa electoratului de a fi condus de oameni de caracter, de oameni cu sapte ani de acasa, de oameni cinstiti si competenti.

Udrea si Boc - tapi ispasitori ai lui Traian Basescu

Pe Emil Boc ce il mai tine in fruntea PDL?

Emil Boc e primar la Cluj, acum. In mod normal, ar trebui sa plece fara sa fie fortat de partid. Dar ei sunt tapi ispasitori. Vinovatul principal inca sta si ranjeste bine-merci la Palatul Cotroceni. Eu cred ca demisia de onoare ar trebui sa si-o dea in primul rand Traian Basescu, pentru ca el a adunat gasca asta care si-a batut joc de Romania si el este vinovatul principal pentru nenorocirile care li s-au intamplat romanilor in ultimii patru ani de zile.

Poate PDL sa mai gaseasca vreun proiect politic care sa ii mai salveze? S-a vorbit despre o alianta cu UDMR, cu ecologistii...

Nu, nu, nu. Oricum, ei au actionat sub camuflaj, s-au pitit sub diferite aliante, dar nu le-a tinut aceasta smecherie. Vreau sa remarc urmatorul lucru: scorul PD nu este asta. Scorul PD a fost marit artificial de faptul ca au avut foarte multi primari, presedinti de consilii judetene in functie, oameni care multi dintre ei au facut treaba in comunitatile locale din care fac parte si care au ridicat scorul PD.

Rezultatele alegerilor locale, in presa internationala - romanii au sanctionat austeritatea

In realitate, PD este in momentul de fata la 10-12%. Ganditi-va ca au avut 900 si ceva de primari in functie si 14 presedinti de consilii judetene, oameni care, beneficiind de sprijinul acordat pe ochi frumosi de Guvernele Basescu-Boc, au facut ceva treaba pentru localitatile lor si au permis umflarea artificiala a scorului PD. Dar PD, in momentul de fata, este in jur de 10-12% si s-ar putea sa scada si mai mult dupa aceste alegeri.

Traian Basescu trebuia schimbat de ieri

Ce urmeaza pentru USL dupa aceasta victorie?

Pregatirea temeinica a alegerilor parlamentare si demiterea lui Traian Basescu si alegerea unui presedinte care sa reprezinte cu cinste Romania.

Dupa mine, Basescu trebuia schimbat de ieri. Faptul ca nu isi da demisia arata ca se agata cu dintii de putere si ca actioneaza in continuare impotriva vointei si intereselor romanilor.

Obiectivul este normalizarea Romaniei si recastigarea prestigiului pe plan international, recastigarea increderii in Romania, iar acest obiectiv nu poate fi atins atat timp cat Basescu conduce serviciile - Parchetul General, DNA, DIICOT - nu se poate face dreptate in Romania, dreptate dupa care striga toata tara.

In ce ma priveste, eu voi sustine ca USL sa ia cat mai repede decizia demararii procedurii de demitere, dar daca mai are o urma de onoare, Basescu trebuie sa-si dea demisia imediat.

Cine va reprezenta Romania la Consiliul European?

Prim-ministrul, asa cum este normal, asa cum se intampla in toate tarile in care nu exista un sistem de republica prezidentiala. Intotdeauna am sustinut ca premierul este cel care trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European, pentru ca premierul este principalul detinator al puterii executive si premierul este cel care conduce Guvernul si in general toate domeniile de activitate din Romania. Este cel care poate sa fie cel mai fidel reprezentant al intereselor romanesti in Consiliul European.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Ludovic Orban rezultate alegeri locale, #Ludovic Orban Nicusor Dan PNL, #Ludovic Orban infrangere Liviu Negoita, #Ludovic Orban plecare Elena Udrea, #Ludovic Orban proiect politic PDL, #Ludovic Orban demisie Basescu , #PNL