Ludovic Orban, despre restrictiile intrate in vigoare luni: "Masurile le-am luat tinand cont de evaluarile facute de specialisti"

Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 09:25
2088 citiri
Ludovic Orban, despre restrictiile intrate in vigoare luni: "Masurile le-am luat tinand cont de evaluarile facute de specialisti"
Ludovic Orban / Foto: Facebook.com

Premierul Ludovic Orban a declarat duminica, 8 noiembrie, referitor la restrictiile pentru prevenirea raspandirii COVID, inclusiv cele vizand suspendarea activitatii pietelor care functioneaza in spatii inchise, ca masurile au fost luate tinand cont de evaluarile facute de specialisti in sanatate publica privind principalele locuri unde se infecteaza oamenii.

Potrivit premierului, controalele facute in piete nu au dus la cresterea gradului de conformare, iar aceste locuri sunt frecventate de varstnici, care sunt vulnerabili, motiv pentru care solutia aleasa a fost aceasta. El a reluat afirmatiile conform carora a vorbit cu primarii pentru a gasi solutii ca producatorii sa isi poata vinde marfa in piete volante.

"Am discutat personal cu peste o suta de primari de municipii si de orase ca sa puna la punct, ca la orice situatie trebuie gasite solutii. Sunt piete inchise care nu pot fi deschise, sunt piete care au pereti retractabili, sunt multe piete deschise. (...) S-a facut o intreaga campanie de catre PSD ca noi nu protejam producatorii autohtoni. In toate discutiile cu primarii le-am spus foarte clar ca trebuie sa se organizeze astfel incat toti producatorii romani care desfac marfa in piete sa poata sa o desfaca in continuare", a declarat Ludovic Orban duminica seara, la B1 Tv.

Acesta a precizat ca a solicitat prefectilor sa aiba intalniri cu primarii si sa puna la punct un plan de masuri pentru a se asigura ca producatorii pot in continuare sa isi vanda marfurile. Tarabele vor fi amenajate in parcari si in spatiile din jurul pietelor. Premierul si-a cerut scuze pentru inconvenientele generate de masura, dar a subliniat ca masura in sine este una care poate reduce riscul de infectare.

"Nu se inchid pietele, ca asa s-a transmis, se suspenda o perioada de 30 de zile, vedem cum evolueaza in perioada asta. Se suspenda doar activitatea celor care functioneaza in spatii inchise", a explicat Orban.

Acesta a precizat ca in cele mai multe tari europene pietele sunt volante.

Orban a explicat ca decizia de a inchide pietele a fost luata, alaturi de alte decizii, in contextul in care "exista un risc de suprasaturare a sistemului medical" si in contextul in care numarul cadrelor medicale care pot avea grija de pacientii infectati cu SARS-CoV-2 este limitat iar medicii, la randul lor, "ating limita rezistentei umane".

"Masurile le-am luat tinand cont de evaluarile facute de specialisti in sanatate publica privind principalele locuri unde se infecteaza oamenii", a adaugat premierul.

Orban a mai explicat ca au fost facute controale in pietele inchise, insa acestea "nu au dus la un rezultat, pentru ca nu a crescut gradul de conformare". In plus, el a aratat ca multi dintre cei mare merg in piete fac parte din categoriile varstnicilor, care sunt cele mai vulnerabile categorii in caz de infectare si ca sunt situatii in care pietele inchise nu respecta toate normele sanitare.

Seful Guvernului a precizat ca fiecare consumator va fi in continuare liber sa aleaga daca achizitioneaza fructe si legume din piata sau din supermarket.

"Plang pe umerii producatorilor autohtoni PSD-istii care parca au facut tot ce au putut in ultimii ani ca sa-i puna pe butuci pe producatorii autohtoni", a mai declarat seful Executivului.

Orban a reclamat ceea ce a numit "o adevarata mafie" in ceea ce priveste inchirierea tarabelor, sustinand ca adevaratii producatori intampina, in unele cazuri, dificultati in a ajunge sa isi vanda marfa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul congres Forța Dreptei. Partidul lui Ludovic Orban își alege conducerea națională și candidații la locale și europarlamentare
Primul congres Forța Dreptei. Partidul lui Ludovic Orban își alege conducerea națională și candidații la locale și europarlamentare
Primul Congres al Forţa Dreptei va avea loc, sâmbătă, 20 aprilie, la Palatul Parlamentului. Partidul lui Ludovic Orban urmează să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte...
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC....
#Ludovic Orban, #inchidere piete, #masuri, #coronavirus Romania , #premier