Ludovic Orban, despre Bechtel si vizita lui Basescu la Washington

Vineri, 31 Mai 2013, ora 11:153662 citiri
Ludovic Orban, despre Bechtel si vizita lui Basescu la Washington
Foto: Digi 24

Fostul ministru al Transporturilor din Guvernul Tariceanu, Ludovic Orban, a declarat ca rezilierea contractului cu Bechtel este foarte dificila si poate fi mai costisitoare decat a informat ministrul Dan Sova.

"In 2003, Guvernul Nastase a adoptat legea privind parteneriatul public privat. Aceasta lege elimina obligativitatea organizarii licitatiei pentru contractele care se realizeaza in parteneriat public privat, putand sa se faca prin incredintare directa.

Demareaza negocierile, dupa care ne trezim ca se semneaza contractul, finantat de la bugetul de stat. La constructia acestei autostrazi nu a existat ceea ce trebuie sa existe la orice proiect de mare infrastructura, anume studiu de fezabilitate", a explicat fostul ministru al Transporturilor, la Digi 24.

"Ce s-a intamplat? S-a schimbat puterea politica si Traian Basescu a spus clar ca trebuie reziliat contractul cu Bechtel. A tot spus si a tot spus, pana s-a dus la Washington. Cand s-a intors, nu a mai trebuit sa fie reziliat contractul.

In baza mandatului dat de Traian Basescu, Gheorghe Dobre, un colaborator apropiat al lui Basescu, s-a apucat sa renegocieze contractul, iar in urma renegocierii au rezultat prevederi si mai proaste. Singurul lucru pe care l-a obtinut a fost ca proiectarea sa nu o mai faca Bechtelul. Dar, in toata aceasta perioada, nu s-a construit nimic. Aceasta renegociere de vreo doi ani de zile ne-a costat aproape 40 de milioane de euro", a mai spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban este de parere ca Romania nu va scapa ieftin in urma rezilierii contractului.

"Prevederile contractuale dau niste drepturi constructorului. Rezilierea este foarte dificila. Eu, sincer, ma indoiesc ca este asa cum spune domnul Sova. Mi-as dori din tot sufletul sa scapam cu 38 de milioane. Nu cred", a adaugat Ludovic Orban.

Citeste mai multe despre L.Orban: Traian Basescu a spus ca trebuie reziliat contractul cu Bechtel. Pana s-a intors de la Washington pe Digi24.