Ludovic Orban critică legea bugetului pe 2022: ”Este dovada bătăii de joc şi abuzului la care e dispusă majoritatea toxică PSD-PNL”

Marti, 21 Decembrie 2021, ora 19:05 2507 citiri
Orban: „Nu a existat în niciun an un termen atât de scurt pentru a citi proiectul de lege şi pentru a formula amendamente” FOTO Hepta

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, crede că este „pentru prima dată când Guvernul adoptă proiectul legii bugetului de stat, fără a avea în vigoare Legea pentru aprobarea plafoanelor cadrului fiscal bugetar”.

Legea bugetului pentru 2022 este „o dovadă a bătăii de joc şi abuzului” majorităţii toxice PSD-PNL, afirmă Orban.

„Legea bugetului este dovada bătăii de joc şi abuzului la care e dispusă majoritatea toxică PSD-PNL. Este pentru prima dată când Guvernul adoptă proiectul legii bugetului de stat, fără a avea în vigoare Legea pentru aprobarea plafoanelor cadrului fiscal bugetar. Este o încălcare explicită a legii privind finanţele publice şi a legii responsabilităţii fiscal-bugetare. Este o premieră faptul că bugetul de stat se aprobă fără întrunirea CSAT, care are obligaţia legală de a aviza bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Legea de funcţionare a CSAT este dincolo de orice dubiu: orice hotărâre adoptată trebuie să aibă loc printr-o şedinţă convocată a CSAT. În schimb, probabil pentru a ascunde de ochii publicului majorările de 20-30% ale bugetelor unor servicii, au inventat o „procedură de lucru” care nu are niciun fel de bază legală”, a scris Ludovic Orban, marţi pe Facebook.

El a adăugat că „nu a existat în niciun an un termen atât de scurt, doar de câteva ore, pe care să-l aibă parlamentarii la dispoziţie pentru a citi proiectul de lege şi pentru a formula amendamentele pe care le consideră necesare”.

„O altă încălcare grosolană a legii, respectiv a Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului, care stabileşte un termen de 5 zile. Nu mai vorbesc de faptul că exista o obligaţie legală pentru consultare publică, care impunea minimum 10 zile în care legea bugetului de stat să poată fi analizată de orice parte interesată. Mai rămâne ca, în curând, legea bugetului de stat să fie declarată oficial secret de stat şi banii acestei ţări să fie cheltuiţi pe ascuns, fără constrângeri, fără ca cineva să mai poată avea ceva de spus”, a completat Orban.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022. Legea merge la promulgare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News