Kovesi propune o lege impotriva alesilor corupti - Orban, de acord cu sefa DNA

Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 17:28
3582 citiri
Kovesi propune o lege impotriva alesilor corupti - Orban, de acord cu sefa DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban spune ca sustine propunerea procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, privind pierderea functiilor de catre alesii si demnitarii condamnati pentru coruptie, pe motiv ca "destinele" comunitatilor si institutiilor nu pot fi conduse de condamnati penal.

"Daca un ministru sau un primar sau un presedinte de CJ este condamnat pentru fapte de coruptie, chiar daca este condamnat fara executare, in mod normal nu ar trebui sa mai poata sa exercite un mandat", a spus Orban, duminica, intrebat daca sustine propunerile facute de sefa DNA, scrie News.ro.

Kovesi: Presiunile asupra procurorilor sunt foarte multe, dar sunt oameni curajosi si nu se lasa intimidati

Liberalul afirma ca o decizie finala a instantei ar trebui sa echivaleze cu pierderea functiei. "Nu cred ca destinul unei comunitati locale, a unui minister sau a unui domeniu important din viata publica poate fi condus de cineva care a savarsit fapte de coruptie", spune Ludovic Orban.

"Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, duminica, la Pro TV, ca s-ar impune o modificare legislativa prin care persoanele cu functii inalte in stat care au fost condamnate definitiv pentru coruptie sa isi piarda automat functiile si propune o dezbatere la nivelul societatii pe aceasta tema.

"Am vazut de foarte multe ori situatii in care persoane care au detinut functii importante au fost condamnate definitiv si cu toate acestea si-au pastrat pozitia. Au fost parlamentari, spre exemplu, care au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie si cu toate acestea au continuat sa fie parlamentari, nu si-au pierdut functia, au continuat sa mearga in Parlament, sa voteze legi, sa primeasca salariu", a spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA se refera, in principal, la cazurile de condamnari la pedepse cu inchisoare cu suspendare. In cazul parlamentarilor, aceste sentinte nu presupun de cele mai multe ori restrangerea drepturilor electorale, astfel incat acestia pot ramane in functii si pot candida din nou. Intr-o situatie asemanatoare se afla si primarii si restul alesilor locali.

Kovesi afirma ca ar fi nevoie de o "dezbatere la nivel de societate", daca modificarea propusa se impune sau nu, si precizeaza ca DNA este de parere ca persoanele condamnate definitiv pentru fapte de coruptie nu ar mai trebui sa poata exercita "functi de care s-au folosit sau functia in care au facut fapte de coruptie".

"Poate la nivel de societate ar trebui sa ne gandim daca nu cumva astfel de situatii pot fi rezolvate si legislativ, mai ales atunci cand avem hotarari de condamnar definitiva", a spus Kovesi.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#lege corupti Kovesi, #Orban reactie lege Kovesi , #PNL