Guvernul isi asuma raspunderea pe buget, pe 23 decembrie: Ingheata indemnizatiile demnitarilor si reduce subventia pentru partide

Luni, 16 Decembrie 2019, ora 16:36
12418 citiri
Guvernul isi asuma raspunderea pe buget, pe 23 decembrie: Ingheata indemnizatiile demnitarilor si reduce subventia pentru partide
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea bugetului pentru 2020.

Cabinetul Orban va veni cu asumarea in Parlament pe 23 decembrie, a precizat premierul.

"Cea mai buna data este 23 decembrie. Maine vom decide procedura. Pana la 31 decembrie, Romania sa aiba un buget din partea guvernului PNL", a precizat Orban la finalul Biroului Executiv al PNL de luni.

Intrebat daca accepta amendamente de la USR si ALDE pe tema bugetului, Orban a sustinut ca vor fi acceptate cele care vor aduce beneficii cetatenilor.

Premierul a precizat ca exista cateva propuneri pentru restrangerea unor cheltuieli, precum inghetarea indemnizatiilor celor care ocupa functii de demnitate publica si reducerea subventiei alocate catre partidele politice.

"Le-am prezentat propunerile. Inghetarea indemnizatiei celor care ocupa functii de demnitate publica. Indemnizatiile sunt calculate in functie de salariul minim. In urma cresterii salariului minim, ar fi trebui sa creasca si indemnizatiile. Decizia noastra este de a nu creste si de a le pastra la nivelul anului 2019.

De asemenea, va exista o reducere a subventiei alocate catre partidele politice. E un subiect sensibil ca vor avea loc doua randuri de alegeri, dar in ceea ce ne priveste o reducere este necesara si credem ca orice partid poate sa o sustina. Cu atat mai mult cu cat, in cazul localelor, fiecare echipa are posibilitatea sa aiba contributii care se deconteaza, daca sumele sunt cheltuite in conformitate cu prevederile locale", a spus Orban.

Si daca PSD ataca la CCR?

Intrebat ce va face daca PSD va contesta la CCR bugetul de stat, Orban a sustinut ca: "Ma intereseaza mai putin ce face PSD. Este fundamental pentru Romania ca toti cetatenii romani, toate firmele, toate autoritatile locale sa stie la ce sa se astepte de la bugetul de stat. Asa se intampla in toate tarile civilizate.

Guvernul are obligatia de a inainta Parlamentului legea bugetului de stat si legea bugetului asigurarilor sociale de stat pana la 15 noiembrie, ceea ce nu s-a intamplat pentru ca practica guvernelor PSD a fost sa adopte bugetul chiar in anul respectiv. Bugetul pe 2019 a fost adoptat in luna martie".

Cum va arata bugetul

Guvernul mizeaza anul viitor pe o crestere a veniturilor cu aproape 10%, asemanatoare cu cea din acest an, si a cheltuielilor cu doar 7,1%, la jumatate fata de ultimii doi ani, in timp ce economia este asteptata sa creasca cu 4,1%, potrivit strategiei fiscal bugetare publicate de Ministerul Finantelor.

Bugetul pe 2020 va avea cheltuieli totale de 399,2 miliarde de lei si venituri asteptate de 358,6 miliarde de lei.

Astfel, veniturile cresc cu 9,8% (10,6% in 2019), iar cheltuielile cu 7,1%, fata de circa 15-16% in 2019 si 2018.

In plus, deficitul scade cu circa 5,5 miliarde de lei fata de 2019, dar se mentine la un nivel de peste 3%, impus prin Tratatul de Maastricht.

"Planificarea bugetara pe anul 2020 si estimarile pe perioada 2021-2022 stabilesc deficitul bugetar ESA in anul 2020 la 3,58% din PIB, urmand ca acesta sa ajunga in anul 2022 la 2,77% din PIB, respectiv o reducere de 0,81 puncte procentuale fata de anul 2020, incadrandu-se in 2022 in prevederile regulamentelor europene", se arata in document.

Totodata, cheltuielile de personal, care au pus presiune semnificativa pe buget in ultimii doi ani, isi reduc dinamica, cu un plus de doar 7,2% fata de 2019, dupa cresteri de 19%, respectiv 24% in ultimii doi ani.

Cheltuielile cu asistenta sociala vor creste cu 14,5% in 2020, la 131,1 miliarde de lei, si vor reprezenta circa o treime din cheltuielile totale.

In septembrie 2020, Guvernul va mari punctul de pensie cu 40%, un avans care va pune presiune pe buget.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Orban buget sedinta PNL, #Guvern Orban legea bugetului , #premier