DNA nu a facut contestatie in anulare in cazul achitarii lui Ludovic Orban, desi decizia a fost data de un complet de 5 judecatori declarat nelegal de CCR

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 16:3020797 citiri
DNA nu a facut contestatie in anulare in cazul achitarii lui Ludovic Orban, desi decizia a fost data de un complet de 5 judecatori declarat nelegal de CCR
Foto: Facebook/ Ludovic Orban

Procurorii DNA au comunicat oficial pentru Ziare.com ca nu au facut contestatie in anulare in cazul achitarii liderului PNL, Ludovic Orban. Ei aveau aceasta posibilitate deoarece decizia definitiva fusese data de un complet de 5 judecatori declarat nelegal de Curtea Constitutionala.

Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac in cazul deciziilor definitive. Ea poate fi promovata in termen de 30 de zile de la data comunicarii motivarii sentintei.

La Inalta Curte mai multi inculpati, dar si procurorii au facut contestatii in anulare in baza deciziei CCR prin care completurile de 5 judecatori au fost declarate nelegale. Decizia CCR a fost data pe 7 noiembrie 2018.

Dosarele care au fost deschise in termenul de 30 de zile au fost admise, iar sentintele au fost casate si trimise la rejudecare.

A expirat termenul

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat, pe 5 martie 2018, in dosarul in care DNA l-a acuzat de folosirea influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

Motivarea a fost redactata pe 12 martie 2019 si a fost comunicata cateva zile mai tarziu la DNA.

Pana in prezent, procurorii DNA au facut contestatii in anulare in mai multe dosare solutionate definitiv de completurile de 5 judecatori: Gala Bute-Elena Udrea, CET Govora - Dan Sova si in cazul fostului ministru al Energiei, Constantin Nita.

Achitat cu scorul total de 7 la 1

Completul de 5 judecatori care a dat decizia definitiva de achitare in cazul lui Ludovic Orban a fost format din Iulian Dragomir (presedinte), Simona Encean, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Silvia Cerbu. Scor: 5 la 0 pentru achitare.

In faza de fond a procesului, politicianul a fost achitat printr-o decizie data atunci in majoritate, intr-un complet de trei judecatori: doi magistrati, Geanina Cristina Arghir si Daniel Gradinaru, au fost pentru achitare, iar unul, Stefan Pistol, a fost pentru condamnarea lui Ludovic Orban la un an de inchisoare cu suspendare. Scor: 2 la 1 pentru achitare.

In total, din 8 judecatori care au intrat in cazul lui Orban, 7 au decis achitarea, iar unul condamnarea cu suspendare.

Magistratul Stefan Pistol, cel care a fost pentru condamnarea lui Ludovic Orban, este judecatorul care in dosarul Angajarilor fictive a facut opinie separata, in sensul achitarii liderului PSD, Liviu Dragnea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News