Delegatie PNL la Chisinau: Fortele oligarhice si pro-ruse incearca sa calce in picioare vointa exprimata de cetateni

Duminica, 21 Aprilie 2019, ora 20:45
4729 citiri
Delegatie PNL la Chisinau: Fortele oligarhice si pro-ruse incearca sa calce in picioare vointa exprimata de cetateni
Foto: Facebook / Siegfried Muresan

Presedintele PNL, Ludovic Orban, s-a intalnit duminica la Chisinau cu politicienii moldoveni Maia Sandu si Andrei Nastase, din Blocul ACUM. Acestia i-au indemnat pe cetatenii romani din Republica Moldova sa voteze PNL la alegerile europarlamentare, in vreme ce liderul liberal s-a declarat ingrijorat de situatia din R. Moldova.

"Imi marturisesc profunda ingrijorare fata de evolutiile din Republica Moldova, dupa ce am asistat la invalidarea alegerilor pentru Primaria Chisinaului, in care Andrei Nastase a fost ales Primar General al Chisinaului, prin vointa exprimata de cetatenii din Chisinau. Iata ca astazi, dupa alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova, alegeri in care cetatenii Republicii Moldova s-au exprimat, actul de vointa al cetatenilor este nesocotit si atat fortele oligarhice cat si fortele politice pro-ruse incearca sa calce in picioare vointa exprimata de cetateni, impiedicand functionarea Parlamentului Republicii Moldova.

Consideram ca o astfel de atitudine este o atitudine de grava nesocotire a vointei exprimate de cetateni, este un act de incalcare a celor mai elementare principii democratice, care trebuie sa stea la baza functionarii Republicii Moldova si reflecta un joc politicianist perfid, atat din partea PSRM cat si din partea PDM, care arata ca nu le pasa de ceea ce au vrut oamenii si care impiedica, practic, functionarea democratica a Republicii Moldova", a declarat Orban la Chisinau.

"Se poate spune astazi, ca nu exista un primar legitim ales in Chisinau, se poate spune astazi ca, practic, nu exista un Parlament desi, cetatenii si-au exprimat vointa, exista un Parlament care nu functioneaza din cauza unui boicot, de data aceasta din ce in ce mai explicit, al celor doua formatiuni politice, care practic actioneaza impotriva interesului general al cetatenilor din Republica Moldova. De Guvern nu se poate spune ca exista un Guvern legitim pentru ca Guvernul trebuie sa fie rezultatul actului de vointa al cetatenilor, iar de presedinte ce sa mai vorbim, nu stim daca este presedintele Republicii Moldova sau presedintele lui Plahotniuc.

Suntem profund ingrijorati, toata aceasta stare de lucruri risca sa afecteze viata de zi cu zi a cetatenilor si mai ales risca sa compromita sansele fiecarui cetatean al Republicii Moldova de a se deplasa inspre Europa, cu tot ceea ce inseamna libertate, democratie, respect fata de cetatean, prosperitate si sansa la o viata decenta.

Suntem convinsi ca, aici, in Republica Moldova exista o forta politica, Blocul ACUM, care are deplina capacitate de a-i reprezenta pe cetatenii basarabeni si care are un proiect pentru Republica Moldova, care intr-adevar poate sa duca Moldova acolo unde merita si anume la nivelul Uniunii Europene, la nivelul standardelor de functionare ale democratiei si la nivelul de prosperitate la care merita fiecare cetatean din Republica Moldova", a declarat Ludovic Orban.

Maia Sandu, liderul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), le-a transmis cetatenilor romani din Republica Moldova, care vor vota pe 26 mai in alegerile eurparlamentare sa sprijne candidatii Partidului National Liberal din Romania (PNL).

"Partidul Actiune si Solidaritate, la fel ca Partidul National Liberal, este parte a familiei Partidului Popular European si este de datoria noastra sa ne sprijinim reciproc, asa cum am facut-o intotdeauna si in cadrul alegerilor si nu doar. Chiar daca Republica Moldova nu este tara membru a Uniunii Europene, multi cetateni ai Republicii Moldova sunt si cetateni ai Romaniei si respectiv sunt cetateni ai Uniunii Europene si este o onoare pentru noi sa participam la procesul de alegere a urmatorului Parlament European.

Noi suntem ingrijorati de lucrurile care se intampla in Uniunea Europeana in general, pentru ca exista politicieni populisti, politicieni corupti, care isi doresc sa slabeasca Uniunea Europeana, pentru ca nu vor sa mai respecte valorile europene, pentru ca nu mai tin la aceste valori si tocmai de aceea, ne dorim ca in urmatorul Parlament sa ajunga parlamentari responsabili, asa cum a fost domnul Muresan, pentru ca a fost, probabil, cel mai bun prieten al Republicii Moldova in Parlamentul care isi finalizeaza acum lucrarile.

De aceea, mesajul nostru este catre toti cei care detin cetatenia Romaniei, sa fim cetateni responsabili, sa mergem la vot, sa votam pentru candidati care vor contribui la consolidarea institutiilor europene, la protejarea institutiilor europene si care vor ajuta Republica Moldova pe calea democratizarii, pe calea avansarii catre Uniunea Europeana, pentru ca noi, in continuare, credem ca modelul de dezvoltare este cel mai potrivit, pentru ca Uniunea Europeana inseamna democratie autentica, pentru ca Uniunea Europeana insemna stat de drept, institutii ale statului care sunt responsabile in fata cetateanului si care lucreaza pentru cetatean, pentru ca modelul european este cel care asigura o lupta autentica impotriva coruptiei si modelul care asigura standarde de viata pentru toti cetatenii. De aici vine apelul nostru, cum ziceam mai devreme, sa fim cetateni europeni responsabili, sa mergem la vot si sa sprijinim candidatii Partidului National Liberal", a spus Maia Sandu.

La randul sau, Andrei Nastase, membru-fondator si lider al Platformei Civice Demnitate si Adevar (DA), a declarat ca va vota cu PNL la alegerile europarlamentare din Romania.

"Ca si cetatean roman voi vota cu inima deschisa, cu sufletul, voi vota cu Partidul National Liberal, pentru ca Partidul National Liberal, prin tot ce are mai bun si vorbesc aici de conducerea Partidului National Liberal, prin administratia liberala locala, a demonstrat ca ne sunt frati, ca sunt alaturi de noi si la bine si la rau.

Au fost cei care au condamnat in permanenta derapajele antidemocratice, care s-au produs, aici, la Chisinau. A fost, daca vreti, ceea ce trebuia sa fie toti decidentii Romaniei in momentele grele pentru Republica Moldova.

Am spus cu ceva timp in urma ca, ne dorim ca impreuna cu Partidul National Liberal in Romania, sa facem o opozitie responsabila pe ambele maluri ale Prutului. Cred ca a venit timpul sa ne angajam sa facem impreuna o putere responsabila pe cele doua maluri ale Prutului.

Indemn toti cetatenii Republicii Moldova care au cetatenie romana sa iasa la vot. Este esential. Sa stiti ca miza acestor alegeri este mult mai mare decat la prima vedere. Sa iesim pe data de 26 mai la vot si sa votam cu incredere Partidul National Liberal, care a fost alaturi de noi in toate proiectele pe care le-am avut si pe dimensiunea statului de drept, pe dimensiunea mediului.

Am sa aduc aici in discutie eforturile noastre comune ale societatii civile, ale Platformei DA, ale Blocului ACUM, ale parlamentarilor europeni liberali si, iata ca, impreuna am reusit sistarea, sa vedem pentru cat de mult timp, a constructiei pe Nistru a acelor hidrocentrale care erau nocive pentru noi. Cunoastem foarte bine, 85% apa pe care o consumam noi, cei de la Chisinau, vine din Nistru. Iata, proiecte palpabile.

N-am sa aduc acum in discutie din lipsa de timp si chiar m-as bucura ca colegii nostri sa vorbeasca mai mult, cei din Romania, dar am sa aduc aici in discutie foarte scurt sprijinul constant din partea administratiilor locale romanesti si a perspectivelor pe care le avem impreuna cu domnul Bolojan, cu domnul Boc, cu domnul Hava, sa facem lucruri bune la Chisinau, in conditiile in care as fi fost lasat sa conduc Chisinaul, dar totul este in perspectiva.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#PNL camapanie Moldova, #PNL Chisinau , #presedinte PNL
Comentarii
Poza Bgan
Bgan
rank 1
Republica Moldova este romania