Cum se asteapta PNL sa decurga votul in cazul lui MRU si pe cati parlamentari conteaza (Video)

Luni, 29 Iunie 2015, ora 07:46
7436 citiri
Cum se asteapta PNL sa decurga votul in cazul lui MRU si pe cati parlamentari conteaza (Video)
Foto: Ziare.com

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a explicat care este calendarul audierii si votului in cazul propunerii pentru sefia SIE - Mihai Razvan Ungureanu - si a aratat si care sunt calculele Opozitiei pentru realizarea cvorumului in cazul acestui vot.

"Am discutat cu presedintele Camerei si cu liderul grupului PSD si, de principiu, am convenit ca luni sa fie Birourile Permanente Reunite - si deja au fost convocate, la 13.30 - si sa urmeze ca, dupa Birourile Permanente Reunite, sa convocam plenul, marti, la o ora pe care o hotaram in functie de cum estimam ca se da avizul, pentru ca trebuie dat avizul in Comisiile de Aparare si in Comisia SIE. Si probabil marti o sa fie plenul, cu votul in plen", a spus Ludovic Orban, pentru Ziare.com.

Acesta a precizat, despre faptul ca social-democratii nu il sustin pe fostul premier la functia de sef al SIE, ca "e dreptul lor, pot sa aiba orice pozitie vor".

"Problema era sa nu apeleze la tertipuri procedurale, sa impiedice derularea procedurii normale, dar aici sunt prevederi clare, nu cred ca pot sa apeleze la astfel de tertipuri si nu cred ca vor apela", a explicat deputatul PNL, adaugand ca "este foarte mic riscul" unei sesiuni extraordinare privind votul in cazul lui Mihai Razvan Ungureanu.

Oprea ii da peste nas lui Dragnea: Il sprijina pe MRU la sefia SIE

UDMR, de partea lui Iohannis: Nu avem motiv sa nu-l sustinem pe MRU la sefia SIE

Calculele votului pentru MRU

Ludovic Orban a facut si un calcul al parlamentarilor care sustin propunerea lui Klaus Iohannis pentru sefia SIE si care, astfel, s-ar prezenta la votul de marti.

"In afara de parlamentarii PNL, UDMR, UNPR, mai exista grupul minoritatilor, care sunt 17, grupul Democrat-Popular de la Camera, care sunt 11 si sunt 23 de neafiliati la Camera si 7 neafiliati la Senat.

Dintre afiliati, dintre cei 7 de la Senat, 6 sunt PSRO si voteaza cu noi, din 23 de neafiliati de la Camera, 9 sunt PSRO, 5 sunt PMP si restul neafiliatilor, o mare parte sunt inclinati sa voteze cu noi.

Cei din grupul Democrat-Popular sunt impartiti in doua - care au ramas in PP-DD, de-o parte, si cei care sunt cu Daniel Fenechiu, in proiectul pe care il face de Partidul National Democrat. Cei din Partidul National Democrat, prin vocea dlui Fenechiu, au declarat ca vor sustine candidatura lui Mihai Razvan Ungureanu. Deci, din 11, putem conta pe 5-6 voturi. Nu stiu ce fac ceilalti, cei care au ramas la PP-DD. Ei sunt mai degraba inclinati spre PSD", a explicat liderul deputatilor PNL.

Despre cei 17 deputati minoritari, prim-vicepresedintele liberal a mentionat ca acestia "nu au luat inca o decizie, dar sunt inclinati sa vina la sedinta. Ei, de venit, vor veni, dar voteaza fiecare in functie de ce orientari are".

Cum ar putea reveni Ungureanu la sefia SIE - calculele parlamentare ale PNL si PSD

De asemenea, potrivit calculului facut de Ludovic Orban, numarul parlamentarilor care ar urma sa fie prezenti la votul in cazul lui Mihai Razvan Ungureanu ar fi cu 20 peste minimul necesar pentru a fi cvorum - 278.

"Avem 251 de parlamentari PNL, UNPR si UDMR, plus inca 47, deci avem 298 de deputati si senatori care nu sunt membri in PSD sau in PC-PLR. Dintre acestia, trebuie sa fie prezenti 278, in cazul unui boicot al PSD-PC-PLR. Trebuie cvorum de 50 la suta plus 1, dar dintre cei prezenti, e majoritatea celor prezenti, nu trebuie majoritate absoluta.

In cazul in care PSD-PLR-PC decid sa boicoteze, trebuie sa mobilizam foarte bine oamenii - si din PNL, si din celelalte formatiuni politice", ne-a mai declarat prim-vicepresedintele PNL, precizand ca, vineri seara, nu era luata o decizie la nivelul PSD privind prezenta la vot.

Cand se decide audierea si votarea lui MRU la sefia SIE

Sesiune extraordinara pentru numirea lui MRU la conducerea SIE?

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a spus miercuri seara, la Realitatea TV, ca, daca PSD "are o reticenta" pentru a convoca plenul pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, PNL ar putea cere sesiune extraordinara.

"Daca nu se va convoca plenul luni, nu am nicio rezerva sa convoc sesiune extraordinara. Vom avea saptamana viitoare sef la SIE si nu este niciun fel de ezitare a Opozitiei de a merge mai departe si cu numirea domnului Ungureanu, si cu demisia lui Victor Ponta. Numirea lui Mihai Razvan Ungureanu insemna un pas important in schimbarea majoritatii parlamentare", a declarat Gorghiu.

Dragnea ameninta iar: Daca UNPR va vota pentru MRU la SIE, intram intr-o alta etapa de colaborare (Video)

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a subliniat, sambata, dezamagirea pentru un eventual vot al UNPR in favoarea lui MRU: "Daca UNPR va vota pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, atunci probabil ca vom intra intr-o alta etapa de colaborare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ludovic Orban vot Ungureanu, #vot Ungureanu SIE, #audiere Ungureanu SIE, #vot Parlament Ungureanu , #PNL