Viorica, pe urmele Lapusneanului

Duminica, 27 Octombrie 2019, ora 15:55
15207 citiri
Viorica, pe urmele Lapusneanului

S-ar putea ca saptamana viitoare sa fie validat de Parlament noul guvern al premierului desemnat, dupa demiterea prin motiune de cenzura a echipajului Dancila. Dar s-ar putea si sa nu fie validat.

In mod paradoxal, totul depinde in mare masura nu atat de noua majoritate care a votat motiunea, ci de actuala minoritate care n-a votat-o, a pierdut si acum isi da ifose, crezandu-se inca puternica.

Ingrijorata de negocierile domnului Orban, care sustine ca ar conta totusi pe voturile parlamentarilor in favoarea sa, principala perdanta a pariului, Viorica Dancila, se agata ca inecatul de ultimul pai si ameninta cu absenta, respectiv lipsa cvorumului necesar ca sa fie tinuta sedinta de validare.

Nu este prea citita Viorica noastra, dar tot a aflat de undeva nemuritoarea vorba a Lapusneanului: "daca voi nu ma vreti, eu va vreau".

Este atat de infantila Vio, atat de naiva si incapabila sa nascoceasca masuri pragmatice cu care sa-si sperie adversarii, incat isi inchipuie ca poate ramane a la longue in Palatul Victoria numai umbland cu fofarlica si cu smecherlacuri, pe care nici faimosul Bula nu cred ca ar sti sa le nascoceasca.

Parca-i vad pe liderii europeni cum raman cu gura ca la dentist si se crucesc, afland cum se incurca romanii la cvorum, dupa ce s-au descurcat asa de frumos la motiunea de cenzura!

Nu mai spun de titlurile ziarelor franceze, germane sau britanice: "In Romania, ce n-est que le provisoire qui dure" sau "Guvernul second hand de la Bucuresti nu se lasa" sau inca "premierul demis nu se lasa demis de buna voie".

Altceva mai halucinant decat imaginatia Voricai Dancila aproape as zice ca nu poate exista, daca n-as sti cum il evoca poetul pe Voda Tepes, ca sa dea foc la puscarie si la casa de nebuni.

Asadar, daca supusii Vioricai Dancila ii vor da ascultare si nu se vor prezenta in sala pentru investirea guvernului Orban, cvorumul va fi neconstituit, iar sedinta se va amana pana la o alta data cand, tot prin intelepciunea Vioricai, nu se va constitui nici atunci cvorum si asa ne vom duce viata din cvorum in cvorum pana la Craciunul viitor. Merde!

Si asta, pentru ce? Ca sa-i salvam fotoliul Vioricai, scaunul lui Fifor, taburetul lui Orlando-Chiparosul (termenul ii partine) si strapontinele altor cativa apropiati, care nu inteleg ca a sunat stingerea, comedia s-a sfarsit si tot ce le-a mai ramas de facut este ca ultimul plecat sa stinga lumina la palatul Victoria.

Ma ingrijoreaza faptul ca persoana care organizeaza in acest fel salvarea de la naufragiu este chiar cea care il confunda zilele trecute pe premierul desemnat al Romanei cu premierul in functie al Ungariei, care incurca Pristina cu Podgorica, Pakistanul cu Europa sau pleaca in SUA invitata de cineva care n-a invitat-o.

Ce te faci, daca tot din nebagare de seama, ar apasa intr-o zi butonul care declanseaza un mare conflict pentru Romania crezand ca apasa tasta cu care cheama secretara, ca sa-i aduca de dimineata cafeluta?

Iata motivul principal pentru care o persoana cu mintea tulburata de atatea confuzii trebuie indepartata imediat de la toate butoanele, eventual cu exceptia celui inofensiv, privind cafeluta matinala.

Fara indoiala parlamentarii PSD (plus cei cativa insfacati de la ALDE) isi fac socoteala ca o asemenea manevra mizerabila precum obstructionarea votului prin lipsa de cvorum este un gest politic, o idee geniala, nu o mare idiotenie.

Dar nu poti pacali o tara intreaga, abuzand de prevederile Constitutiei, care n-a avut in vedere situatia cand o grupare nemajoritara, dar suficienta ca sa blocheze cvorumul, ar putea folosi aceasta situatie exclusiv in favoarea sa.

Asa ceva incearca parlamentarii PSD, dar risca sa fie aspru judecati la alegerile ce urmeaza - hotaratoare pentru soarta pertidului. Cine i-ar mai vota, cand i-ar vedea cu atatea tinichele legate de coada?

In plus, imaginea partidului se modeleaza dupa cea a liderului. Mai tineti minte schimbarea de Guvern din 2015, cand cu tragedia #Colectiv? Nici n-a fost nevoie de proceduri parlamentare. Pur si simplu, s-a umplut paharul si a actionat strada, satula de PSD si de liderii lui.

Nu zic ca este bine sa ajungem la presiunea strazii, dar ea este inevitabila atunci cand politicienii nu inteleg mesajul ei. La 26 mai 2019, PSD a primit mesaje cat se poate de ferme nu din partea strazii, ci chiar a electoratului. Romanii i-au spus un fel de "adio si-un praz verde!".

La asa ceva, pleci cu coada intre picioare, nu astepti alte mesaje. De altfel, nici mesajele ulterioare n-au fost incurajatoare. Din luna mai si pana acum, sustinerea se mentine tot la jumatate fata de ceea ce fusese in 2016.

Micile variatii nu merita comentate, dar destramarea coalitiei o descalifica explicit pe doamna asezata in scaunul de lider al partidului: nu are simt politic, nici cat negru sub unghie. I-a dat bobarnace lui Tariceanu, tocmai cand avea mai mare nevoie de el, in perspectiva motiunii de cenzura.

Iar bobarnacele si-au facut efectul, asa cum anticipa oricine, in afara de Vio. Iar lipsa simtului politic a continuat cu distrugerea ALDE, de care avea nevoie ca de oxigen. S-a apucat sa atraga unul cate unul parlamentari ALDE, fara sa observe ca aportul lor nu-i poate servi la nimic dupa ce oficial s-a produs ruptura.

Si incapatanarea de a nu se prezenta in Parlament cu Guvernul restructurat, dupa plecarea ALDE, este tot o dovada a lipsei de simt politic autentic, responsabil, al liderului.

Rezultatul incapatanarii s-a vazut: n-a scapat de votul Parlamentului, dar i-a fost mult mai defavorabil decat un eventual vot de incredere al guvernului restructurat, pe care nu stiu de ce l-a evitat.

Toate acestea sunt riscuri pe care si le-a asumat Viorica Dancila, in speranta ca va mai ramane premier interimar pana in decembrie 2020, punand in joc interesele tarii, de care dovedeste ca o doare-n cot.

Viorica Dancila inca mai poate tergiversa instalarea noului Guvern, dar asta presupune riscuri tot pentru ea. Este probabil ca presedinele Iohannis are deja un plan pentru asemenea situatie, nu gandesc s-o tolereze un an de zile pe nechibzuita Viorica, alaturi de periculoasele taste.

Ce plan are presedintele, vom vedea. Cel mai probabil, va astepta rezultatul prezidentialelor, care nu ma indoiesc ca ii vor fi de departe favorabile. Intarit cu autoritatea realegerii in functie si - tot probabil - cu un scor puternic fata de contracandidatul Barna, eventual Dancila, Diaconu sau oricare altul, cuvantul presedintelui va atarna mai greu decat oricand.

Ca garant al respectarii Constitutiei, ar putea conveni cu parlamentarii - de exemplu - respectarea secretului la vot si desfiintarea sistemului cu "bila la vedere". Sa voteze fiecare secret, asa cum il indeamna constiinta, nu altfel.

In opinia mea, daca Viorica Dancila n-ar abuza de o prevedere a propriului statut, interpretandu-o ca pe ceva aflat deasupra Constitutiei si a prevederilor privind libertatea de opinie sau secretul votului, Opozitia n-ar avea nicio problema sa obtina investitura cu o majoritate confortabila si sa-i atraga atentia Vioricai ca daca pleaca ulitma, este cazul sa stinga lumina la palatul Victoria.

Iar dupa investitura poate face curatenie generala, conform programului anuntat. Exista oare vreun roman, in afara camarilei de la varf, care sa nu doreasca asa ceva?

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Ludovic Orban validare nou Guvern, #Viorica Dancila prim ministru demis, #Parlament vot secret , #presedinte PNL
Comentarii