Basescu: Daca Guvernul trece, Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat presedinte

Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 08:54
15824 citiri
Basescu: Daca Guvernul trece, Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat presedinte
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu face o analiza referitoare la votul de investire a Guvernului, care are loc luni, spunand ca daca Guvernul trece, Ludovic Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Klaus Iohannis poate fi declarat presedinte al Romaniei inca de azi.

In caz contrar, Orban devine vinovatul de serviciu, iar "marsul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la 'regimul de croaziera' la viteza de siguranta pe un drum forestier", mai sustine Basescu.

"O situatie extrem de fluida care poate avea orice deznodamant. Daca Guvernul trece, Ludovic Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat presedinte al Romaniei inca de azi.

Daca Guvernul nu primeste un vot de investitura azi, lucrurile se complica, Orban devine vinovatul de serviciu, iar marsul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la 'regimul de croaziera' la viteza de siguranta pe un drum forestier.

Misiunile imposibile sunt inventate pentru a fi indeplinite. Succes, Orban!", conchide fostul presedinte la finalul unei analize pe tema sanselor Guvernului Orban la votul din Parlament, intitulata "Orban - Misiune imposibila!".

El subliniaza ca, luni, PNL-ul are proba de foc a votului din Parlament.

"Intrebarile hamletiene sunt: va fi sau nu va fi cvorum? Vor fi sau nu vor fi 233 voturi pentru Guvern? Cu tot optimismul afisat public de Ludovic Orban, este greu sa existe suficienti tradatori la PSD pentrtu a fi supliniti Ponta si ai lui.

Simplul motiv ca partidele care, pe 10 octombrie, au trimis acasa Guvernul Dancila au, acum, interese divergente fata de momentul motiunii de cenzura, se constituie intr-un obstacol major pentru instalarea Guvernului Orban. Dar, si daca Orban ar reusi sa adune voturile in cvorum, marea problema este cum ar reusi sa guverneze cu o sustinere atat de mozaicata in Parlament", scrie fostul presedinte.

El afirma ca PMP va vota Guvernul Orban pentru simplul motiv ca atitudinea va fi consecventa cu ceea ce parlamentarii PMP au facut de la alegerile parlamentare din 2016 si pana acum, iar USR va vota in favoarea Guvernului Orban, cu mentiunea ca ar putea sa apara si mici defectiuni, problema USR fiind ca ar putea sa piarda cateva voturi in Parlament din cauza aliantei cu Tariceanu si a divergentelor interne.

In cazul UDMR, Traian Basescu spune ca este greu de anticipat atitudinea la acest stadiu.

"Tind sa cred ca isi vor imparti voturile daca va fi cvorum, urmand sa acorde sustinere pentru urmatoarea nominalizare, cand vor avea un protocol clar cu guvernantii", considera fostul presedinte.

ALDE este definit ca "un partid de fripturisti, care au decis sa se agate de pantalonii doamnei Turcan si de fusta domnului Orban, pentru a mai fi transportati o data in parlament", dar care va vota in mod cert pentru Guvernul Orban.

"Minoritatile vor furniza cam 14 voturi pentru Guvernul Orban - achizitionate pentru simplul motiv ca aici sunt suficiente cateva milioane pentru 'actiuni culturale', de mentinere a culturii, obiceiurilor si naravurilor minoritatilor din Parlamentul Romaniei. Pro Romania - partidul care, daca voteaza instalarea Guvernului, va ramane in istoria PSD ca fiind definitia 'potaii' care musca mana care l-a hranit.

Cu siguranta, Ponta nu are complexe. La el, conteaza ce primeste la schimb (pretul). Marea problema este cu Tudose si ai lui, care, in interiorul Pro Romania, sunt altceva decat Ponta si ai lui. Viitorii 'fosti pesedisti' care, constatand ca PSD nu mai are 44%, isi fac socoteala ca ar putea deveni peste noapte 'os de Bratieni' la schimb cu garantarea unui loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020 pe lista PNL.

Aici, Orban poate gasi cativa 'adevarati liberali' care sa voteze cu entuziasm noul guvern. Nu vor fi insa suficienti pentru a compensa golul produs de Pro Romania", afirma Basescu in finalul analizei.

Plenul Parlamentului se reuneste, luni, pentru votul de investire a Guvernului Orban.

Guvernul PNL este sustinut de USR, PMP, ALDE, UDMR, formatiuni cu care Ludovic Orban a incheiat acorduri politice.

Partidele care sustin investirea Guvernului au impreuna 225 de parlamentari, insa este nevoie de 233 de voturi pentru ca Executivul sa fie investit. Duminica, Ludovic Orban a anuntat, insa, ca se bazeaza pe 237 - 243 de voturi, iar negocierile vor continua pana la ora votului.

PSD si Pro Romania au anuntat ca nu participa la sedinta de plen, fiind de datoria celorlalte partide sa asigure cvorumul sedintei si voturile.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#basescu investire guvern Orban , #premier