Europarlamentar, despre aderarea la Schengen: „Primul pas ar fi demiterea sau demisia domnului Bode, care nu mai poate negocia cu maximă seriozitate”

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 19:08
3259 citiri
Europarlamentar, despre aderarea la Schengen: „Primul pas ar fi demiterea sau demisia domnului Bode, care nu mai poate negocia cu maximă seriozitate”
Ministrul de Interne Lucian Bode FOTO / Facebook

Parlamentarul european Vlad Botoş, de la USR, grupul Renew Europe a declarat sâmbătă, 21 ianuarie, la Deva, că România trebuie să insiste, în acest an, pe negocierile referitoare la aderarea la Spaţiul Schengen, însă a apreciat că actualul ministru de Interne, Lucian Bode, nu ar mai avea credibilitatea necesară pentru a conduce acest proiect, motiv pentru care acesta ar trebui demis sau să-şi prezinte demisia.

El a arătat că din partea preşedinţiei Uniunii Europene există voinţa politică necesară pentru discutarea aderării României la Spaţiul Schengen, precizând, totodată, că reprezentanţii ţării noastre trebuie să fie proactivi pe acest subiect.

"Există voinţa politică din partea preşedinţiei Uniunii Europene ca acest subiect (aderarea la Spaţiul Schengen - n.r.) să fie pus pe ordinea de zi - premierul Suediei a transmis acest lucru în plenul Parlamentului European, săptămâna aceasta. Însă trebuie şi noi să lucrăm în sensul acesta, să fim mult mai proactivi pe subiect şi să negociem mult mai bine. Eu am propus opt paşi concreţi, iar primul ar fi demiterea sau demisia domnului Bode, care nu mai poate negocia cu maximă seriozitate în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne", a spus deputatul european, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul biroului său parlamentar din Deva.

În opinia parlamentarului european, România ar trebui să aibă discuţii bilaterale cu guvernele Austriei şi Olandei, în paralel cu o strategie comună cu Bulgaria, deoarece "nu mai există acum scenariul decuplării României de Bulgaria".

El a arătat că anul 2023 ar fi cel mai potrivit pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, în contextul în care anul 2024 este unul în care vor avea loc alegeri europarlamentare.

"Anul 2023 este important pentru că în anul 2024 vor avea loc alegeri nu doar în România, ci vor avea loc alegeri europarlamentare. Se va schimba componenţa actualei Comisii Europene, va fi un nou preşedinte al Consiliului European şi, tocmai de aceea, în anii electorali cutuma este să nu ai astfel de subiecte divizive. (...) De aceea, cred că orizontul de timp trebuie să fie 2023 pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. (...) Este important să facem cât mai repede acest lucru şi cred că ar trebui să împingem acest subiect în perioada în care Suedia deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene", a conchis parlamentarul european.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#lucian bode, #demisia lucian bode, #vlad botos, #Schengen, #aderare Romania Schengen , #stiri politice
Comentarii
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Poza MyTwoCents
MyTwoCents
rank 5
deh, daca ar fi fost Drula....